20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα στέλνει μήνυμα σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο ενώ διευρύνει τις συμμαχίες της

Ολκληρώθηκε σήμερα (3/8) η επίσκεψη του Νίκου Δένδια, στη Καμπότζη με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στο Όργανο Φιλίας και Συνεργασίας σε Νοτιανατολική Ασία.

Ειδικότερα, ο Ν. Δένδιας υπέγραψε στην Πνομ-Πενχ, στο περιθώριο της 55ης Υπουργικής Συνόδου του Ασιατικού Οργανισμού, την Συμφωνία φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας-ASEAN, δηλώνοντας: «Σήμερα είχα την χαρά και την τιμή εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας να υπογράψω εδώ στην Πνομ-Πενχ την Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Συμφώνου των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, δηλαδή του ASEAN, με θέσεις απολύτως συμβατές με τις Ελληνικές θέσεις στα θέματα του Διεθνούς Δικαίου.

Συνάντηση Δένδια με Κινέζο ομόλογό του: Απόλυτη στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος

Η παρουσία του ΥΠΕΞ το τελευταίο διήμερο στο Βιετνάμ και στην Καμπότζη, σηματοδοτεί παράλληλα το σταθερό ενδιαφέρον της Αθήνας για την ενίσχυση συμμαχιών με χώρες, σε όλα τα διπλωματικά μήκη του πλανήτη. Σημαντική ως προς τα μηνύματά της η συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Κίνας Ουάνγκ Γι, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Δένδιας. «Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, είχα την ευκαιρία να δεχτώ τη διαβεβαίωσή του για την στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα, στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει. Μια θέση απόλυτα συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ, Κατερίνα Φρύσσα, «η Ελλάδα από την Νοτιοανατολική Ασία, από την Καμπότζη, στέλνει ένα μήνυμα σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ διευρύνει και ενισχύει τις συμμαχίες της».

Παράλληλα με τους ανοικτούς διπλωματικούς ορίζοντες, η Αθήνα καλλιεργεί αμυντικές συνεργασίες με φιλικές χώρες. Ελληνική NAVTEX από τον Σταθμό του Ηρακλείου δεσμεύει περιοχή Νότια της Κρήτης για δραστηριότητες του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού. Η NAVTEX ακυρώνει στην πράξη το Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί

52 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σημειώθηκαν στο Αιγαίο. Η Τουρκία έχει εκδώσει NAVTEX για αεροναυτικές ασκήσεις σε θαλάσσια περιοχή, την οποία είχαν νωρίτερα δεσμεύσει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ στις 9 Αυγούστου έχει προαναγγείλει την «έξοδο» του νέου πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han. Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις Τουρκικές κινήσεις. Μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχαν σε κοινές ασκήσεις με το Αμερικανικό Αεροπλανοφόρο HARRY TRUMAN, στην περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ