Οι “Mουσικοί Ψυχής” έχουν βάλει στόχο να αναδείξουν τη μουσική παράδοση της Ευρυτανίας. Θα συμμετάσχουν σε πανελλήνιο φεστιβάλ στην Αθήνα (vid)

Ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής “Δόμνα Σαμίου”, διοργανώνει την 4η συνάντηση νέων συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής, στις 6-7 Απριλίου στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι

Οι “Mουσικοί Ψυχής” έχουν βάλει στόχο να αναδείξουν τη μουσική παράδοση της Ευρυτανίας. Θα συμμετάσχουν σε πανελλήνιο φεστιβάλ στην Αθήνα (vid)

από την έντυπη έκδοση

Συνεχίζοντας το έργο της Δόμνας Σαμίου κι έχοντας ως κίνητρο τη μεγάλη επιτυχία των τριών προηγούμενων συναντήσεων, όπου περισσότεροι από 400 νέοι μουσικοί σε συγκροτήματα και χορωδίες, έδωσαν το παρών με ενθουσιασμό, αυθεντικότητα και συγκινητικές ερμηνείες, ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής “Δόμνα Σαμίου”*, διοργανώνει για 4η χρονιά τη μεγάλη γιορτή της παραδοσιακής μουσικής, με μουσικά σχήματα νέων απ’ όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν και να αναδεικνύουν το ταλέντο τους.

Οι “Mουσικοί Ψυχής” συστήνονται στο κοινό

Στο διήμερο, πανελλήνιο αντάμωμα των νέων μουσικών, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Απριλίου 2024, στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, θα εμφανιστεί και το συγκρότημα ‘’Μουσικοί Ψυχής’’, που δημιουργήθηκε πρόσφατα και έχει στόχο να αναδείξει την πλούσια μουσικολογική παράδοση της Ευρυτανίας.

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2023 από τους μουσικούς Θοδωρή Μάκκα (τραγούδι), Δήμο Στεργιάννη (κλαρίνο), Σάκη Καρακώστα (βιολί), Νίκο Χονδραλή (λαούτο και κιθάρα) και Δημήτρη Ρούσκα (κρουστά). Η δημιουργία των “Μουσικών Ψυχής” ήρθε ως επισφράγιση πολλών και καλών συνεργασιών μεταξύ τους, σε επαγγελματικές εμφανίσεις με δεξιοτεχνικές απαιτήσεις και σε δύσκολες συνθήκες, στις οποίες επιβεβαιώθηκε η κοινή αισθητική, η κοινή αγάπη για τη μουσική και ο σεβασμός στην παράδοση. Αν και το ρεπερτόριο και των πέντε περιλαμβάνει τραγούδια και μελωδίες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, μέσα από τη συνεργασία τους αναδείχτηκε η κοινή αγωνία τους για την ανάδειξη και διατήρηση των ιδιαιτεροτήτων της μουσικής παράδοσης της Ευρυτανίας (αλλά και της ευρύτερης Ρούμελης, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο λαογραφικό κομμάτι). Η επιλογή της ονομασίας αντικατοπτρίζει την κοινή αίσθηση των πέντε, ότι παίζουν και τραγουδούν με την ψυχή τους, για την ψυχή τους και με όλη την ψυχή τους.

Ανάδειξη της ιδιαίτερης μουσικής μας παράδοσης

«Είμαστε πέντε νέοι μουσικοί, που όλοι μας έχουμε την αγωνία να γινόμαστε κάθε μέρα και καλύτεροι· άλλωστε, δεν γεννήθηκε κανείς με την αυτοπεποίθηση ότι τα ξέρει όλα, Συναντηθήκαμε σε πάρα πολλές δουλειές και ανακαλύψαμε ότι μεταξύ μας υπάρχει χημεία», λέει στα Ευρυτανικά Νέα ο Θοδωρής Μάκκας, τραγουδιστής του συγκροτήματος, που μεγάλωσε στο Καρπενήσι και η πρώτη του ενασχόληση με τη μουσική ήρθε σε ηλικία 17 ετών, στη χοροεσπερίδα του συλλόγου καθηγητών του ΕΠΑΛ Καρπενησίου.

«Υπάρχει πρώτα απ’ όλα σεβασμός για τη δουλειά του άλλου. Οι καλές συνεργασίες οδήγησαν και σε καλές προσωπικές σχέσεις μεταξύ μας, σε όμορφες συζητήσεις, μέσα από τις οποίες καταλάβαμε ότι έχουμε κοινό όραμα», εξηγεί ο 29χρονος και αναφέρεται στην προσπάθεια ανάδειξης της ιδιαίτερης μουσικής μας παράδοσης, της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής. «Υπηρετούμε την παράδοση, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι παρακάμπτουμε άλλα είδη μουσικής, ακόμα και διασκευάζοντας παραδοσιακά μοτίβα ή και γράφοντας καινούρια τραγούδια. Όμως, κοινό μας κριτήριο είναι η διατήρηση της ποιότητας» λέει ο Θ. Μάκκας, προσθέτοντας πως «…με κριτήριο την ποιότητα αυτή, προσπαθούμε να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι, με διαρκείς σπουδές, σχολεία, ωδεία και -κυρίως- καθημερινή μελέτη».

Η κατάλληλη ευκαιρία

Πώς, όμως, ήρθε η απόφαση να δηλώσουν συμμετοχή στην πανελλήνια συνάντηση νέων μουσικών συγκροτημάτων; «Μέσα από τις συζητήσεις μας, καταλάβαμε ότι μοιραζόμαστε άλλη μια κοινή αγωνία: να δώσουμε εξωστρέφεια στη δουλειά μας. Και εκεί έρχεται η κατάλληλη ευκαιρία· ένας καλός φίλος, ο Γιάννης Δημητρίου, προτείνει τη συμμετοχή μας στη συνάντηση ‘’Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα’’ και δεν χρειάστηκαν πάνω από 5 λεπτά για να συμφωνήσουμε όλοι ότι θέλουμε να το κάνουμε. Ηχογραφήσαμε τα τραγούδια μας, στείλαμε τα βιογραφικά μας και έπειτα η αγωνία μας ήταν αν ανταποκρινόμασταν στα στάνταρ της συμμετοχής στη συνάντηση», απαντά ο Μάκκας, που, παρά το νεαρό της ηλικίας, έχει στο βιογραφικό του πλήθος συνεργασιών με καταξιωμένους δεξιοτέχνες και ερμηνευτές της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής.

Η θεματική της 4ης Συνάντησης είναι: «Η φύση και ο άνθρωπος», γι’ αυτό και οι μουσικοί από την Ευρυτανία έστειλαν τα τραγούδια: «Αυτού ψηλά που πας στη Φτέρη», «Με γέλασαν μια χαραυγή» και «Ρούσα παπαδιά». «Φανταστείτε τον ενθουσιασμό μας», σημειώνει ο 29χρονος από το Καρπενήσι, «όταν ο υπεύθυνος μας ειδοποίησε ότι η συμμετοχή μας εγκρίθηκε μέσα από έναν τεράστιο αριθμό αιτήσεων. Και να αναγνωρίσουμε ότι μουσικολογικά υπεύθυνοι είναι άνθρωποι του χώρου όπως ο Σωκράτης Σινόπουλος και η Κατερίνα Παπαδοπούλου, που υπηρετούν το όραμα της Δόμνας Σαμίου», δηλώνει με περηφάνεια.

Δικαίωμα συμμετοχής στην 4η συνάντηση νέων συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής είχαν μουσικά σχήματα με μέλη από άτομα ηλικίας έως 35 ετών, τα οποία απαρτίζονται το ελάχιστο από δύο μουσικούς, εκτελεστές μουσικών οργάνων ή τραγουδιστές. «Οι προϋποθέσεις και οι όροι, δικαιολογούν και το πώς δέσαμε σαν ομάδα, γιατί όλοι μας είχαμε πολλές και καλές συνεργασίες με αξιόλογους καλλιτέχνες του χώρου της παράδοσης και όχι μόνο, ωστόσο για τις ανάγκες της συμμετοχής οι συγκεκριμένοι πληρούσαμε τις βασικές προϋποθέσεις: Εγώ, ο Δήμος, ο Σάκης, ο Νίκος και ο Δημήτρης, κυρίως, με δοκιμασμένη συνεργασία μουσικά και φιλικά», περιγράφει ο Θοδωρής Μάκκας.

Και καταλήγει σχετικά με τον βασικό στόχο που έχουν θέσει οι «Μουσικοί Ψυχής»: «Θέλουμε ο κόσμος της παραδοσιακής μουσικής να γνωρίσει τη μουσικολογική παράδοση της Ευρυτανίας, την ταυτότητά μας, το μουσικό μας ιδίωμα, να δηλώσουμε και εμείς το παρών στο γίγνεσθαι και στη στροφή στην παράδοση. Ραντεβού στις 6 και 7 Απριλίου στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι!».

*Ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1981 με κύριο στόχο τη διάσωση και διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Η Δόμνα Σαμίου ήταν πρόεδρος του συλλόγου από την αρχή της ίδρυσής του ως τον θάνατό της, τον Μάρτιο του 2012.

Ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής “Δόμνα Σαμίου”, διοργανώνει την 4η συνάντηση νέων συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής, στις 6-7 Απριλίου στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα