19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου επέστρεψε στα ιερατικά του καθήκοντα. Πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί

Τη Μεγάλη Τετάρτη, 28 Απριλίου, το απόγευμα ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νιπτήρος στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος.

Όπως έγραφαν τα Ευρυτανικά Νέα, ο επιχώριος ποιμενάρχης, μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία, έλαβε -την Τετάρτη 21/4- εξιτήριο από το Γεν. Νοσοκομείο Καρπενησίου. Είχε διαγνωστεί θετικός στην covid-19, στις 12 του μήνα και δέκα ημέρες αργότερα, μια μικρή επιδείνωση στην ακτινολογική του εικόνα, οδήγησε τους θεράποντες ιατρούς στην απόφαση για νοσηλεία. Ο οργανισμός του μητροπολίτη ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στη φαρμακευτική αγωγή, ενώ είναι πλέον αρνητικός στα τεστ covid.

Στον λόγο του, ο κ. Γεώργιος χαρακτήρισε «βλασφημία» την αντίδραση πιστών σχετικά με την απόφαση -της ΔΙΣ και της κυβέρνησης- η Ανάσταση να γίνει φέτος στις 9 το βράδυ και έκανε λόγο για ανάγκη υποταγής στην Εκκλησία.

Τα μέτρα αναλυτικά

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη προβλέπονται (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τ.μ. και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας. τόσο σε εσωτερικούς. όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγ. Παρασκευής σημειώνεται ότι: α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού και γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, η τελετή της Ανάστασης θα γίνει στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου, στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός των Ι.Ν.

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ