Το Πανελλήνιο Αγροδασικό Συνέδριο (17-19/10), στο Καρπενήσι, θα επικεντρωθεί στην αγροδασοπονία, δηλαδή τη συνδυαστική διαχείριση γεωργικών και δασικών συστημάτων, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Θα καλύψει ποικίλες ενότητες, όπως η σύνδεση των αγροδασικών συστημάτων με την κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα, και οι επιπτώσεις στην κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη, μέσα από επιστημονικές παρουσιάσεις και εισηγήσεις.
Η αγροδασοπονία, παγκόσμια αναγνωρίζεται ως ένα πολύ σημαντικό μέσο επίτευξης των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Για τον λόγο αυτό καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες διατήρησης και ενδυνάμωσης των παραδοσιακών αγροδασικών συστημάτων και εγκατάστασης νέων, όπου οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνθήκες είναι κατάλληλες. Η Ελλάδα έχει την τύχη το 23% της έκτασής της να καλύπτεται από παραδοσιακά αγροδασικά τοπία, ιδιαίτερα σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές, όπου η εντατικοποίηση των χρήσεων γης υπήρξε σχετικά περιορισμένη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια στιγμή που η ανάγκη εφαρμογής βιώσιμων πρακτικών, προσαρμοσμένων στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες είναι ευρέως αποδεκτή.
Στη διάρκεια του συνεδρίου στο Καρπενήσι, θα παρουσιαστούν μελέτες για την παραδοσιακή χρήση γης ως μέσο μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, την επιβίωση δασολίβαδων και την κτηνοτροφία στα ορεινά βουνά υπό κλιματικές προκλήσεις. Ακόμη, εξετάζεται η αξία των αγροδασικών τοπίων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, η διαχείριση αιωνόβιων δέντρων και οι αλληλεπιδράσεις με την τοπική χλωρίδα και πανίδα. Επιπλέον, θα συζητηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για την αγροδασοπονία και τις κοινωνικές προκλήσεις της, καθώς και η συμβολή της κτηνοτροφίας στη βιώσιμη ανάπτυξη, θα παρουσιαστούν προτάσεις για την ενσωμάτωση της αγροδασοπονίας στις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές, καθώς και η συνύπαρξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με γεωργικές δραστηριότητες.
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΑΓΡΟΔΑΣΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Το Αγροδασικό Συνέδριο αναπτύσσεται σε οκτώ θεματικές ενότητες: 1) Αγροδασικά Συστήματα & πρακτικές εφαρμογές (αγρότες και πράξη), 2) Αγροδασικά συστήματα και κλιματική κρίση, 3) Αγροδασικό τοπίο και βιοποικιλότητα, 4) Αγροδασικά συστήματα και περιβαλλοντικές προκλήσεις, 5) Σύγχρονες κοινωνικο-οικονομικές προκλήσεις, 6) Εκπαίδευση και αγροδασοπονία, 7) Αγροδασοπονία: Εθνική και Ευρωπαϊκή πολιτική και 8) International Session.
Θα γίνουν και παράλληλες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του Συνεδρίου. Την Παρασκευή 18/10, στις 11:30 το πρωί, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρπενησίου, θα παρουσιαστούν τα βιβλία: «Το δέντρο του μικρού μας κόσμου» και «Τα Δέντρα του τόπου μας», της Καλλιόπης Στάρα.