19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στη Δομνίστα. Επετειακή εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην πλατεία του χωριού (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Στην όμορφη πλατεία της Δομνίστας, παρουσία ντόπιων και επισκεπτών, πραγματοποιήθηκε (6/8) εκδήλωση από την Πανευρυτανική Ένωση και τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Δομνίστας, υπό την αιγίδα του Δήμου Καρπενησίου και ενταγμένη στις «Γιορτές Δάσους», με θέμα τον Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται από την Ελληνική Επανάσταση και απ’ άκρη σ’ άκρη της Ευρυτανίας, θεσμικοί φορείς και σύλλογοι συνεργάζονται για να τιμήσουν την ιστορική επέτειο -έστω και με τους αναγκαίους περιορισμούς λόγω της πανδημίας. Στη Δομνίστα, το κοινό ήρθε σε επαφή με γνωστές και άγνωστες πτυχές της δράσης του σπουδαίου οπλαρχηγού, με έμφαση στη σχέση του με την Ευρυτανία -και κυρίως το χωριό της Δομνίστας. Στο δημοτικό κατάστημα του χωριού λειτούργησε έκθεση βιβλίων με θέμα το ’21 και τις μορφές του, ενώ παρουσιάστηκε το βιβλίο του -κεντρικού ομιλητή- Κώστα Αντ. Παπαδόπουλου για τον Μάρκο Μπότσαρη.

Βίντεο από την εκδήλωση στη Δομνίστα

Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, οι Αντιδήμαρχοι, Παντελής Χαλκιάς και Γιάννης Σβερώνης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο ΔΣ Καρπενησίου, Δημήτρης Λερογιάννης, ο Πρόεδρος της ΤΚ Δομνίστας, Νίκος Καρέτσος, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων κ.α. Ρόλο συντονιστή είχε ο φιλόλογος, Αθανάσιος Σταμάτης.

«Ο τόπος μας αναβλύζει ιστορία»

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Αντιπεριφερειάρχη, που, αρχικά, αναφέρθηκε στον πύρινο εφιάλτη που βιώνει η χώρα και συνέστησε μέγιστη υπευθυνότητα για την προστασία του φυσικού πλούτου της Ευρυτανίας. Μιλώντας για την επέτειο του ’21, σημείωσε πως οι Έλληνες θα πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι που μέσα σε 200 χρόνια η χώρα προόδευσε και έκανε σημαντικά βήματα, ενώ σημείωσε πως η Ευρυτανία ήταν «εμφατικά παρούσα» στον Αγώνα· δεν παρέλειψε να εξάρει το έργο των πνευματικών ανθρώπων της Δομνίστας, που μέσα από βιβλία, δράσεις και εκδηλώσεις διατηρούν άσβεστη την τοπική ιστορία και τη μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές.

«Ο τόπος μας αναβλύζει ιστορία, καθώς ήταν πάντα πρωταγωνιστής στα μεγάλα γεγονότα», υπογράμμισε κατόπιν ο Δήμαρχος Καρπενησίου και αναφέρθηκε στην έγκριση και χρηματοδότηση -μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»- πολιτιστικών διαδρομών στα όρια του Δήμου, που θα αναδεικνύουν ιστορικά γεγονότα, τόπους και προσωπικότητες. Ζήτησε δε, επίσης, αυξημένα αντανακλαστικά για την αποτροπή δασικών πυρκαγιών στην Ευρυτανία.

Στους μετ’ εμποδίων -λόγω κορονοϊού- εορτασμούς για το 1821 αναφέρθηκε αμέσως μετά ο Δ. Λερογιάννης, τονίζοντας πως θα πρέπει να είμαστε περήφανοι που «ένας μικρός τόπος, όπως η Ευρυτανία, συνετέλεσε τα μέγιστα στον Αγώνα». Στην ιστορικότητα της Δομνίστας, που πριν από 197 χρόνια υποδέχθηκε τον Γ. Καραϊσκάκη, εστίασε ο πρόεδρος του χωριού Ν. Καρέτσος.

Από την εκδήλωση στην πλατεία του χωριού

Η Δομνίστα του Καραϊσκάκη

Την κεντρική ομιλία, με θέμα «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στη Δομνίστα και το νέο του ξεκίνημα», εκφώνησε ο εκπαιδευτικός Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος, άοκνος «εργάτης» των Γραμμάτων και της Ιστορίας του τόπου, με πλούσια, μακρά και πολυποίκιλη προσφορά.

«Ο Καραϊσκάκης», σημείωσε, «στις δυσκολότερες στιγμές της ζωής του, αποκηρυγμένος και διωκόμενος από Έλληνες και Τούρκους, και παράλληλα βαριά άρρωστος, βρήκε καταφύγιο εδώ, στα απομονωμένα βουνά της Δομνίστας».

Ο Καραϊσκάκης το 1824, μετά την καταδίκη του στο Αιτωλικό ως «προδότης», αφού πέρασε τον Ασπροπόταμο, μέσω των Αγράφων  βρήκε καταφύγιο στην ιστορική «Ιεράν Μονήν της Βράχας των Αγράφων». Εκεί στις αρχές Μάϊου δόθηκε η μάχη της Βράχας, όπου  σκοτώθηκε το πρωτοπαλίκαρό του Αντώνης Ζαραλής.

Ο Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος

Μετά τη μάχη της Βράχας, ο Γ. Καραϊσκάκης κατέφυγε στη Δομνίστα όπου φιλοξενήθηκε «από τους φίλους του Γιολδασαίους», για ένα δίμηνο περίπου. Ο Κ. Παπαδόπουλος, με τρόπο εύγλωττο, περιέγραψε λεπτομέρειες από την παραμονή του οπλαρχηγού στο χωριό. «Η επιλογή της Δομνίστας δεν ήταν τυχαία», σημείωσε, «καθώς, αρχικά, είχε εξασφαλισμένα τα νώτα του από τους Τούρκους», ενώ ζούσαν στον τόπο και οι Γιολδασαίοι, που τον υποστήριζαν άμεσα.

Από τη Δομνίστα, που τότε αριθμούσε περί τις 50 οικογένειες, εστάλη -στις 27 Μαΐου 1824- η περίφημη «Δήλωση Μετανοίας» προς τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο· συνέταξε και διάφορες άλλες επιστολές του προς την γυναίκα του κ.λπ. Σχετικό κείμενο του Ιωάννη Βλαχογιάννη για τη φιλοξενία του Καραϊσκάκη στη Δομνίστα και τη «μεταλαβιά» του από τον παπα-Γιάννη Φαρμάκη περιλαμβανόταν σε παλαιότερα αναγνωστικά βιβλία του Δημοτικού.

Στη Δομνίστα υπάρχει «Οδός Γεωργίου Καραϊσκάκη» και στο «Φαρμακίδειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο» πίνακας ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων του Ι. Συλεούνη.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ