28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο Μπρούνο Μπρεγκέ ήταν πράκτορας της CIA

Ένα νέο κεφάλαιο προστέθηκε στη βιογραφία των Ελβετών που μπήκαν στην ελβετική επικαιρότητα τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Καταζητούμενος και καταδικασμένος για τρομοκρατία σε διάφορες χώρες, ο νεαρός Ελβετός έγινε το θέμα του βιβλίου «Τρομοκράτης και πράκτορας της CIA». Το ραδιόφωνο και η τηλεόραση του Ticino (RSI) πήρε συνέντευξη από τον συγγραφέα Άντριαν Χέννι.

RSI: Με βάση την έρευνά σας, θα πρέπει να ξαναγράψουμε τη βιογραφία του Μπρούνο Μπρεγκέ;

Άντριαν Χέννι: Νομίζω πως ναι, σίγουρα πρέπει να την επικαιροποιήσουμε. Αυτά τα νέα ευρήματα σχετικά με τη συνεργασία του Bruno Breguet με τη CIA ρίχνουν ένα εντελώς νέο φως στις δραστηριότητες αυτού του νεαρού εξτρεμιστή.

Βιογραφία

Γεννημένος το 1950, ο Μπρούνο Μπρεγκέ, μεγάλωσε στο Μινούσιο, στο καντόνι του Τιτσίνο. Σε νεαρή ηλικία ήρθε σε επαφή με ομάδες ένοπλων αγώνων, ιδίως με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Το 1970 καταδικάστηκε στο Ισραήλ για απόπειρα τρομοκρατικής βομβιστικής επίθεσης με εκρηκτικά και καταδικάστηκε σε φυλάκιση, όπου παρέμεινε για επτά χρόνια. Όταν αποφυλακίστηκε μέσω συμφωνίας και επέστρεψε στην Ελβετία τη δεκαετία του 1980, εντάχθηκε στην τρομοκρατική ομάδα του Κάρλος το Τσακάλι. Συμμετείχε στη βομβιστική επίθεση εναντίον του Radio Free Europe στο Μόναχο. Το 1982 συνελήφθη στο Παρίσι, έχοντας μαζί του εκρηκτικά και όπλα.

Πολλά άγνωστα περιβάλλουν τη δράση του μεταξύ 1985 και 1995, όταν εξαφανίστηκε μυστηριωδώς σε ένα πλοίο που εκτελούσε δρομολόγιο από την Ιταλία προς την Ελλάδα.

RSI: Οι υποψίες ότι ο Μπρεγκέ είχε επαφές με τη CIA υπήρχαν ήδη. Τι ανακαλύψατε συγκεκριμένα;

A.Χ.: Οι φάκελοι στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλύπτουν ότι ο Μπρούνο Μπρεγκέ άρχισε να εργάζεται για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες το 1991. Στη συνέχεια έγινε πληροφοριοδότης για τις δραστηριότητες της ομάδας του Carlos, αλλά και άλλων διεθνών τρομοκρατών.

RSI: Ο Μπρεγκέ δούλευε για τη CIA;

A.Χ.: Τα έγγραφα που βρήκα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: δούλευε με τη CIA για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η CIA τον πλήρωνε τρεις χιλιάδες δολάρια το μήνα για τις τακτικές αποστολές του, κυρίως για να κατασκοπεύει τους πρώην συντρόφους του. Υπό αυτή την έννοια, ο Μπρεγκέ ήταν τυπικά πράκτορας της CIA.

RSI: Πού βρήκατε τα έγγραφα που δεν έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής;

A.Χ.: Το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών που βρήκα ήταν σε έναν φάκελο της CIA για τον François Genoud, έναν τραπεζίτη από τη Λωζάνη, ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής του εθνικοσοσιαλισμού. Ο φάκελος δημοσιοποιήθηκε το 2006 λόγω ενός νόμου για τη δημοσίευση εγγράφων σχετικά με τα ναζιστικά εγκλήματα. Δεδομένου ότι ο Μπρούνο Μπρεγκέ παρείχε επίσης στη CIA πληροφορίες για τον Ζενώ, ήμουν αρκετά τυχερός για να ανακαλύψω ότι ο Μπρούνο Μπρεγκέ συνεργαζόταν με την αμερικανική μυστική υπηρεσία.

RSI: Ποιος ήταν ο ρόλος του Μπρεγκέ στις βομβιστικές επιθέσεις;

A.Χ.: Δύσκολο να εκτιμηθεί. Στην πραγματικότητα, παρείχε πληροφορίες για τα μέλη της ομάδας του Κάρλος, αλλά δεν είχαν πραγματοποιήσει επιθέσεις για αρκετό καιρό, επειδή διέφευγαν. Περισσότερες σχετικές πληροφορίες για επιθέσεις μπορεί να είχαν δοθεί σε σχέση με αριστερούς εξτρεμιστές στην Ελλάδα. Αλλά δεν μπόρεσα να βρω κανένα στοιχείο. Πρόκειται απλώς για μια υπόθεση.

RSI: Γιατί ο Μπρεγκέ αποφάσισε να συνεργαστεί με τη CIA;

Α.Χ.: Αυτή είναι η πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση. Γιατί πρόδωσε την ομάδα του, τις πεποιθήσεις του, για να συνεργαστεί με τη CIA; Πιθανώς μια κάποια απογοήτευση, μια απογοήτευση. Από τη μία πλευρά, ο Κάρλος άρχισε να μην τον εμπιστεύεται. Ο Μπρεγκέ έπρεπε να εκτελεί όλο και πιο επικίνδυνα καθήκοντα, ενώ οι ηγέτες της ομάδας ζούσαν μια ασφαλή ζωή στη Δαμασκό. Υπάρχουν επίσης κάποιες νύξεις για αθετημένες υποσχέσεις, για χρήματα που του οφείλονταν για έναν εκβιασμό και τα οποία δεν έλαβε ποτέ. Στη συνέχεια, υπάρχει το ιστορικό πλαίσιο: στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, όταν η Σοβιετική Ένωση βρισκόταν στα τελευταία της, ο Μπρεγκέ συνειδητοποίησε ότι ο κόσμος της εξτρεμιστικής αριστερής μαχητικότητας τελείωνε και ότι ίσως ήταν η τελευταία στιγμή για να αλλάξει τη ζωή του.

RSI: Η Carla del Ponte, η ομοσπονδιακή εισαγγελέας εκείνη την εποχή, είχε ανοίξει προκαταρκτική υπόθεση εναντίον του Μπρούνο Μπρεγκέ. Από τα έγγραφα που εξέτασε, τι γνώριζε η Ελβετίδα για τις διασυνδέσεις της με τη CIA;

Α.Χ.: Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας που να δείχνει ότι η Κάρλα ντελ Πόντε είχε γνώση του γεγονότος. Είναι όμως πιθανό να είχε ενημερωθεί προφορικά. Αλλά δεν έχω καμία απόδειξη. Στην Ουάσιγκτον βρήκα κάποιες σημειώσεις πληροφοριών που διαβιβάστηκαν σε έναν μυστικό πράκτορα στην Ελβετία, αόριστα, αλλά αρκετά για να υποθέσω ότι κάτι συνέβη.

RSI: Η βεβαιότητα ότι ο Μπρέγκε ήταν κατάσκοπος της CIA αλλάζει κάτι στο μυστήριο που περιβάλλει την εξαφάνισή του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του με πλοίο από την Ιταλία στην Ελλάδα το 1995;

Α.Χ.: Νομίζω πως ναι. Αυτό καθιστά πολύ πιο πιθανό ότι ήταν θύμα μιας πράξης εκδίκησης που διέπραξαν οι προδομένοι σύντροφοί του. Ο ίδιος ο Κάρλος είχε ήδη ρευστοποιήσει δύο φερόμενους ως προδότες τη δεκαετία του 1980. Έτσι, παρόλο που βρισκόταν στη φυλακή εκείνη την εποχή, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να οργάνωσε αυτή τη δολοφονία.

Όμως παραμένουν ισχυρές αμφιβολίες. Άλλοι πιθανοί ύποπτοι θα μπορούσαν να είναι αριστερές εξτρεμιστικές ομάδες στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν είμαστε σίγουροι. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ο Μπρέγκετ κατευθυνόταν από την Ελλάδα προς το Τισίνο, αλλά στην Ανκόνα τον εμπόδισαν να αποβιβαστεί, επειδή θεωρούνταν “persona non grata” στην Ιταλία. Η σύντροφός του και η κόρη του συνέχισαν το ταξίδι τους προς την Ελβετία. Ο Μπρούνο Μπρεγκέ έπρεπε να παραμείνει στο πλοίο και να επιστρέψει. Όμως η αποβίβασή του δεν καταγράφηκε στην Ελλάδα. Είχε εξαφανιστεί και δεν ξανακούστηκε ποτέ.

Κάρλος «το τσακάλι»

Ο Ιλίτς Ραμίρεζ Σάντσες γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1949 στη Μιχελένα της Βενεζουέλας. Ο πατέρας του ήταν κομμουνιστής δικηγόρος της Βενεζουέλας, ιδεολογική προτίμηση εμφανής στην επιλογή των ονομάτων των τριών γιων του: Βλαντίμιρ, Ίλιτς και Λένιν, αναφερόμενος στον Ρώσο ηγέτη των Μπολσεβίκων, Λένιν (το αρχικό όνομα του οποίου είναι Βλαντίμιρ Ίλιτς Ουλιάνοφ).

Ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες των τελευταίων δεκαετιών. Από το 1994 εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο Παρίσι.

Οργάνωσε δεκάδες επιθέσεις, προκαλώντας πολυάριθμους θανάτους, με πιο διάσημη αυτή στην έδρα του ΟΠΕΚ στη Βιέννη το 1975. Στη φυλακή ασπάστηκε το Ισλάμ.

Πηγή: swissinfo.ch

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ