18 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ξεκινά αύριο (20/10) το παζάρι της Σπερχειάδας – Η ιστορία της εμποροπανήγυρης της Δυτικής Φθιώτιδας

Το παζάρι της Σπερχειάδας ανοίγει την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου και θα παραμείνει σε λειτουργία για ένα πενθήμερο.

Από την Πέμπτη 20 έως και τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, θα διαρκέσει φέτος το Παζάρι της Σπερχειάδας, στη δυτική Φθιώτιδα, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει και η 2η έκθεση τοπικών προϊόντων «Δρόμοι των Γεύσεων».

«Για τη Σπερχειάδα και τα χωριά της το παζάρι ήταν -και παραμένει ακόμα- μια από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής ολόκληρης της περιοχής», γράφει για την εμποροπανήγυρη, που τις ρίζες της στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο εκπαιδευτικός κ. Βασίλης Κανέλλος. Στις αρχές του 20ού αιώνα το παζάρι της Σπερχειάδας ήταν από τα πιο γνωστά της Ρούμελης, μας πληροφορεί ο λαογράφος Δημήτρης Λουκόπουλος στα «Γεωργικά της Ρούμελης». Καθιερώθηκε επίσημα το 1925, ενώ το 1926 η ημερομηνία τέλεσής του μεταφέρθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου και το 1929 στις 20 Οκτωβρίου· η ημερομηνία αυτή οριστικοποιήθηκε με το β.δ 218 του 1969 (ΦΕΚ 59/Α΄ της 7-4-1969) και παραμένει η ίδια μέχρι σήμερα.

«Για τους κατοίκους των ορεινών, κυρίως, χωριών μας το παζάρι του παλιού καιρού ήταν η ευκαιρία να πουλήσουν τα προϊόντα τους (κάστανα, καρύδια, κτηνοτροφικά είδη κ.λ.π.) και να κάνουν τις απαραίτητες προμήθειες για τον επερχόμενο χειμώνα, κυρίως σε βιοτεχνικά είδη. Ήταν όμως και μια ευκαιρία, για μικρούς και μεγάλους, για ψυχαγωγία και διασκέδαση, με τα διάφορα θεάματα, τη λαϊκή μουσική, το καλό κρασί και το νόστιμο μεζέ των ταβερνείων», αναφέρει ακόμα ο κ. Κανέλλος.

Και καταλήγει: «Το παζάρι της Σπερχειάδας συνεχίζει τη φήμη του πανελλαδικά, αφού και στις μέρες μας έμποροι από πολλές γωνιές της πατρίδας μας καταφθάνουν και πουλούν τα εμπορεύματά τους. Μόνο που τα πράγματα έχουν αλλάξει πλέον ριζικά. Οι κάτοικοι των χωριών μας έχουν λιγοστέψει δραματικά, οι προσβάσεις στην αγορά είναι τώρα άμεσες και εύκολες, οι ανάγκες και οι συνθήκες προμήθειας καταναλωτικών αγαθών πολύ διαφορετικές. Θα έλεγε κανείς ότι το παζάρι ζει περισσότερο ως έθιμο παρά ως εμπορική δραστηριότητα».

2η έκθεση Τοπικών Προϊόντων

Ο Δήμος Μακρακώμης και η Ομάδα Παραγωγών Τοπικών προϊόντων Δυτικής Φθιώτιδας διοργανώνουν  την 2η έκθεση τοπικών προϊόντων «Δρόμοι των Γέυσεων». Η έκθεση θα λειτουργεί παράλληλα με το παζάρι της Σπερχειάδας στην Κεντρική πλατεία Σπερχειάδας από 20 έως 24 Οκτωβρίου και ώρες 9:30 έως 22:00.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ