28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Ο δρόμος προς τη θυσία”, του Ευρυτάνα εικαστικού Γιάννη Καστρίτση (ΒΙΝΤΕΟ)

Όπως έγραφαν πριν λίγους μήνες τα Ευρυτανικά Νέα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας είχε αναλάβει να διοργανώσει περιοδική έκθεση σύγχρονων μικρογλυπτών του Ευρυτάνα καλλιτέχνη, Γιάννη Καστρίτση, με τίτλο «Ο δρόμος προς τη θυσία», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή διασποράς της covid-10, η έκθεση παραμένει κλειστή, ωστόσο η ΕΑΦ Φλώρινας ετοίμασε και ανάρτησε συνοδευτικό βίντεο της έκθεσης, που στο επίκεντρο θέτει τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου με τα ζώα. Με αφορμή μύθους, ιστορίες και πρόσωπα της αρχαιότητας και αντίστοιχα προσωπικά βιώματα ο Ευρυτάνας εικαστικός αναπλάθει και φτιάχνει ένα δικό του σύγχρονο μικρόκοσμο με αναφορές στην πρόσφατη αγροτικο-κτηνοτροφική κοινωνία.

Ξεκινώντας από την αρχαιότητα επαναδιαπραγματεύεται τη σχέση ανθρώπου ζώου και θέτει ερωτήματα που τελικά αφορούν τη δράση του σύγχρονου ανθρώπου στο φυσικό του περιβάλλον, καθώς το πεδίο των σχέσεων ανθρώπου-ζώου αντικατοπτρίζει την ευρύτερη σχέση του με το φυσικό περιβάλλον. Ο Γιάννης Καστρίτσης, γνωστός ζωγράφος, πολυσχιδής καλλιτέχνης και Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, με καταγωγή από τη Δάφνη Ευρυτανίας, για πρώτη φορά παρουσιάζει έργα του σε πηλό επιχειρώντας ένα διάλογο με την αρχαιότητα κινούμενος στο χώρο του μύθου, της λατρείας και της καθημερινότητας, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών μέσων.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ