2 Ιουνίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Ο Γιάννης Καστρίτσης σε ομαδική έκθεση στην Αθήνα. Ο Ευρυτάνας εικαστικός συμμετέχει με έργα του στην έκθεση “Down to Earth” (ΦΩΤΟ)

Η έκθεση «Down to Earth» παρουσιάζεται έως τις 30 Απριλίου στο MOMus - Μουσείο Άλεξ Μυλωνά / Museum Alex Mylona στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Η έννοια της γεωκουλτούρας, κεντρικού θεματικού άξονα της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στον πυρήνα της έκθεσης «Down to Earth», η οποία αποτελεί συλλογική πρόταση επιμελητών και επιμελητριών του MOMus και παρουσιάστηκε στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα). Στην έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου, συμμετέχει και ο Ευρυτάνας εικαστικός Γιάννης Καστρίτσης, καθηγητής Τμ. Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Φλώρινα.

ΦΩΤΟ / Νίκος Παλαιολόγος

Έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών επιχειρούν να ερμηνεύσουν και να αποτυπώσουν τη σύνδεση, αλλά και την τραυματική διάσταση, τον «αφύσικο» και «παράδοξο» διαχωρισμό, την κυριαρχία του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον. Στην έκθεση επιχειρείται να συνδεθούν τα σύγχρονα δεδομένα, οι πραγματικότητες μιας τεχνολογικής, παγκοσμιοποιημένης και υπερκαταναλωτικής εποχής, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η κλιματική κρίση με την οικολογία, τους αρχέγονους μύθους, αλλά και το ζητούμενο της αναζήτησης και της ανάδυσης μιας νέας πνευματικής και βιωματικής σχέσης ανθρώπου-φύσης.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και οπτικές, δρουν πάνω στην ύλη, καταθέτουν τη δική τους εκδοχή και προτείνουν μια έκθεση «προσγειωμένη», επικεντρωμένη δηλαδή στις αξίες και τις διεργασίες της γης. Η τέχνη επιστρέφει στη «φύση» και τις σημερινές εννοιολογικές της διαστάσεις, η «φύση» εισχωρεί στη ζωή και την τέχνη, επιχειρώντας να συμβάλει στη διαμόρφωση νέων τρόπων σκέψης και ύπαρξης, γίνεται γόνιμο πεδίο για μια εναλλακτική θέαση του κόσμου, για μια γόνιμη συμβίωση του κοινωνικού με το φυσικό.

ΦΩΤΟ / Νίκος Παλαιολόγος

Ο Γιάννης Καστρίτσης, από τη Δάφνη Ευρυτανίας, αναφέρεται μέσα από τα έργα του στην κρίσιμη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα και τη φύση. Δουλεύει το υλικό του με τρόπο ανεπιτήδευτο και ένας ολόκληρος κόσμος ζει, αναπνέει και κινείται στην προέκταση του μύθου, του καθημερινού βίου μιας προβιομηχανικής κοινότητας και των λατρευτικών παγανιστικών τελετών για τη γονιμότητα και την καρποφορία της γης.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ