27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο Αντώνης Συκάρης ανέβηκε επιτυχώς στην κορυφή του Dhaulagiri, στα 8.167 μέτρα

Με σύμμαχο τον καιρό και έπειτα από ένα 10ήμερο εγκλιματισμού στα μεγάλα υψόμετρα, στις 11 Απριλίου 2022 ο Αντώνης Συκάρης κατάφερε να ανέβει επιτυχώς στην κορυφή του Dhaulagiri στα 8.167 μέτρα. Μαζί με τον σχοινοσύντροφό του, Dawa, πέτυχαν να αγναντέψουν σήμερα τη θέα από την κορυφή του 7ου ψηλότερου βουνού στον κόσμο.

Ο Συκάρης απέστειλε, συγκινημένος, το εξής μήνυμα:

«Σήμερα, 11 Απριλίου 2022, η ώρα 12:50 βρίσκομαι στην κορυφή.

Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή:

Στον Νίκο Παπανδρέου και την οικογένειά του.

Στον Μπάμπη Τσουπρά και στην οικογένειά του.

Και στον Ερμή – Θεοφάνη Θεοχαροπουλο.

Ακόμα θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους ορειβάτες και στη μικρή μου Ίριδα, την εγγονή μου.

Ιριδά μου είμαι στην κορφή!!!

Ο “πα” είναι στην κορυφή!!!

Ευχαριστώ όλους τους φίλους μου και τους φίλους μου που μέσα από τα social με υποστήριξαν και με βοήθησαν να φτάσω στην κορυφή!

Χάρη σε αυτούς το πέτυχα!!!

Σας αγαπώ όλους!!!».

Οι 5 ελληνικές αποστολές

Στο Νταουλαγκίρι έχουν επιχειρήσει μέχρι σήμερα 5 ελληνικές αποστολές. Δυστυχώς, στο βουνό έχουν χαθεί για πάντα δύο σημαντικοί Έλληνες ορειβάτες, ο Νίκος Παπανδρέου και ο Μπάμπης Τσουπράς.

Στην πρώτη αποστολή, οργανωμένη το 1990 από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αθηνών, έλαβαν μέρος οι Νίκος Μπρόκος, Πάνος Χλωροκώστας, Δημήτρης Καραγιάννης, με αρχηγό τον Γιάννη Κατριβάνο και “ομάδα κορυφής” τους Χρήστο Λάμπρη, Βαγγέλη Βρούτση και Δημήτρη Τιτόπουλο. Η ομάδα έφτασε κοντά στην κορυφή στις 13 Οκτωβρίου, έχοντας όμως αντιμετωπίσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και κακό καιρό κατά την ανάβαση εγκατέλειψε. Γύρισε στην κατασκήνωση βάσης με σοβαρά αλλά όχι μόνιμα προβλήματα υγείας των μελών, που για μικρό διάστημα είχαν θεωρηθεί νεκροί.

Η επόμενη προσπάθεια έγινε το 1998 από το Σύνδεσμο Ελλήνων Ορειβατών, με Αρχηγό τον Αντώνη Συκάρη, και τους Νίκο Παπανδρέου, Μπάμπη Τσουπρά, Κώστα Ρούτσια, Αλέξανδρο Μπουγιουκλού, Δημήτρη Κάλλο και Γιώργο Βουτυρόπουλο. που θα προσπαθούσαν για κορυφή εναλλάξ σε δυο ομάδες. Οι Παπανδρέου Τσουπράς, Κάλλος χωρίς να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα έφτασαν εύκολα στα 7.550 μέτρα και την Πρωτομαγιά η ομάδα των τριών ξεκίνησε για κορυφή. Λίγο αργότερα όμως, προσπαθώντας να αλλάξει ένα σχοινί, ο Νίκος Παπανδρέου γλίστρησε στον πάγο και έπεσε σε χαράδρα 1.500 μέτρων.Την ίδια ημέρα οι Συκάρης ,Μπουγιουκλού ,Ρούτσιας βρίσκονταν στην διαδρομή από το camp I προς το camp II και στόχευαν για κορυφή την 3 Μαΐου -ώστε οι δυο ομάδες να μην συνυπάρξουν στην ίδια κατασκήνωση λόγω περιορισμένου χώρου και αντίσκηνων -.όμως λόγω του τραγικού γεγονότος , η αποστολή διακόπηκε ενώ το πτώμα του άτυχου Νίκου Παπανδρέου δεν βρέθηκε.

Μόλις πέντε μήνες μετά ο Ορειβατικός Σύλλογος Αθηνών διοργάνωσε νέα αποστολή, τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη του 1998, με αρχηγό τον Γιάννη Κατριβάνο και τους Νίκο Χατζή-Παύλο Τσιαντό και Μπάμπη Τσουπρά-Παναγιώτη Κοτρωνάρο, που θα προσπαθούσαν για κορυφή εναλλάξ σε ζευγάρια. Οι Κοτρωνάρος και Τσουπράς ανέβηκαν με πολλή δυσκολία λόγω του βαθιού χιονιού στην κατασκήνωση 3 στα 7.550 μέτρα και λόγω εξάντλησης δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν την καθορισμένη ώρα (3 το πρωί) για την κορυφή. Ξεκίνησαν παρόλα αυτά με τρεις ώρες καθυστέρηση, όμως ο Κοτρωνάρος εξαντλήθηκε και γύρισε πίσω. Ο Τσουπράς αποφάσισε να συνεχίσει μόνος για την κορυφή, αν και αυτό, λόγω της καθυστέρησης των τριών ωρών, θα σήμαινε αναγκαστική διανυκτέρευση εκτός κατασκήνωσης (bivouac) σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ο Τσουπράς πιστεύεται ότι έφτασε στην κορυφή το μεσημέρι της 2ας Οκτωβρίου, καθώς από την κατασκήνωση βάσης τον είδαν με τηλεσκόπιο να απέχει περίπου εκατό μέτρα. Στην επιστροφή του όμως συνάντησε χιονοθύελλα, και τα ίχνη του δεν ξαναβρέθηκαν, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής ομάδας, καθώς και Ισπανών, Ιταλών, Βάσκων και Ιαπώνων που επιχειρούσαν στο βουνό. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η αποστολή διακόπηκε.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Αντωνης Συκάρης μαζί με τον σχοινοσύντροφο του από το Νεπάλ, Ντάβα, φθάνουν μέχρι τα 7.800μ. Τον Μάϊο του 2021 ο Αντώνης Συκαρης και πάλι με τον σχοινοσύντροφό του από το Νεπάλ σταματούν στα 5.800μ. λόγω κορονοΐού. Στις 24 μαρτιου 2022 ο Αντώνης Συκάρης ξεκινά και πάλι με στόχο αυτήν την φορά να φθάσει στην κορυφή.

(Με στοιχεία από την ελληνική Βικιπαίδεια)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ