19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ξεπέρασαν τους 21 χιλιάδες οι εμβολιασμοί στην Ευρυτανία. Γεγονός οι πρώτοι εμβολιασμοί σε παιδιά 5-11 ετών

Όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον είναι μειωμένη σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με δυο δόσεις εμβολίου είναι -πλέον- ανεπαρκής. Η χορήγηση, όμως, της τρίτης δόσης προσφέρει άμεση προστασία, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια, ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη χθεσινή (4/1) τακτική ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών.

21 χιλιάδες δόσεις στην Ευρυτανία

Στην Ευρυτανία, χθες οι εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο 12μηνο ξεπέρασαν τις 21 χιλιάδες (21.055) και συνολικά 8.600 συμπολίτες μας θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι, ωστόσο για όλους άνω των 18 ετών, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει στους 7 μήνες. Όσοι δεν προβούν σε αναμνηστική δόση θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι, χάνοντας παράλληλα και τα προνόμια των εμβολιασμένων. Οι αναμνηστικές δόσεις στην Ευρυτανία συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό και ανέρχονται πλέον σε 4.700.

Η Ευρυτανία παραμένει, πάντως, ουραγός στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Εμβόλια στα παιδιά

Γεγονός αποτελούν και οι πρώτοι εμβολιασμοί σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, καθώς ολοένα και περισσότεροι γονείς κρίνουν σκόπιμο να «θωρακίσουν» τα παιδιά ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου. Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής 85.500 ραντεβού αφορούν παιδιά και περισσότερα από 21.500 έχουν ήδη εμβολιαστεί.

«Τα εμβόλια επιβεβαιώνεται ότι είναι απολύτως ασφαλή και στα παιδιά. Οι δε ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρονται είναι ήπιες και είναι οι γνωστές των συμβατικών εμβολίων (πόνος, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία), ίσως μία μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται μετά τη δεύτερη δόση», ανέφερε χθες η Μ. Θεοδωρίδου.

Αναφέρθηκε και σε μια εκτίμηση της αποτελεσματικότητας για την πρόληψη της λοίμωξης με το εμβόλιο της Pfizer σε εφήβους. Αφορά σε 243 εφήβους 12-17 ετών, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις, και από τους οποίους λαμβάνονταν επί 19 εβδομάδες, ανά εβδομάδα, ένα δείγμα προς εξέταση με την μέθοδο του PCR. Ο έλεγχος αυτός έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα της πρόληψης της λοίμωξης με πραγματικές συνθήκες, όχι συνθήκες κλινικών μελετών, αγγίζει το 92%.

Η Ελλάδα έφθασε τους 17,6 εκ. εμβολιασμούς, ενώ περισσότεροι από 7.485.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,3% του γενικού πληθυσμού και 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Συνολικά 7.070.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 67,3% του γενικού πληθυσμού και 76,8% του ενήλικου πληθυσμού.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ