Οι κάτοικοι των Καλαβρύτων ανηφόρισαν χθες, όπως κάθε χρόνο, στο χωράφι του Καππή, στον τόπο της θυσίας, για να τιμήσουν και να θρηνήσουν τη μαζική εξόντωση 1.300 αρρένων κατοίκων της περιοχής από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, 80 χρόνια πριν. Η Σφαγή των Καλαβρύτων (ή και Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων) αναφέρεται στην εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού και την ολική καταστροφή της ορεινής κωμόπολης από στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943.
Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένας Καστανιώτης, ο Αθανασιάδης Παναγιώτης του Ιωάννου, γράφει ο θεολόγος Ζαχαρίας Ζηνέλης. Στην επίκαιρη ανάρτησή του, στη σελίδα του Συλλόγου Καστανιωτών Ευρυτανίας στο facebook, αναφέρει τα εξής:
“Γεννήθηκε στην Καστανιά το 1904 και στα τέλη της δεκαετίας του 1920 έφυγε για την Πελοπόννησο, όπου αποφοίτησε από τη Μέση Δασοκομική Σχολή της Βυτίνας Ήταν Δασονόμος στα Καλάβρυτα, όπου είχε δημιουργήσει οικογένεια. Εκεί τον βρήκε η κήρυξη του Πολέμου το 1940. Παρουσιάστηκε με την επιστράτευσή του στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου και έλαβε μέρος σε όλη τη διάρκεια του Πολέμου. Με τη λήξη επέστρεψε στην Υπηρεσία του.
Όντας παιδί της φύσης, όπως τον έθρεψε στο χωριό του, θα μελετήσει εγχειρίδια βοτανικής, εδαφολογίας και μετεωρολογίας προκειμένου να φέρει εις πέρας το δασοκομικό του έργο, δεν είχε όμως πολλή τύχη. Ο θάνατος τού έστησε καρτέρι στις 13/12/1943 στα Καλάβρυτα, όταν οι Γερμανοί εκτέλεσαν στη Ράχη του Καππή ειδικά , σύμφωνα και με τους νεότερους ιστορικούς, περίπου 500 άμαχους – χώρια οι άλλες εκτελέσεις στην ευρύτερη περιοχή – σε αντίποινα για τις προηγηθείσες δικές τους απώλειες από τους αντάρτες. Άφησε χήρα τη σύζυγό του Μαριγούλα (Μαρία) και δυο ορφανά παιδιά, το Γιάννη και τη Βασιλική.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το οικογενειακό περιβάλλον του θύματος, ο Αθανασιάδης, δεν έπεσε από τις ριπές του πολυβόλου. Με τις πρώτες ριπές έπεσε κάτω και σκεπάστηκε από άλλους γαζωμένους συμπολίτες του. Όμως ακολούθως Γερμανός αξιωματικός κλοτσώντας τον κατά τον έλεγχο που ακολούθησε, τότε του έφερε τη χαριστική βολή στο πίσω μέρος του κρανίου… Μόνο αυτό το τραύμα έφερε…
Στις 14-5-1995 ο Σύλλογος Καστανιωτών εκπληρώνοντας οφειλόμενο καθήκον, με Πρόεδρο τον αείμνηστο Κων/ νο Ε. Δεληκωστόπουλο, οργάνωσε εκδρομή – Προσκύνημα στον τόπο της μαρτυρικής θυσίας και κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στη μνήμη των εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών και του συμπατριώτη μας Π. Αθανασιάδη, του οποίου το όνομα είναι και αυτό γραμμένο στη μαρμάρινη πλάκα, έστω και με λανθασμένο πατρώνυμο, όπως διαπιστώσαμε προσωπικά, σε κάποια ξεχωριστή δική μας προσκυνηματική επίσκεψη.
Για περισσότερες πληροφορίες: ΖΑΧΑΡΙΑ ΖΗΝΕΛΗ: Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΑ – ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ – ΑΘΗΝΑ 2016 ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ (έχει εξαντληθεί)”.