Με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ευρυτανίας, αναφέρει τα εξής:
“Πέρασαν 83 χρόνια από την ημέρα που η Πατρίδα μας κλήθηκε να υπερασπιστεί για άλλη μια φορά τα όσια και ιερά της, να υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην υπέρτατη έννοια της Ελευθερίας. Πέρασαν 83 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που σύσσωμος ο ελληνικός λαός οδήγηθηκε με ομοψυχία, με ενθουσιασμό στον κοινό σκοπό: την υπεράσπιση των δικαίων του, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του, στην υπεράσπιση και της μικρότερης σπιθαμής γης της πατρίδας του. Και στην γενναία αντίσταση που προέβαλαν οι Ελληνικές δυνάμεις στα βουνά της Ηπείρου απέναντι στις επίβουλες Ιταλικές δυνάμεις, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την συμμετοχή των δυνάμεων Eφέδρων, οπλιτών και αξιωματικών. Δυνάμεις τακτικού στρατού και Eφέδρων συγκρότησαν τον ηρωϊκό μας Στρατό, αυτόν που μέχρι σήμερα μας προκαλείται ρίγος με την περιγραφή του ραδιοφωνικού εκφωνητή: «Αἱ ἡμέτεραι δυνάμεις ἀμύνονται τοῦ πατρίου ἐδάφους».
Το Σχέδιο Επιστράτευσης Εφέδρων που εφαρμόσθηκε την 28η Οκτωβρίου του 1940 ήταν αυτό που είχε συνταχθεί από τον Σεπτέμβριο του 1939 και συνοδευόταν από πολλά επιμέρους σχέδια επιτάξεων, μεταφορών, διασποράς κ.λπ., με σκοπό τη βαθμιαία και αθόρυβη συγκρότηση του στρατού, αρχικά στη μερική και στη συνέχεια στη γενική επιστράτευση. Η μερική μυστική επιστράτευση άρχισε τον Αύγουστο του 1940, μετά τον τορπιλισμό του βαρέως καταδρομικού «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου. Με την υποδειγματική συμμετοχή των επιστρατευμένων Εφέδρων, κατέστη δυνατή η συγκρότηση στην πλήρης τους σύνθεση της VIII (Όγδοης) Μεραρχίας (Τομέας Ηπείρου), της IX (Ενάτης) και της IV (Τετάρτης) Μεραρχίας (Δυτική Μακεδονία), καθώς και του θρυλικού Αποσπάσματος Πίνδου του Σχου Δαβάκη. Η πολεμική μηχανή της Πατρίδας μας, την 28η Οκτωβρίου 1940 ετέθη σε λειτουργία με μία μόνο τηλεφωνική ολιγόλογη διαταγή του Γενικού Επιτελείου. Την αποτελεσματικότητα του Σχεδίου κατέδειξε η τέλεια εφαρμογή του, όταν μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες επιτεύχθηκε η κινητοποίηση και η προώθηση 300.000 ανδρών στις παραμεθόριες περιοχές προς την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Από το Γενικό Επιτελείο αναγνωρίστηκε και έμεινε στην Ιστορία, η προθυμία, η σύμπνοια και ενότητα του λαού, η πειθαρχία των επιστρατευμένων Εφέδρων κατά την πορεία τους προς το μέτωπο. Στις ίδιες Δέλτους των Ηρώων της Ιστορίας, κατεγράφησαν Μόνιμοι και Έφεδροι πολεμιστές, άνδρες και γυναίκες ιατροί και νοσοκόμοι, ανώνυμες γυναίκες της Πίνδου που μπορεί να μην έφεραν Αριθμό Στρατιωτικού Μητρώου, αλλά λειτούργησαν ως υποδειγματικοί στρατιώτες.
Ο Στρατός αυτός δεν συγκροτήθηκε από απρόσωπους μισθοφόρους αλλά από παιδιά σάρκα από τη σάρκα του ελληνικού λαού, αίμα από το αίμα του και αυτούς τιμούμε και φέτος ως Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ευρυτανίας. Οι Ήρωες αυτοί του Έπους της Αλβανίας, ήταν παππούδες μας και γιαγιάδες μας, πατεράδες μας και μανάδες μας· δυστυχώς μετά από 83 χρόνια οι περισσότεροι Ήρωες εκείνης της γενιάς δεν ζουν πλέον! Είναι όμως οι Ήρωες που κράτησαν την Πατρίδα μας και τις Αξίες μας ζωντανές. Είναι οι Ήρωες που ξανάχτισαν την Πατρίδα μας μετά το πέρασμα του Εχθρού. Είναι οι Ήρωες που άφησαν μια σημαντική παρακαταθήκη, ειπωμένη με απλά λόγια αλλά στον νόημα της πανάρχαιης ομηρικής φράσης: «εἷς οἰωνός ἄριστος, ἀμύνεσθαι περί πάτρης».
ο Πρόεδρος Γεώργιος Χαλκιάς
ο Γεν. Γραμματέας Ιωάννης Δημητρίου”.