26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Οι εκλογές της 2ας Ιουνίου 1985 κερδήθηκαν από την μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Η μυθική πολιτική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Σύνταγμα στις 31 Μαΐου 1985, που είχε 1.2 με 1.5 εκατομμύρια ανθρώπους, έφερε ως αποτέλεσμα σαν σήμερα, στις 3 Ιουνίου 1985, ο Ανδρέας Παπανδρέου να ανακοινώσει τη νίκη του με 45.82% έναντι της Νέας Δημοκρατίας με 40.85% και του ΚΚΕ: 9.89%.

Στο βίντεο η έναρξη της προεκλογικής ομιλίας του Ανδρέα Παπανδρέου στο Σύνταγμα στις 31-5-1985. Ήταν η μεγαλύτερη κομματική συγκέντρωση όλων των εποχών στην Ελλάδα σε μια εποχή όπου το πολιτικό κλίμα είχε ιδιαίτερη οξύτητα και πόλωση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ιδιαίτερα μεταξύ των ηγετών τους Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Η σκηνοθεσία και όλη η τηλεοπτική προετοιμασία των συγκεντρώσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν του μετρ του είδους Τάσου Μπρισίμ που με μοναδική μαεστρία έδινε στον τηλεθεατή ένα φαντασμαγορικό θέαμα στην εποχή της αφίσας και των συνθημάτων.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ένας πραγματικός σόουμαν σε κάθε προεκλογική ομιλία του. “Έγραφε” στον τηλεοπτικό φακό, πέταγε απίστευτες και πρωτάκουστες ατάκες, αγαπήθηκε και μισήθηκε παράφορα από φίλους και εχθρούς. Ανεξαρτήτως πολίτικων και κομματικών πεποιθήσεων, υπήρξε ο υπ’ αριθμόν 1 ρήτορας της εποχής της μεταπολίτευσης αλλά και πριν.

Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις του ‘85 υπήρξαν πολυάριθμες και θορυβώδεις και για τα δυο κόμματα, ο Μητσοτάκης μάζεψε 800.000 με 1 εκατομμύριο ανθρώπους στο Σύνταγμα, όπως και οι επόμενες του ‘89. Καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με τις συγκεντρώσεις του 1981 όπου ο κόσμος περιοριζόταν μόνο στο τμήμα της πλατείας και γύρω.

Η συγκέντρωση καλύφθηκε από την ΕΡΤ1 όπως και όλη η προεκλογική καμπάνια του 1985.

1985. Η ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

1985. Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ