19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ολόκληρη η μεγάλη συνέντευξη της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη στα Ευρυτανικά Νέα

Η Σοφία Ζαχαράκη είναι Υφυπουργός Τουρισμού με ευρυτανική καταγωγή και με καταβολές -από μικρή- στον τουριστικό τομέα· η οικογένεια της μητέρας της (οικογένεια Τάκη) λειτουργεί δύο ξενοδοχεία στο Καρπενήσι και ο παππούς της ήταν ο πρώτος ξενοδόχος. “… Εφ’ όρου ζωής θα δηλώνω υπερήφανα Ευρυτάνισσα”, τονίζει στη συνέντευξή της στα Ευρυτανικά Νέα, ενώ -αν και μεγάλωσε στην Αθήνα- διατηρεί ζωντανές αναμνήσεις από τα ανέμελα χρόνια με τους φίλους της τα καλοκαίρια “… αναμνήσεις που θέλω να αναβιώνω συχνά, αλλά και να τις διαπερνάω στα ανίψια μου”, προσθέτει.

Η πολιτική για τη Σοφία Ζαχαράκη προέκυψε, καθώς είχε ήδη μια επιτυχημένη καριέρα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2016 (και ενώ είχε για λίγους μήνες τη θέση της διευθύντριας του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας) της πρότεινε -ενώ δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με την επικοινωνία- να αναλάβει τη θέση της Αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου, λαμβάνοντας το βάπτισμα του πυρός.  Και τα κατάφερε καλά, καθώς λίγους μήνες πριν τις εκλογές του 2019 ανέλαβε τη νευραλγική και πολιτικά “επικίνδυνη” θέση της Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Στη συνέχεια ακολούθησε η πετυχημένη της πορεία στο Υπουργείο Παιδείας και τώρα στο Υπουργείο Τουρισμού.

Το Σάββατο 30 Ιουλίου 2022 βρέθηκε στη Φουρνά, στη 12η Γιορτή Χωριάτικης Πίτας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Δ.Ε. Φουρνάς  Ευρυτανίας, στην κεντρική πλατεία, στις 9.00 το βράδυ. Με την ευκαιρία της επίσκεψής της, παραχώρησε συνέντευξη στα Ευρυτανικά Νέα, αποκλειστικά με θέματα του νομού και τις δράσεις του Υπουργείου Τουρισμού που εφαρμόζονται και στην Ευρυτανία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στα ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022. 

ΕΡ. Σας καλωσορίζουμε στα πάτρια εδάφη. Ως Υφυπουργός Τουρισμού, με ένα «σφιχτό» πρόγραμμα καθημερινών δράσεων και επισκέψεων σε όλη την Ελλάδα, βρήκατε χρόνο να επισκεφτείτε και την πατρίδα σας, την Ευρυτανία. Ποια είναι τα συναισθήματά σας;

ΑΠ. Είναι πάντοτε με μεγάλη χαρά που έρχομαι στα πάτρια εδάφη της οικογένειάς μου, στη μοναδική μας Ευρυτανία. Σε κάθε επίσκεψη αντλώ δύναμη από τον τόπο μας, αλλά και τους ανθρώπους του. Όσο κι αν τα καθήκοντά μου δεν μου επιτρέπουν να έρχομαι όσο συχνά θα ήθελα, μόνο η ανάμνηση της Ευρυτανίας, του καθαρού της αέρα, του γαλάζιου της ουρανού και της ιδιαίτερης ορεινής της ομορφιάς είναι αρκετά για να μου δώσουν έμπνευση, όπου κι αν βρίσκομαι. Προσθέστε δε ότι όπου κι αν βρίσκομαι μιλάω για τα μέρη μας και βρίσκω περήφανους Ευρυτάνες και περήφανες Ευρυτάνισσες παντού!

ΕΡ. Η Ευρυτανία, ωστόσο, έχει πολλά προβλήματα και περιμένουμε πολλά από τους Ευρυτάνες πολιτικούς μας που είναι αρκετοί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο δρόμος Λαμία – Καρπενήσι για παράδειγμα. Αναμένουμε το έργο, αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

ΑΠ. Είναι όντως μεγάλης σημασίας για την Ευρυτανία το ζήτημα του διευρωπαϊκού δικτύου Πλατυγιάλι-Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία. Το ορεινό ανάγλυφο της περιοχής αυξάνει την δυσκολία έργων οδικής σύνδεσης, όμως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και τα έργα αυτά είναι τόσο αναγκαία. Για την καθημερινότητα των κατοίκων, για να μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους, αλλά και φυσικά και για τον Τουρισμό: όσο όμορφη κι αν είναι μια περιοχή, κι όσο κι αν τη διαφημίσεις, χωρίς επαρκές δίκτυο, είναι πρόκληση το πόσοι θα έρθουν τελικά. Ως προς το εν λόγω έργο, ολοκληρώνονται οι προμελέτες για να ενταχθεί και να δημοπρατηθεί με το σύστημα μελέτη-κατασκευή το -πλέον κρίσιμο- οδικό τμήμα του άξονα Λαμία – Καρπενήσι, από το τέλος της Παράκαμψης Μακρακώμης έως την αρχή Σήραγγας Τυμφρηστού.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ωριμάζει το έργο για τα 30 περίπου χιλιόμετρα από τη Μακρακώμη μέχρι το ανατολικό στόμιο Σήραγγας Τυμφρηστού, με στόχο να υποβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) το συντομότερο δυνατό.

Είμαι βέβαιη ότι από μέρους του αρμόδιου Υφυπουργού καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για την ταχύτερη διεκπεραίωση του συγκεκριμένου έργου, που θα δώσει νέα πνοή στον τόπο. 

ΕΡ. Η Ευρυτανία στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό. Ποιες είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ορεινού τουρισμού; 

ΑΠ. Με τις πιο ενεργές πολιτικές! Με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια. Θυμίζω ότι μόνο για το 2022 και τις αρχές του 2023 θα “τρέξουν” 3 προγράμματα ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού που μπορούν να αξιοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα και μετά την καλοκαιρινή σεζόν. Ήδη ανακοινώσαμε ότι διπλασιάζουμε το πρόγραμμα ‘Τουρισμός για Όλους’ κατά 30 ακόμα εκατομμύρια ευρώ και η επόμενη κλήρωση θα γίνει τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι 200.000 νέοι δικαιούχοι, καθώς και όσοι κληρώθηκαν χθες και δεν θα το έχουν αξιοποιήσει μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις άυλες κάρτες τους από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 και βέβαια να απολαύσουν τις ομορφιές και της ορεινής Ελλάδας. Το ίδιο θα ισχύσει και με το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του Υπουργείου Εργασίας, καθώς τα vouchers μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως την 31/7/2023. Οραματιζόμαστε μια χώρα που αναπτύσσεται τουριστικά με βιωσιμότητα, ποιότητα και γεωγραφική και χρονική ισορροπία και αξιοποιούμε την εθνική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, με έργα άνω των 56 εκ. ευρώ για υποδομές (χιονοδρομικά κέντρα, ορεινά καταφύγια, μονοπάτια). Αναμορφώνουμε το συνολικό πλαίσιο των χιονοδρομικών κέντρων (βελτίωση λειτουργίας, τεχνικών προδιαγραφών) ενώ ήδη νομοθετήσαμε την απλούστευση του πλαισίου λειτουργίας τους. 

Και φυσικά ήδη από τον Δεκέμβριο φέτος εγκαινιάσαμε με τον ΕΟΤ για πρώτη φορά καμπάνια για τον χειμερινό τουρισμό το “Greece does have a winter” και έπεται συνέχεια με στοχευμένες μικροκαμπάνιες για τη γαστρονομία και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Και βέβαια οι καμπάνιες για τον ορεινό τουρισμό θα συνεχιστούν και τον χειμώνα! 

Ο ορεινός τουρισμός, ειδικά συνδυαζόμενος με άλλες εναλλακτικές μορφές (οικοτουρισμός, περιπατητικός, αναρριχητικός) είναι απαραίτητο εργαλείο για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, και ευρύτερα για την πλήρη ανάδειξη των τουριστικών δυνατοτήτων του συνόλου των προορισμών και ειδικά προορισμών, όπως η Ευρυτανία μας. Είναι μοναδική ευκαιρία για τα μέρη μας να αξιοποιήσουμε τη στροφή των συμπολιτών μας στη βιωματική σχέση με τον τουρισμό, τις αυθεντικές εμπειρίες και την επαφή με την ποιότητα και το βιώσιμο τουριστικό μοντέλο, στροφή που εντάθηκε εξαιτίας της πανδημίας!

ΕΡ. Τα πρώτα στοιχεία της απογραφής δείχνουν μια ερήμωση της Ευρυτανίας, αν και τώρα που είναι καλοκαίρι ο τόπος σφύζει από ζωή σε όλα τα χωριά, που είναι γεμάτα κόσμο. Πώς η Ευρυτανία μπορεί να ενισχυθεί από τον δικό σας τομέα και με ποιες δράσεις πιστεύετε;

ΑΠ. Πράγματι, τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής είναι σαφή. Βάσει αυτών είχαμε μείωση πληθυσμού της τάξεως του 13%  και ο μόνιμος πληθυσμός πλέον ανέρχεται σε 17.461 κατοίκους. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, και είναι σίγουρα στενάχωρη. Όμως δεν πρέπει να την θεωρήσουμε ως νομοτελειακή, και να συμβιβαστούμε με αυτή.  Μπορούμε να ξαναδώσουμε ζωή στην Ευρυτανία, αξιοποιώντας τα πολλά της πλεονεκτήματα. Κατ’ αρχάς, η πρόοδος της τεχνολογίας μας επιτρέπει πλέον να εργαζόμαστε από μακριά, και μάλιστα διεθνείς κολοσσοί το καθιερώνουν ως βασικό εργασιακό μοντέλο. Βλέπετε τι γίνεται με τη διεθνή τάση των “Digital nomads”, στους οποίους η χώρα μας προσφέρει πλέον και ουσιαστικά κίνητρα (φορολογικά κ.α.) εκτός από ένα απαράμιλλο περιβάλλον εργασίας. Υπάρχει βεβαίως ανάγκη βελτίωσης των ψηφιακών υποδομών στην περιφέρεια και ειδικά στην Ευρυτανία, αλλά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει θέσει το θέμα σε υψηλή προτεραιότητα, αξιοποιώντας λύσεις που προσφέρονται. 

Από εκεί και πέρα, ναι ο τουρισμός είναι ακρογωνιαίος λίθος στην προσπάθεια αναζωογόνησης της Ευρυτανίας. Και ο ορεινός, για τις πρωτοβουλίες μας στον οποίο σας μίλησα, και άλλες μορφές όπως ο φυσιολατρικός-οικοτουρισμός, ο θρησκευτικός, αλλά και ο ιαματικός, καθώς η Ευρυτανία βρίσκεται κοντά στους ιαματικούς πόρους ειδικά της Μακρακώμης, της Υπάτης και ευρύτερα της Φθιώτιδας και της Αιτωλοακαρνανίας, και μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη εναλλακτική επιλογή για τους επισκέπτες τους. Γι’ αυτό άλλωστε αναβαθμίζουμε τον ιαματικό τουρισμό με επενδύσεις 23 εκ. ευρώ  από το Ταμείο Ανάκαμψης σε υποδομές πηγών και μελέτες, με περαιτέρω αναγνώριση πόρων και με βελτίωση της αξιοποίησης του μέσω του φορέα «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας».

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε την μοναδική τοπική μας γαστρονομία: από τα πρασάτα λουκάνικα, μέχρι τη φέτα, το τσαλαφούτι, το λικέρ μούρο και το ντόπιο τσίπουρο, μεταξύ πολλών άλλων. 

Ως Υπουργείο δίνουμε έμφαση στον γαστρονομικό τουρισμό και αγροτουρισμό. Εντάσσουμε τη δημιουργία ενός θεματικού DMO γι’ αυτές τις δυο μορφές στο Ταμείο Ανάκαμψης, και θεσπίζουμε σήμα επισκέψιμου τυροκομείου, ελαιοτριβείου, ζυθοποιείου δίπλα σε αυτό του οινοτουρισμού που έχουμε ήδη. Παράλληλα, μέσω των τοπικών τουριστικών DMO που νομοθετήσαμε και πλέον  μπορούν οι ΟΤΑ να ιδρύσουν, προσφέρονται ακόμα περισσότερες ευκαιρίες ανάδειξης του συνολικού τουριστικού προϊόντος περιοχών όπως η Ευρυτανία. Ως Ευρυτάνες οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες μας τις δυνατότητες- και είναι πολλές- για να αντιστρέψουμε τη δημογραφική φθορά, και να πετύχουμε την ουσιαστική αναγέννηση του τόπου μας. Επιτρέψτε μου όμως να αναφερθώ και σε γενικότερες πολιτικές της κυβέρνησής μας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος. Η δημογραφική μας πολιτική «συναντά» και αλληλοσυμπληρώνεται με τις αντίστοιχες πολιτικές για την απασχόληση, την οικογένεια, τη μητρότητα/γονεϊκότητα, την ισότητα των φύλων, καθώς και τις πολιτικές για το παιδί, όπως και πολιτικές για ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης με τους χιλιάδες διορισμούς που κάναμε μετά από 12 χρόνια. Προωθούμε μέτρα για τη στήριξη κάθε οικογένειας, τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας. Εργαζόμαστε προκειμένου να διευκολύνουμε όσες επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά, στηρίζουμε τους εργαζόμενους γονείς και προχωράμε στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ακολουθώντας επιτυχημένα μοντέλα που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με πρωτοβουλίες, όπως η θέσπιση γονικών αδειών, η πρόσληψη ανέργων μελών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και τα επιδόματα 2000 γέννας, αλλά και ένα πλέγμα πολιτικών. 

Ήδη συζητάμε και ακούμε τις απόψεις και τις προτάσεις των ειδικών, προκειμένου να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα και να προχωρήσουμε στην κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημογραφία και την Οικογένεια, προτάσσοντας την ενίσχυση των νέων, των παιδιών και της οικογένειας, της ενεργού γήρανσης και της διαγενεακής αλληλεγγύης, αλλά και της στήριξης των μεγαλύτερων σε ηλικία, εξασφαλίζοντας την υγιή και ενεργό γήρανση. Στόχος μας είναι να είναι συνειδητή επιλογή και όχι ανάγκη η παραμονή στον τόπο μας και η στήριξη από το κράτος για την κοινωνική και οικονομική διάσταση αυτής της επιλογής. 

ΕΡ. Υποψήφια βουλευτής τελικά στην Ανατολική Αττική και όχι στην Ευρυτανία, όπως οι φήμες ήθελαν. Φαντάζομαι είχατε πολλές πιέσεις από πολιτικούς σας φίλους Ευρυτάνες για να είστε υποψήφια στην Ευρυτανία. Εσείς το είχατε σκεφτεί;

ΑΠ. Γι’ αυτό και στην πολιτική είναι καλό να μην δίνουμε και τόσο σημασία στις φημολογίες, αλλά στα πραγματικά γεγονότα! Η Ευρυτανία είναι ο τόπος καταγωγής της οικογένειάς μου, η ιδιαίτερη πατρίδα μου και αυτό δεν αλλάζει. Η  Ανατολική Αττική είναι η περιοχή που έχω υπηρετήσει ως εκπαιδευτικός, και με την οποία «δέθηκα» στην ενήλικη ζωή μου, προσωπικά ως άνθρωπος, αλλά και ως Υφυπουργός Παιδείας αρχικά, και τώρα Τουρισμού. Η επιλογή  όμως να είμαι υποψήφια στην Ανατολική Αττική, ουδόλως μετριάζει την αγάπη μου προς την Ευρυτανία, και εφ’ όρου ζωής θα δηλώνω υπερήφανα Στερεοελλαδίτισσα και Ευρυτάνισσα! Ο τόπος μας είναι οι ρίζες μας, και οι ρίζες μας είναι πάντα ουσιώδες και αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας. 

ΕΡ. Αν και ζείτε στην Αθήνα, το Καρπενήσι είναι αυτό που αγαπάτε, όπως έχετε δηλώσει, και επισκέπτεστε τακτικά. Ποιες είναι οι αναμνήσεις που κρατάτε, όχι μόνο από το Καρπενήσι, αλλά γενικά από την Ευρυτανία;

ΑΠ. Δεν είμαι σίγουρη ότι μας φτάνει μια συνέντευξη κάποιων εκατοντάδων λέξεων! Τι να πρωτοθυμηθώ; Τον πλάτανο, τον κυριακάτικο καφέ μετά την εκκλησία στην Παναγία και τις πρώτες εξόδους με την παρέα του Καρπενησίου; Το παζάρι και τη βόλτα με τα ξαδέρφια μου εκεί ή τη βόλτα μέχρι το Γυμνάσιο κάθε βράδυ και τις Γιορτές Δάσους, αλλά και τις τεράστιες βόλτες το απόγευμα στον Ξηριά και τη Μυρίκη. Τα απογεύματα στην Ποταμιά και τις νυχτερινές διαδρομές στις καφετέριες και τα μπαρ του Καρπενησίου. Τις πρώτες απόπειρες σκι στο Βελούχι και τις συνεχείς αναβάσεις στο βουνό τα επόμενα χρόνια. Τη διαδρομή μέχρι το χωριό του πατέρα μου, το Νέο Αργύρι Ευρυτανίας, με την απαραίτητη στάση στη Γρανίτσα και στους θείους μου στα Τοπόλιανα, αλλά και τα πανηγύρια, τις εξόδους το βράδυ στο Ραπτόπουλο. Το μπάνιο στο ποτάμι! Κάθε μεριά στην Ευρυτανία μου ξυπνάει πολύ γλυκές αναμνήσεις, τις οποίες θέλω να αναβιώνω συχνά, αλλά και να τις διαπερνάω στα ανίψια μου με την ίδια αγάπη για το μέρος μας.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ