29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Ολοι γνωρίζουν το Καρπενήσι και το Μικρό & Μεγάλο Χωριό, αλλά κανείς τα Άγραφα – Να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη της Ευρυτανίας” (ΒΙΝΤΕΟ)

Το πρωί της Δευτέρας (27/3), κυβερνητικό κλιμάκιο αφίχθη στο Καρπενήσι και συμμετείχε σε ειδική θεματική ενότητα για το τρίπτυχο Τουρισμός-Πολιτισμός-Αθλητισμός. Παρουσίασαν θέσεις και προτάσεις, η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη και οι Γενικοί Γραμματείς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Διδασκάλου και Γιώργος Μαυρωτάς. Ο λόγος δόθηκε και σε εκπροσώπους τοπικών συλλόγων και φορέων, που εξέθεσαν προβλήματα και ζήτησαν παρεμβάσεις.

Κοινός τόπος η άποψη πως χωρίς μεγάλα οδικά έργα, η άρση της απομόνωσης και η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα. «Πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να μη χαθεί για πάντα η προοπτική αναγέννησης της Ευρυτανίας, που κάθε χρόνο ερημώνει ολοένα και περισσότερο», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων.

Τον Δήμο Αγράφων εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος, Αννέτα Κοτρώνα, που, αρχικά, αναφέρθηκε στις «αδιάκοπες προσπάθειες της δημοτικής αρχής για εξωστρέφεια, με στόχο την καλύτερη τουριστική προβολή του τόπου μας», μέσα και από συνεργασίες με συλλόγους και φορείς (πχ Περιφέρεια). Στάθηκε η αντιδήμαρχος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Αγράφων, τη φύση και το περιβάλλον, τα ιστορικά τοπόσημα, τις εκκλησιές και τα μοναστήρια, τα χωριά, τα γεφύρια, τους νερόμυλους.

ΒΙΝΤΕΟ

Ωστόσο, η ανάδειξη των Αγράφων βρίσκει εμπόδια σε προβλήματα όπως η προσβασιμότητα, η επικοινωνία, η πληθυσμιακή συρρίκνωση. «Ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει τώρα», είπε κρούοντας καμπανάκι κινδύνου προκειμένου να κρατηθεί ο τόπος ζωντανός, όπως σημείωσε. Η κα Κοτρώνα ζήτησε «να υπάρξει μια ισόρροπη ανάπτυξη της Ευρυτανίας», καθώς «όλα αυτά τα χρόνια, όλοι γνωρίζουν το Καρπενήσι και το Μικρό και Μεγάλο Χωριό, αλλά κανείς τα Άγραφα»· «χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας σε αυτό το κομμάτι», ανέφερε. Είναι προτεραιότητα, συμπλήρωσε, να δημιουργηθεί μια ενιαία ορεινή τουριστική πολιτική, μια στρατηγική ανάπτυξης της Ευρυτανίας και της Λίμνης Κρεμαστών.

Στην ομιλία της, χαιρέτησε την καμπάνια προβολής ελληνικών ορεινών προορισμών “Greece does have a Winter” που δημιούργησε ο ΕΟΤ το 2021, καθώς και την προσπάθεια που συντελείται μέσω του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο των Αγράφων.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τη σύσκεψη στο Καρπενήσι, δημοσιεύεται στα Ευρυτανικά Νέα που κυκλοφορούν

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ