19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Οι Μακρακωμίτες, στη Χελιδόνα. Ανάβαση του Ε.Π.Ο.Σ. μέχρι την κορφή των 1.974 μέτρων (ΦΩΤΟ)

Πεζοπορική εξόρμηση στην ευρυτανική γη, και πιο ειδικά στο όρος Χελιδόνα (1974μ), πραγματοποίησε ο Ελληνικός Πεζοπορικός-Ορειβατικός Σύλλογος (Ε.Π.Ο.Σ.) Μακρακώμης, την περασμένη Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021.

Γράφουν οι άνθρωποι του συλλόγου για την εμπειρία τους:

«Η ολιγομελής παρέα μελών του ΕΠΟΣ Μακρακώμης ξεκίνησε από το Παλιό Μικρό Χωριό την ανάβαση, προς την πλαγιά του όρους Χελιδόνα. Περάσαμε κάτω από την μεγάλη κατολίσθηση του 1963, που είχε ως συνέπεια την καταστροφή μεγάλου μέρους του χωριού. Τα πρώτα 1,5 – 2 χιλιόμετρα βαδίσαμε σε δασικό δρόμο και στη συνέχεια σε μονοπάτι.

Το μονοπάτι που ακολουθήσαμε διέρχεται μέσα από το όμορφο ελατόδασος μέχρι που φτάσαμε στην θέση Ποτιστής, πρόκειται ποτίστρα που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχή. Στη συνέχεια και για μερικές δεκάδες μέτρα το μονοπάτι ήταν δασωμένο, κατόπιν βγήκαμε στην αλπική ζώνη του βουνού με την ποώδη βλάστηση. Ακολουθώντας το λούκι, δίπλα σε μια μεγάλη σάρα, φτάσαμε στο διάσελο, σε αυτό το σημείο είχαμε πλέον θέα στη δυτική πλευρά του βουνού ενώ φαινόταν ελάχιστα μια πλευρά της λίμνης Κρεμαστών.

Η κοπιαστική ανάβαση ξεχάστηκε αμέσως μόλις φτάσαμε στην κορυφή, που μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε σε μεγάλη απόσταση και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, αλλά και εγγύτερα, όπως τα Άγραφα, το Βελούχι, η μικρή κοιλάδα που σχηματίζει ο ποταμός Καρπενησιώτης, η Καλιακούδα και σχεδόν σε όλο της το μήκος η λίμνη Κρεμαστών. Επιστρέψαμε ακολουθώντας αντίστροφη διαδρομή προς το χωριό. Η ανάμνηση και οι εικόνες της δράσης μας θα μείνουν για πάντα ζωντανές, καθώς αποτυπώθηκαν από τους φωτογραφικούς φακούς των μελών μας».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ