28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο Κούρδος πυγμάχος που έγινε ήρωας στο κίνημα διαμαρτυρίας του Ιράν

Το βίντεο έγινε αμέσως viral: Πλάνα κινητού τηλεφώνου από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην κουρδική πόλη Sanandaj του Ιράν έδειξαν έναν άνδρα με γυμνό στήθος να κρατά ένα μαχαίρι, περικυκλωμένο από περίπου δώδεκα δυνάμεις του καθεστώτος οπλισμένες με όπλα.
Οι αξιωματικοί ασφαλείας φάνηκαν να κουνούν προσεκτικά τα ρόπαλα τους προς τον διαδηλωτή, μερικοί πυροβολούσαν εναντίον του, καθώς πηδούσαν πέρα δώθε με κάθε κίνηση που έκανε.

Τελικά ο μποξέρ έπεσε στα γόνατά του, αφού πυροβολήθηκε πολλές φορές από κοντινή απόσταση, λέει.
Ήταν η πρώτη «γνωριμία» του κόσμου με τον Ashkan Morovati, ενός Κούρδου Ιρανού πυγμάχου που έκτοτε έγινε ήρωας για τους υποστηρικτές του κινήματος διαμαρτυρίας του Ιράν.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο CNN, ο Morovati εξήγησε την ιστορία του βίντεο, που τραβήχτηκε στα τέλη Οκτωβρίου. Τις στιγμές που προηγήθηκαν της αντιπαράθεσης που κατέγραψαν οι κάμερες, είπε, είχε πλησιάσει τις δυνάμεις ασφαλείας και τους ζήτησε να τηρήσουν μια πιο ήρεμη προσέγγιση απέναντι στους διαδηλωτές που ζητούσαν τον τερματισμό του καθεστώτος της χώρας.

«Πήγα εκεί για να τους πω να σταθούν στο πλευρό του λαού και να κάνουν συμβιβασμούς με τους ανθρώπους», είπε ο Μοροβάτι στο CNN. «Καταστέλλετε τους ανθρώπους ανελέητα και αυτό είναι ενάντια στην ανθρωπότητα».

Καθώς τους απευθυνόταν, ωστόσο, οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν χωρίς προειδοποίηση, χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού, ρόπαλα και τελικά πυροβολώντας εναντίον του, σύμφωνα με τον Μοροβάτι. Λέει ότι έβγαλε το μαχαίρι του μόνο σε αυτοάμυνα, αν και χωρίς αποτέλεσμα.

«Με πυροβόλησαν με κυνηγετικό όπλο από πολύ κοντινή απόσταση και στη συνέχεια με πυροβόλησαν δύο φορές με σφαίρες στρατιωτικού βαθμού και στα δύο πόδια».

Οι ιρανικές αρχές δεν απάντησαν στο αίτημα του CNN για σχόλιο.

Ο Μοροβάτι συνελήφθη και αργότερα κατηγορήθηκε για «διεξαγωγή πολέμου εναντίον του Θεού» ή «μοχαρεμπέ», μια κατηγορία που επισύρει τη θανατική ποινή και η οποία έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από το ιρανικό καθεστώς για τη δίωξη πολιτικών διαδηλωτών στη χώρα.
Η δοκιμασία θα μπορούσε να του στοιχίσει τη ζωή. Αντίθετα, οδήγησε στην τολμηρή απόδρασή του από το Ιράν.

Προσκολλημένος στη ζωή

Η πανεθνική εξέγερση του Ιράν συντάραξε τη χώρα όταν ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου, αποτελώντας τη μεγαλύτερη εσωτερική απειλή για την άρχουσα τάξη των κληρικών σε περισσότερο από μια δεκαετία. Οι μαζικές διαδηλώσεις διείσδυσαν στη βάση στήριξης των συντηρητικών του καθεστώτος και προκάλεσαν αμέτρητες πράξεις περιφρόνησης –και μερικές φορές βίας– κατά της τρομερής Basij, μιας εθελοντικής παραστρατιωτικής ομάδας που είναι το επίκεντρο του μηχανισμού ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Οι διαδηλωτές ήταν νέοι και θυμωμένοι και ένα φράγμα φόβου φαινόταν να έχει σπάσει.

Ωστόσο, τέσσερις μήνες μετά, ένα αυξανόμενο κύμα καταστολής εναντίον διαδηλωτών –συμπεριλαμβανομένων δεκάδων ποινών εκτελέσεων που επιβλήθηκαν σε διαδηλωτές– έχει αμβλύνει τις διαδηλώσεις στο Ιράν, αν και όχι τη λαϊκή οργή πίσω από αυτό.

Οι πρόσφατες θανατικές καταδίκες είναι το αποκορύφωμα μιας ολοένα και πιο βίαιης καταστολής, συμπεριλαμβανομένων των πυροβολισμών διαδηλωτών, μαζικών συλλήψεων, σωματικής επίθεσης και σεξουαλικής βίας.

Ο ίδιος ο Μοροβάτι λέει ότι «πέθανε» πολλές φορές πριν τελικά δραπετεύσει από το Ιράν. Ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος τον βασάνισαν ακόμη και μετά τη σύλληψή του, συνεχίζοντας να τον χτυπούν και μάλιστα πυροβολώντας τον ξανά, μέχρι να βεβαιωθούν ότι δεν θα επιζούσε.

«Όταν με μετέφεραν στο νοσοκομείο, με πυροβόλησαν από πολύ κοντινή απόσταση με κυνηγετικό όπλο, σαν να ήταν πραξικόπημα», εξηγεί ο Μοροβάτι. Πιστεύει ότι οι αστυνομικοί τον πήγαν στο νοσοκομείο μόνο επειδή ήταν σίγουροι ότι θα πέθαινε.

Αλλά έζησε

Στο νοσοκομείο Kowsar στο Σαναντάι, μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ και νοσηλεύτηκε από αρκετούς γιατρούς, συμπεριλαμβανομένου του Δρ Iman Navabi, χειρουργού.

Ο Μορόβατι είπε στο CNN ότι οι γιατροί στο νοσοκομείο είπαν ότι είχε μια κομμένη αρτηρία στο πόδι του, έναν πνεύμονα τρυπημένο από σφαιρίδια κυνηγετικού όπλου και περίπου 200 ακόμη σφαιρίδια στο σώμα του, με μερικά να έχουν προκαλέσει σοβαρά τραύματα. Αν και η κατάστασή του ήταν τραγική, τα κατάφερε ως εκ θαύματος.

«Είσαι εντάξει 100%; Ανοίξτε τα μάτια σας», είπε ο Ναβάμπι σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Instagram του και δείχνει τον Μοροβάτι μετά την επέμβαση. Ο Ναβάμπι στεκόταν πάνω από τον Μοροβάτι, ξαπλωμένος σε ένα φορείο. Οι γονείς του, φανερά ανήσυχοι, κάθισαν δίπλα του με νοσοκομειακές ρόμπες.

«Ο Ashkan Morovati είναι καλά, η επέμβαση ήταν επιτυχής, η κατάστασή του είναι σταθερή, είναι εκτός κινδύνου, είναι στη ΜΕΘ απόψε και δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό», έγραψε ο Navabi στη λεζάντα του βίντεο.

Πολλοί Ιρανοί γιατροί και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας συνελήφθησαν ως τιμωρία επειδή παρείχαν ιατρική περίθαλψη σε διαδηλωτές, και μετά τη θεραπεία του Μορόβατι, ο ίδιος ο Ναβάμπι συνελήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Hengaw για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που είναι εγγεγραμμένος στη Νορβηγία. Αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, σύμφωνα με τον Καναδό μέλος του κοινοβουλίου Terry Beech.

Ο Κούρδος πυγμάχος, ο οποίος προηγουμένως είχε δει σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προπονείται με βάρη, να ρίχνει γροθιές και να σπριντ, πέρασε σχεδόν ένα μήνα ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου για να αναρρώσει.

Στη συνέχεια, λέει ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος εισέβαλαν στο νοσοκομείο και τον έσυραν έξω τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Νοεμβρίου.

«Περίπου 10 πράκτορες με πολιτικά ρούχα ήρθαν μαζί με περίπου 20 ένοπλους στρατιώτες που είχαν καταλάβει πλήρως το νοσοκομείο και με πήραν από την απομονωμένη αίθουσα της ΜΕΘ», είπε ο Μοροβάτι, περιγράφοντας τη σκηνή. «Είχαν δικαστική απόφαση να πυροβολήσουν όποιον πλησίαζε να παρέμβει και με πήγαν στη φυλακή σε αυτή την κατάσταση».

Οδηγήθηκε στη φυλακή όπου όπως λέει βίωσε αφόρητη αγωνία και πόνο εξαιτίας των ανοιχτών πληγών του.

Στη φυλακή, ο Μοροβάτι δεν λάμβανε πλέον οξυγόνο ούτε του άλλαζαν συχνά επιδέσμους τραυμάτων όπως στο νοσοκομείο. Το προσωπικό της φυλακής αγνόησε τις κραυγές πόνου του, λέει.

«Έπρεπε να βρω αλάτι και να το βάλω στις πληγές μου για να απολυμάνω λίγο την πληγή μου», λέει ο Μορόβατι για τις σχεδόν 10 ημέρες στη φυλακή του. «Δεν έδωσαν καμία σημασία στην κατάστασή μου».

Βασιζόταν στους συγκρατούμενους για να μοιραστεί τα παυσίπονά τους.
Μετά από 10 ημέρες και από επίμονη παρότρυνση της οικογένειάς του και πίεση από γιατρούς από το νοσοκομείο Kowsar στο δικαστικό σώμα, το προσωπικό των φυλακών συναίνεσε στην παροχή ιατρικής περίθαλψης στον Μοροβάτι μεταφέροντάς τον σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

«Ήμουν εκεί σε αυτή την κατάσταση με τα χέρια και τα πόδια μου δεμένα με αλυσίδες στο κρεβάτι», λέει ο Μοροβάτι, περιγράφοντας την εξαήμερη παραμονή του στις εγκαταστάσεις.

Λέει ότι οι γιατροί του στρατού νόμιζαν ότι πέθαινε και του πρότειναν να μεταφερθεί σε νοσοκομείο καλύτερα εξοπλισμένο για τη θεραπεία του.

Και πάλι, κατόπιν πίεσης της οικογένειας και των γιατρών, ο Μορόβατι έλαβε με κάποιο τρόπο αναβολή.

«Μου έδωσαν 20 ημέρες για να πάω σε ένα καλά εξοπλισμένο νοσοκομείο», λέει.
Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που το δικαστικό σώμα του απήγγειλε μοχάρεμπε – χωρίς ακρόαση και χωρίς ανάκριση. Και αυτή ακριβώς ήταν η στιγμή που εκμεταλλεύτηκε ο Μοροβάτι για να κάνει τη μεγάλη του απόδραση.

Μια περιπετειώδης απόδραση

Αντί να πάει σε νοσοκομείο, ο Μοροβάτι έφυγε από τη χώρα, ταξιδεύοντας στη στεριά. «Έφυγα από τη χώρα μέσα από βουνά και ερήμους με έντονη αιμορραγία και σε πολύ, πολύ κακή κατάσταση», λέει ο Μοροβάτι.

Με τη βοήθεια φίλων, λέει ότι βρίσκεται τώρα σε ένα ασφαλές μέρος, σε μια άγνωστη τοποθεσία έξω από τα σύνορα του Ιράν.

«Πολλοί άνθρωποι στο Ιράν πεθαίνουν για να φύγουν από τη χώρα και να πουν στον κόσμο την αλήθεια», εξηγεί ο Μοροβάτι. «Το μόνο μας έγκλημα είναι ότι απαιτούμε ελευθερία και δημοκρατία και θέλουμε οι γυναίκες μας να είναι ίσες με τους άντρες μας. Φωνάξαμε «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» – αυτό είναι το έγκλημά μας».

Όταν ρωτήθηκε εάν οι Ιρανοί φοβούνται υπό το πρίσμα της τρέχουσας καταστολής των διαδηλωτών, ο Μοροβάτι διαφώνησε, αναφέροντας ένα δημοφιλές σύνθημα που χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές: «Όποιος σκοτωθεί, υπάρχουν χίλιοι άνθρωποι που τους υποστηρίζουν».

«Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος φοβάται», λέει ο Morovati. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να στέκονται γενναία και θα [συνεχίσουν] να στέκονται με θάρρος».

Ο Μορόβατι δεν έχει λάβει ακόμη ιατρική βοήθεια από την απόδρασή του και λέει ότι το πόδι του που υπέστη το τραύμα από πυροβολισμό είναι μουδιασμένο, αλλά το αντιμετωπίζει. Λέει ότι είναι εξαιρετικά οδυνηρό για αυτόν να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει την πυγμαχία ως καριέρα μετά τους τραυματισμούς του, αλλά διατηρεί ακόμη τις ελπίδες του.

Ερωτηθείς για την ασφάλειά του και τυχόν σωματικό πόνο που νιώθει, ο Μοροβάτι απαντά βιαστικά λέγοντας ότι δεν αισθάνεται ασφαλής και πονάει. Προσθέτει γρήγορα ότι «το πιο σημαντικό πράγμα για μένα αυτή τη στιγμή είναι η απελευθέρωση του Ιράν».

«Θα δώσω τη ζωή μου για τον λαό μου, για το Ιράν μου, όχι μία φορά, αλλά εκατό χιλιάδες φορές», πρόσθεσε.

Πηγή: CNN
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ