29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Οι παρέες γράφουν ιστορία… Ένα μεγάλο αυτοσχέδιο γλέντι στήθηκε στη Χελιδόνα Ευρυτανίας, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων (ΒΙΝΤΕΟ)

Στιγμές που θα θυμούνται για πάντα έζησαν όσοι και όσες βρέθηκαν το τριήμερο 12-14 Μαΐου 2023 στη Χελιδόνα Ευρυτανίας. Στην πλατεία του όμορφου χωριού, στους πρόποδες του ομώνυμου όρους και πάνω από τον Τρικεριώτη ποταμό στήθηκε ένα μεγάλο αυτοσχέδιο γλέντι με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων απ’ όλη την Ελλάδα, που με κοινό τόπο την αγάπη τους για τη μουσική, τους δύο τροχούς, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και τη φύση, φρόντισαν να συνθέσουν εμπειρίες και αναμνήσεις μοναδικές.

Μια ιδέα του Δημήτρη Μυστακίδη, δεξιοτέχνη της λαϊκής κιθάρας και ανανεωτή του ρεμπέτικου τραγουδιού, για εξορμήσεις μηχανόβιων καλλιτεχνών σε απομακρυσμένα χωριά έχει πάρει τα τελευταία χρόνια σάρκα και οστά· φέτος ήταν η σειρά της Ευρυτανίας να υποδεχθεί τους “Από Μηχανής Μουσικούς”.

Δείτε 7λεπτο βίντεο

Για τρία μερόνυχτα, η πλατεία της Χελιδόνας μετατράπηκε σε τόπο γλεντιού, όπου οι ήχοι από τα λογιών-λογιών μουσικά όργανα συναγωνίζονταν το κελάηδισμα από τα αηδόνια. Η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με τις μηχανές να κατακλύζουν τα στενά στο χωριό στα ριζά της Χελιδόνας και τις πολύχρωμες σκηνές να στήνονται σε κάθε διαθέσιμο χώρο.

Στο πλαίσιο του τριημέρου, προβλήθηκε το εξαιρετικό -και βραβευμένο- ντοκιμαντέρ του Γιώργου Μουτάφη The Other Half, ενώ ο πάντα φιλόξενος Πολιτιστικός Σύλλογος Χελιδόνας φρόντισε ώστε να μη λείψει τίποτα, σε αγαστή συνεργασία με τους μουσικούς. “Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές της ομάδας κουζίνας, στους συγχωριανούς που συνέβαλαν σημαντικά με την προσφορά τους και στους φίλους του χωριού για την υποστήριξη τους. Εργαστήκαμε συλλογικά ώστε να μπορέσουμε να υποδεχτούμε τους Από Μηχανής Μουσικούς και να τους ανταποδώσουμε την τιμή που μας έκαναν. Ευχαριστούμε που επισκεφθήκατε το χωριό μας”, αναφέρουν οι άνθρωποι του τοπικού συλλόγου.

“Η φετινή συνάντηση πλησίασε ακόμη περισσότερο στον αρχικό στόχο που είναι η συνάντηση, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, η προσφορά και φυσικά το ταξίδι, το γλέντι, η χαρά, το μοίρασμα. Στις πρώτες συναντήσεις υπήρχε αγωνία. Αγωνία να πάνε όλα καλά, να προστατευτεί το κλίμα μέσα στο οποίο κανείς δεν ηγείται, κανείς δεν προηγείται και φυσικά κανείς δεν περισσεύει. Αυτή η αγωνία έπαψε να υπάρχει. Φέτος για πρώτη φορά αντιμετωπίσαμε το πιο ευχάριστο πρόβλημα. Ήταν τόσοι πολλοί οι μουσικοί που δεν χωρούσανε στα τραπέζια! Μάθαμε από τα λάθη μας. Αποφασίσαμε ότι εκεί που θα πηγαίνουμε θα μας υποδέχονται συλλογικότητες και όχι ιδιώτες. Θέλαμε να μην μένει μόνο το γλέντι αλλά και κάτι παραπάνω για σκέψη και για αυτό επιλέξαμε να παιχτεί το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Μουτάφη την Παρασκευή. Φέτος, ήταν πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι όποιο πρόβλημα προέκυπτε γινόταν αμέσως πρόβλημα όλων. Και όλοι προσπαθούσαν για την λύση του. Και λυνόταν. Έτσι απλά χωρίς πολλά πολλά! (…), αναφέρουν οι «Από Μηχανής Μουσικοί», ενώ στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Δημ. Μυστακίδη στα “Ευρυτανικά Νέα (δείτε βίντεο).

Αξίζει να τονιστεί, τέλος, η συγκέντρωση χρηματικού ποσού για την αποκατάσταση του νερόμυλου του χωριού:

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ