29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο Ζελένσκι μιλά στη σύνοδο κορυφής του G7 στο Έλμαου

Έλμαου – Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Ο πόλεμος της Ουκρανίας και τα μέτρα κατά της Ρωσίας μονοπωλούν τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των 7 ισχυρότερων βιομηχανικών δημοκρατιών του πλανήτη του G7 στο Έλμαου της Βαυαρίας που ξεκίνησε την Κυριακή 26/6 και ολοκληρώνεται την Τρίτη 28/6 στο Έλμαου της Βαυαρίας. Σήμερα Δευτέρα 27/6 συμμετέχει στις εργασίες της συνόδου και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος θα συνδεθεί μέσω βίντεο με τους ηγέτες του G7.

Οι ηγέτες του G7 έστειλαν χθες 26/6 ένα μήνυμα ενότητας της ομάδας των ισχυρότερων οικονομικά δημοκρατιών αλλά και του ΝΑΤΟ κατά του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία.

Υπό συζήτηση είναι μία σειρά πρόσθετων μέτρων κατά της Ρωσίας:

– Εμπάργκο στο χρυσό της Ρωσίας, πρόταση των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Ιαπωνίας, Καναδά. Ο χρυσός είναι το δεύτερο σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της Ρωσίας μετά την ενέργεια.

– Πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, είναι μία αμερικανική πρόταση, με στόχο τις ρωσικές εξαγωγές σε μεγάλους αγοραστές, όπως η Ινδία. Μέσο πίεσης η ασφάλιση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου μόνο για τις εκείνες που δεν υπερβαίνουν το ανώτατο όριο τιμής.

– Όπλα και χρήματα στην Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος προωθεί ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Σήμερα στους ηγέτες του G7 προστίθενται και οι πέντε ηγέτες ανερχόμενων τρίτων χωρών, Ινδίας, Ινδονησίας, Νότιας Αφρικής, Σενεγάλης, Αργεντινής, τους οποίους έχει προσκαλέσει η γερμανική προεδρία στο G7, σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί το μέτωπο κατά του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία. Αυτούς ο οικοδεσπότης, Όλαφ Σολτς φιλοδοξεί να τους κερδίσει και στο «Κλαμπ για το Κλίμα», τη γερμανική πρωτοβουλία για τον συντονισμό στην προώθηση μέτρων για την προστασία του κλίματος.

Για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι ηγέτες του G7 συμφώνησαν χθες σε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πρόκειται να διατεθούν 600 δισεκατομμύρια δολάρια (568 δισεκατομμύρια ευρώ) για προγράμματα υποδομής σε φτωχότερες χώρες – σε μεγάλο βαθμό μέσω της κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων. Η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είπε ότι η ΕΕ θα κινητοποιήσει 300 δισεκατομμύρια ευρώ από ένα συνεχιζόμενο πρόγραμμα έως το 2027. Οι ΗΠΑ θέλουν να συγκεντρώσουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια, η Ιαπωνία 65 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ