28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο Εμανουέλ Μακρόν καλεί την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να αρχίσουν «αμέσως» διαπραγματεύσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να αρχίσουν “χωρίς καθυστέρηση” τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη “βιώσιμης ειρήνης”, υποδεχόμενος στο Ελιζέ τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

“Η προσφυγή στη στρατιωτική βία δεν μπορεί να είναι η λύση για την Αρμενία ούτε για το Αζερμπαϊτζάν και ο διάλογος πρέπει να αποκατασταθεί αμέσως“, υπογράμμισε. “Όλα τα θέματα που εκκρεμούν, και αυτά είναι πολλά, το γνωρίζουμε, πρέπει να εξεταστούν αποκλειστικά μέσω της διαπραγμάτευσης”, επέμεινε.

Αιματηρές συγκρούσεις, που άφησαν πίσω τους σχεδόν 300 νεκρούς, ξέσπασαν στις 13 Σεπτεμβρίου στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες ρίχνουν η μια την ευθύνη στην άλλη για τις μάχες, τις σφοδρότερες μετά τον πόλεμο του 2020 για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

“Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη επί του πεδίου”, δήλωσε ο Μακρόν. “Το έδαφος της Αρμενίας αποτέλεσε στόχο, μη στρατιωτικές υποδομές καταστράφηκαν”, δήλωσε χαρακτηρίζοντας την κατάσταση “απαράδεκτη”.

Το γεγονός ότι τα σύνορα δεν οριοθετούνται, δεν δικαιολογεί την προώθηση στο έδαφος της άλλης χώρας”, συνέχισε απευθυνόμενος στο Μπακού. “Δεν μπορεί να οικοδομηθεί η ειρήνη ενώ πλανάται η απειλή της προσφυγής στη στρατιωτική βία”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι “τις επόμενες ώρες” θα είχε συνομιλίες με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ.

Η Γαλλία θα δει πώς μπορεί “να συνεισφέρει, δίπλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλες εμπλεκόμενες δυνάμεις στην “πρόοδο για μια βιώσιμη ειρήνη” , κυρίως στην “οριοθέτηση των συνόρων” μεταξύ των δυο χωρών, πρόσθεσε ο Μακρόν.

Ο Νικόλ Πασινιάν αμφισβήτησε από την πλευρά του την απουσία οριοθέτησης συνόρων μεταξύ των δυο χωρών. “Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”, δήλωσε.

“Τα διοικητικά σύνορα μεταξύ της σοβιετικής Αρμενίας και του σοβιετικού Αζερμπαϊτζάν έγιναν σύνορα κράτους καθώς οι δύο χώρες υπέγραψαν και επικύρωσαν τη συμφωνία της ίδρυσης της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών”, το 1991, στην οποία μετέχουν αρκετές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε.

Είναι αναγκαίο τα σύνορα που αναγνωρίζονται διμερώς από τη συμφωνία της 8ης Δεκεμβρίου 1991 να γίνουν η βάση των διαπραγματεύσεων” μεταξύ των δυο χωρών, επέμεινε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

“Το δικαίωμα και η ασφάλεια των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ πρέπει να διασφαλίζονται”, υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ