Ημερομηνία

Ο Γιάννης Δημητρίου, νέος Πρόεδρος των “Φίλων ΓΑΚ Ευρυτανίας”, παίρνει τη σκυτάλη από την κα Κέλλυ Μπουρδάρα – Το νέο ΔΣ, οι στόχοι

Σε μια περίοδο κατά την οποία η προστασία και η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία, οι «Φίλοι των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Ευρυτανίας» περνούν στη δεύτερη διοικητική τους θητεία, διατηρώντας σταθερό τον προσανατολισμό τους στην υποστήριξη του έργου των ΓΑΚ και στην προβολή της ιστορίας της Ευρυτανίας.

Την Κυριακή 12 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρπενησίου, η εξ αναβολής Β’ Τακτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου, κατά την οποία εγκρίθηκαν ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και ακολούθησαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την εφορευτική επιτροπή, τα νεοεκλεγέντα μέλη συγκροτήθηκαν σε σώμα για τη θητεία 2026-2029.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τον Ιωάννη Δημητρίου ως πρόεδρο, τη Μαρία Παναγιωτοπούλου ως αντιπρόεδρο, την Ελένη Σιαξαμπάνη ως γενική γραμματέα, τον Ιωάννη Παρούτσα ως ταμία και τη Ροδοθέα Καρφή ως μέλος.

«Συνεχίζουμε με τις ίδιες αξίες»

Μιλώντας στα «Ευρυτανικά Νέα», ο νέος πρόεδρος Ιωάννης Δημητρίου ευχαρίστησε την εφημερίδα για τη διαρκή στήριξη του Σωματείου από την ίδρυσή του το 2022, σημειώνοντας ότι οι «Φίλοι των ΓΑΚ Ευρυτανίας» έχουν πλέον καθιερωθεί ως ένας αναγνωρίσιμος θεσμός, όχι μόνο στην Ευρυτανία αλλά και πανελλαδικά.

Όπως επισήμανε, το σωματείο αποτελεί μία από τις ελάχιστες οργανωμένες πρωτοβουλίες υποστήριξης των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Ελλάδα, καθώς αντίστοιχος φορέας λειτουργεί μόνο στο Ναύπλιο. Υπογράμμισε ακόμη ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια της προηγούμενης διοίκησης, καθώς τα περισσότερα μέλη έχουν ήδη υπηρετήσει τον φορέα, ενώ οι νέες προσθήκες ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη σύνδεσή του με την εκπαιδευτική κοινότητα και τα ίδια τα ΓΑΚ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμμετοχή της επί σειρά ετών προϊσταμένης των ΓΑΚ Ευρυτανίας, Μαρίας Παναγιωτοπούλου, η οποία πλέον, από τη θέση της αντιπροέδρου, συνεχίζει να υπηρετεί τους ίδιους στόχους που υπηρέτησε επί δεκαετίες ως επικεφαλής της υπηρεσίας. Αντίστοιχα, χαρακτήρισε σημαντική τη συμμετοχή της εκπαιδευτικού Ροδοθέας Καρφή, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις δράσεις των ΓΑΚ και τη σχολική κοινότητα.

Η παρακαταθήκη της Κέλλυς Μπουρδάρα

Ο νέος πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά της απερχόμενης προέδρου κας Κέλλυς Μπουρδάρα, κάνοντας λόγο για μια προσωπικότητα που υπήρξε καθοριστική για την ίδρυση και την πορεία του Σωματείου.

Όπως αναφέρει, η ίδια όχι μόνο ανέλαβε την πρωτοβουλία δημιουργίας των «Φίλων των ΓΑΚ Ευρυτανίας», αλλά, αξιοποιώντας την επιστημονική και νομική της εμπειρία, έθεσε τις βάσεις ενός σωματείου με υψηλού επιπέδου συνεργασίες και ξεκάθαρο προσανατολισμό.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι, ως υφυπουργός Παιδείας τη δεκαετία του 1990, συνέβαλε καθοριστικά στη θεσμοθέτηση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, χαρακτηρίζοντας την προσφορά της στον πολιτισμό και τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης ιδιαίτερα σημαντική. Όπως σημειώνει, η παραμονή της ως ενεργού μέλους και θερμής υποστηρίκτριας του Σωματείου αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Οι πρώτες δράσεις της νέας διοίκησης

Παρότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, οι πρώτες του δράσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί. Στις 9 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της καταστροφής του Καρπενησίου και των χωριών της Ευρυτανίας από τις ιταλικές και γερμανικές κατοχικές δυνάμεις, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Καρπενησίου. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Δήμο Καρπενησίου, προωθούνται οι απαραίτητες ενέργειες για την καθιέρωση της 9ης Αυγούστου ως επίσημης Ημέρας Τοπικής Μνήμης.

Εξίσου σημαντική θα είναι και η τιμητική εκδήλωση που προγραμματίζεται για τις 18 Σεπτεμβρίου προς τιμήν της αφυπηρετήσασας προϊσταμένης των ΓΑΚ Ευρυτανίας Μαρίας Παναγιωτοπούλου. Η εκδήλωση θα συνδιοργανωθεί από τους «Φίλους των ΓΑΚ Ευρυτανίας», την Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ, το Τμήμα ΓΑΚ Ευρυτανίας και τον Δήμο Καρπενησίου.

Στην υπηρεσία της ιστορικής μνήμης

Οι «Φίλοι των ΓΑΚ Ευρυτανίας» ιδρύθηκαν το 2022 από ανθρώπους με ιδιαίτερη σχέση με την ιστορία και τα αρχεία, ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη στήριξης του δύσκολου έργου των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ευρυτανίας. Βασικός σκοπός τους είναι η διάδοση της σημασίας των ΓΑΚ στο ευρύ κοινό, η ηθική και υλική ενίσχυση της υπηρεσίας, η διάσωση και αξιοποίηση αρχειακού υλικού που αφορά την Ευρυτανία, αλλά και η ανάπτυξη δράσεων όπως διαλέξεις, εκδόσεις, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και ψηφιακές εφαρμογές που συμβάλλουν στη διατήρηση και προβολή της τοπικής ιστορίας.

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα