19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο αριθμός εισακτέων στα πανεπιστήμια για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και η Δασολογία Καρπενησίου

Συνολικά 77.415 θέσεις εισακτέων θα διατεθούν στα πανεπιστήμια, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Ο αριθμός είναι κατά 500 θέσεις μικρότερος σε σχέση με πέρυσι. Πρόθεση του υπουργείου ήταν η ανακατανομή των θέσεων υπέρ των περιφερειακών ΑΕΙ, καθώς με τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) θα υπάρξουν πολλές θέσεις στα περιφερειακά ιδρύματα.

Στο Τμήμα Δασολογίας & ΔΦΠ, πάντως, ο ανώτατος αριθμός εισακτέων διατηρείται ο ίδιος, στους 190 φοιτητές. Όπως έχουν επισημάνει τα Ευρυτανικά Νέα, η καθιέρωση της ΕΒΕ αναμένεται να επιφέρει πλήγμα -και πιθανόν βαρύ- στον αριθμό των εισακτέων από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά.

Η ΕΒΕ θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων σε καθένα από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Για τη Δασολογία Καρπενησίου η ΕΒΕ ορίστηκε στο 0,80, κατόπιν εισήγησης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η βάση εισαγωγής θα ανέβει πάνω από το 9, την ώρα που πέρυσι είχε κατακρημνιστεί στα 625 μόρια (ιστορικό χαμηλό).

Αποτελεί πραγματική πρόκληση για το τοπικό Τμήμα Δασολογίας να πείσει για το -πράγματι, υψηλό- επίπεδο παρεχόμενης εκπαίδευσης, σε ένα περιβάλλον έντονου ακαδημαϊκού ανταγωνισμού και τάσης για επιλογή σχολών κοντά στους τόπους κατοικίας των φοιτητών -σε μεγάλο ποσοστό στις μεγάλες πόλεις.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους τμήματα έγινε με βάση τα εξής κυρίως κριτήρια:

α) τις εισηγήσεις των ΑΕΙ

β) τη στήριξη τριών ΑΕΙ ακριτικών περιοχών (Δημοκρίτειο Θράκης, Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας) με αύξηση του αριθμού των εισακτέων

γ) τη βελτίωση της σύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με την αύξηση εισακτέων σε τμήματα με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους, όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα Τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική

δ) τη βελτίωση της αντιστοίχισης εισακτέων και προσωπικού των τμημάτων

ε) την πρόταση αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών και τη σχετική εισήγηση της ΕΘΑΑΕ, οι οποίες υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας που είναι εν εξελίξει –και των ίδιων των ιδρυμάτων, όπως η προκείμενη– για εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη.

Δείτε εδώ τον αριθμό εισακτέων για όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα στην Ελλάδα

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ