Είμαι πραγματικά υπερήφανος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και για όλα όσα αυτές πρεσβεύουν όπου και αν χρειαστεί να επιχειρήσουν, όσο αντίξοες και αν είναι οι συνθήκες. Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς για τη χθεσινή επιτυχημένη επιχείριση απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Σουδάν.
«Με μια άκρως επιτυχημένη επιχείρηση των Ενόπλων μας Δυνάμεων φέραμε πίσω στην πατρίδα ασφαλείς από το Σουδάν και τους τελευταίους εγκλωβισμένους Έλληνες συμπολίτες μας» προσθέτει.
«Με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο βρεθήκαμε χθες στην αίθουσα του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και παρακολουθήσαμε λεπτό προς λεπτό την επιτυχημένη και άριστη σε σχεδίαση, οργάνωση και υλοποίηση επιχείρηση εκκένωσης και διάσωσης Ελλήνων και ξένων υπηκόων στην αεροπορική βάση Wadi Seidna βόρεια του Χαρτούμ στο Σουδάν από τα στελέχη της Διεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ» επισημαίνει.
«Αργά το βράδυ με τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και ΓΕΑ αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά υποδεχθήκαμε στην αεροπορική βάση Ελευσίνας το C-130 που μετέφερε στην πατρίδα ασφαλείς τους τελευταίους 20 Έλληνες συμπολίτες μας και 19 πολίτες ξένων κρατών (1 από Γερμανία, 4 από Ισπανία, 5 από Ολλανδία, 1 από Σερβία, 8 από Φιλιππίνες)» συνεχίζει.
«Εκεί είχε την ευκαιρία να τους υποδεχθεί, να συνομιλήσει μαζί τους και να τους καλωσορίσει πίσω στην Ελλάδα και ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος για μία ακόμη φορά εξήρε το δύσκολο έργο των Ενόπλων μας Δυνάμεων και συνεχάρη τα στελέχη μας για την επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής τους» ανέφερε.
«Θέλω ειλικρινά να συγχαρώ και εγώ μέσα από την καρδιά μου όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή τη δύσκολη και σύνθετη επιχείρηση» καταλήγει ο Ν. Χαρδαλιάς.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όλες τις τελευταίες ημέρες, πριν και μετά την ανακοίνωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ότι η Ελλάδα στέλνει δύο στρατιωτικά αεροσκάφη στην Αίγυπτο για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το γειτονικό Σουδάν όπου μαίνεται ο εμφύλιος. Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη οι Έλληνες ομογενείς από το Σουδάν και οι οικογένειές τους μεταφέρονταν οδικώς από στρατιωτικούς της Γαλλίας και της Ιταλίας ή αεροπορικώς με στρατιωτικά αεροσκάφη ξένων χωρών μέχρι το Ασουάν όπου επιβιβάζονταν σε ελληνικά C-27J και επέστρεφαν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Ωστόσο, παρά την υποτιθέμενη κατάπαυση του πυρός η κατάσταση στο Σουδάν παραμένει ανεξέλεγκτη, όσο οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας και προσπαθούν να αποκτήσουν πλεονέκτημα σε βάρος των αντιπάλων με αιφνιδιαστικά χτυπήματα ή επιθέσεις αδιαφορώντας για την τύχη των αμάχων.
Σε επίπεδο πληροφοριών το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία. Ο στρατός του Σουδάν έδινε διαβεβαιώσεις ότι εξασφάλιζε την περίμετρο του αεροδρομίου. Γύρω στις 12:30 το μεσημέρι της Πέμπτης το ελληνικό C-130, ένα από τα μοναδικά δύο μεταγωγικά αεροσκάφη αυτού του τύπου που είναι σε επιχειρησιακή κατάσταση στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις προσγειώθηκε στο Χαρτούμ. Πλήρωμά του 10 αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, επιβάτες ο διευθυντής υποσαχάριας Αφρικής του ΥΠΕΞ και ένας συνάδελφός του και ασφάλεια 13 Έλληνες κομάντος με πλήρη εξάρτηση μάχης. Το C-130 μένει για περίπου μιάμιση ώρα στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ και ώρα 14:00 ώρα Ελλάδος απογειώνεται για τη βάση της Ελευσίνας. Εχουν επιβιβαστεί 39 πολίτες που εγκαταλείπουν το εμπόλεμο Σουδάν (20 Έλληνες, 5 Ολλανδοί, 4 Ισπανοί, 8 Φιλιππινέζοι που ζήτησε η Μάλτα, ένας Γερμανός και ένας Σέρβος.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr