29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ολοκλήρωση των τεχνικών συνομιλιών ΗΠΑ – Τουρκίας για τα F16

ανταπόκριση από τις ΗΠΑ: Λένα Αργύρη

Oι πολύμηνες τεχνικές συνομιλίες ΗΠΑ-Τουρκίας για το θέμα των F16, φαίνεται πως έχουν ολοκληρωθεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Το επόμενο στάδιο είναι η επίσημη ενημέρωση του Κογκρέσου και πιο συγκεκριμένα των Επιτροπών Εξωτερικών στην Βουλή και την Γερουσία.

Το Κογκρέσο έχει τον τελευταίο λόγο στον τομέα των διεθνών πωλήσεων και ο Γερουσιαστής Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων στην Γερουσία έχει επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεση να μπλοκάρει μια τέτοια εξέλιξη.

Στο ίδιο κλίμα και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής ο Ρεπουμπλικανός Τζειμς Ρις ο οποίος ανέφερε στην Καθημερινή ότι «για να προχωρήσει μια τέτοια πώληση με την απαραίτητη στήριξη του Κογκρέσου θα πρέπει πολλά από τα αγκάθια στις σχέσεις ΗΠΑ Τουρκίας να αντιμετωπιστούν πρώτα».

Το Στέητ Ντιπαρτμεντ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ολοκλήρωση των συνομιλιών τονίζοντας ότι «βάσει της πολιτικής μας, δεν σχολιάζουμε δημοσίως ούτε επιβεβαιώνουμε τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τη συνεργασία τους με τη σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, Τουρκία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ