20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ουρουγουάη: Εντοπισμός ανθρωπίνων λειψάνων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Ανθρώπινα λείψανα εντοπίστηκαν χθες Τρίτη σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουρουγουάη, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό ανθρώπων οι οποίοι εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στο κράτος της Λατινικής Αμερικής (1973-1985), ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Υποθέτουμε πως πρόκειται για εξαφανισμένο κρατούμενο, με δεδομένο το πού έγινε το εύρημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρικάρδο Περσιβάλε, επικεφαλής του τμήματος της εισαγγελίας που ειδικεύεται στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τα ανθρώπινα λείψανα βρέθηκαν κάπου εκατό μέτρα από τοποθεσία όπου το 2011 και το 2012 είχαν εντοπιστεί αυτά άλλων δυο ανδρών που εξαφανίστηκαν επί στρατιωτικού καθεστώτος, εξήγησε.

Το εύρημα έγινε σε βάση του 14ου τάγματος αλεξιπτωτιστών του πεζικού στην Τολέδο, 25 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα Μοντεβίδεο, που αποτελούσε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας κέντρο φυλάκισης και βασανιστηρίων.

Η βάση αυτή έχει έκταση 4.100 στρεμμάτων, σε 320 εκ των οποίων έχει απαγορευτεί κάθε δραστηριότητα από τη δικαιοσύνη προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες για να βρεθούν θύματα της χούντας.

«Γίνονται εργασίες στη ζώνη αυτή καθώς υπάρχουν ενδείξεις για την πιθανότητα να έχουμε κι άλλα ευρήματα», σύμφωνα με τον κ. Περσιβάλε.

«Θα σχηματιστεί διυπηρεσιακή επιτροπή με ανθρωπολόγους και ιατροδικαστικούς για να εξακριβωθεί η αιτία του θανάτου και να συλλεχθούν δείγματα DNA για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα» του θύματος, πρόσθεσε.

Τοιχογραφία με φωτογραφίες ηγετών της Ουρουγουάης που ποζάρουν με πορτρέτα ανθρώπων που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1973-1985) στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης (Φωτογραφία: Matilde Campodonico)

Μυστικός τάφος

Σύμφωνα με τον Ουάιλντερ Τάιλερ, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεσολαβητή (INDDHH), το οποίο νομικά είναι καθ’ ύλη αρμόδιο για τις έρευνες προκειμένου να βρεθούν κρατούμενοι που είχαν εξαφανιστεί, θα χρειαστούν ημέρες για να ανακτηθούν τα λείψανα και ακόμη περισσότερος χρόνος για να αναγνωριστούν.

Βρέθηκαν «κρανίο και κομματάκια οστών. Πρόκειται για τάφο, προφανώς μυστικό τάφο, που περιείχε πολύ ασβέστη και πλάκες», είπε σε δημοσιογράφους.

Το INDDHH διενεργεί έρευνες σε αυτή τη στρατιωτική βάση από το 2020, «στη βάση μαρτυριών που είχαμε λάβει πριν από ορισμένο καιρό», διευκρίνισε.

Μέχρι σήμερα, έχουν βρεθεί σε στρατώνες τα υπολείμματα πέντε πολιτικών κρατούμενων επί χούντας.

Η έρευνα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί ως κέντρα κράτησης την περίοδο της δικτατορίας άρχισε το 2005, κατά την πρώτη θητεία του αριστερού προέδρου Ταμπαρέ Βάσκες (2005-2010, 2015-2020).

«Ελπίζουμε ότι το εύρημα (…) θα ειρηνέψει μια οικογένεια», είπε ο υπουργός Άμυνας Χαβιέρ Γκαρσία σε δημοσιογράφους αφού επισκέφθηκε τον τόπο της έρευνας.

Αντιπρόσωποι της οργάνωσης Μητέρες και Γονείς Ουρουγουανών Φυλακισθέντων και Εξαφανισθέντων ανακοίνωσαν πως θα επισκεφθούν την τοποθεσία σήμερα.

Ο Ιγνάσιο Εραντονέα, ο αδελφός του οποίου Χουάν Πάμπλο εξαφανίστηκε το 1976, υπενθύμισε πως «ψάχνουμε τους συγγενείς μας εδώ και σχεδόν 50 χρόνια» προσθέτοντας το χθεσινό εύρημα «ανατρέπει όλα όσα ξέραμε».

Κατά τους επίσημους αριθμούς, 197 άνθρωποι εξαφανίστηκαν από το 1968 ως το 1985. Ο αριθμός συμπεριλαμβάνει τις εξαφανίσεις στη μικρή χώρα της νότιας Αμερικής κι αυτές για τις οποίες ευθυνόταν το στρατιωτικό καθεστώς εκτός συνόρων.

Στη γειτονική Αργεντινή, κάπου 30.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν επί στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983), σύμφωνα με υπολογισμούς ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ