16 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Οργισμένη απάντηση του προέδρου του Ιράν κατά Μπάιντεν: «Απελευθερωθήκαμε πριν από 43 χρόνια»

Μέρες του ‘79 θυμίζει η κατάσταση στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, με την κρίση των ομήρων και την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας, πριν από ακριβώς 43 χρόνια. «Θα απελευθερώσουμε το Ιράν»,  δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, προκαλώντας την οργή των Αγιατολάχ αλλά και του προέδρου της χώρας ο οποίος δεν δίστασε να χλευάσει δημοσίως τον Αμερικανό πρόεδρο. Κι όλα αυτά ενώ η αιματηρή λαϊκή εξέγερση στο Ιράν συνεχίζεται.

Η εξέγερση του 79’ στο Ιράν παίρνει απρόβλεπτη τροπή. Ιρανοί φοιτητές καταλαμβάνουν την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και κρατούν ομήρους 52 Αμερικανούς διπλωμάτες για 444 μέρες, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση. «Όλοι οι Ιρανοί διπλωμάτες και υπάλληλοι των πρεσβειών χαρακτηρίζονται persona non grata», είχε δηλώσει ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ.

Σαράντα τρία χρόνια μετά, στο ίδιο σημείο, διαδηλωτές καίνε την αμερικανική σημαία. Ζητούν τον «Θάνατο της Αμερικής» και κρατούν πανό που αναγράφουν ότι «η ώρα της εκδίκησης πλησιάζει». Εικόνες σε αντιδιαστολή με το κύμα διαμαρτυρίας που σαρώνει τη χώρα, κατά του καθεστώτος, μετά τη δολοφονία της Αμινί από τις αρχές επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Μάλιστα σε συμπαράστασή τους έσπευσε εκ νέου ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνοντας πως θα απελευθερώσει το Ιράν. «Μην ανησυχείτε, θα απελευθερώσουμε το Ιράν. Θα απελευθερωθούν μόνοι τους πολύ σύντομα» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του θεοκρατικού καθεστώτος. Ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος δεν δίστασε να μιλήσει για έλλειψη συγκέντρωσης του Αμερικανού προέδρου και διαμήνυσε ότι οι Αμερικανοί απατώνται αν πιστεύουν ότι θα εφαρμόσουν σχέδιο Λιβύης και Συρίας στο Ιράν. «Κύριε Πρόεδρε, το Ιράν απελευθερώθηκε πριν από 43 χρόνια και είναι αποφασισμένο να μην ξαναγίνει όμηρος σας!» επισήμανε ο πρόεδρος του Ιράν Κιου Ιμπραχίμ Ραΐσι.

Από την πρώτη στιγμή το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για τις ταραχές, υποστηρίζοντας ότι θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Στο στόχαστρο του καθεστώτος και οι δημοσιογράφοι. Πενήντα τέσσερις έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια του κύματος καταστολής των διαδηλώσεων, ανάμεσά τους και η 24χρονη Ναζιλά Μαρουφιάν, η οποία δημοσίευσε συνέντευξη του πατέρα της Μαχσά Αμινί και έκτοτε κρατείται στις φυλακές Εβίν.

Ιράν: Συνελήφθη μία δημοσιογράφος αφού πήρε συνέντευξη από τον πατέρα της Μαχσά Αμινί

Επιμέλεια: Σόνια Φίλη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ