28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο μυστικός κώδικας του αυτοκράτορα Καρόλου Ε’ έσπασε μετά από πέντε αιώνες

 

Μια ομάδα ερευνητών έσπασε έναν κώδικα πέντε αιώνων που αποκαλύπτει μια φημολογούμενη γαλλική συνωμοσία για τη δολοφονία του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και βασιλιά της Ισπανίας Καρόλου Ε’.

Ο Κάρολος ήταν ένας από τους ισχυρότερους άνδρες του 16ου αιώνα, προεδρεύοντας μιας τεράστιας αυτοκρατορίας που καταλάμβανε μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής κατά τη διάρκεια μιας βασιλείας άνω των 40 ετών.

Η ομάδα του ερευνητικού εργαστηρίου Λόρια στην ανατολική Γαλλία χρειάστηκε έξι μήνες για να αποκρυπτογραφήσει την επιστολή που έγραψε το 1547 ο αυτοκράτορας στον πρεσβευτή του στη Γαλλία.

Κατά την ταραχώδη αυτή περίοδο σημειώθηκαν αλλεπάλληλοι πόλεμοι και εντάσεις μεταξύ της Ισπανίας και της Γαλλίας, που εκείνη την εποχή κυβερνούσε ο Φραγκίσκος Α΄, ο αναγεννησιακός ηγεμόνας που έφερε τον Λεονάρντο ντα Βίντσι από την Ιταλία.

Η επιστολή του Καρόλου Ε’ προς τον Ζαν ντε Σεντ Μωρίς είχε μαραζώσει ξεχασμένη επί αιώνες στις συλλογές της βιβλιοθήκης Στανισλάς στο Νανσί.

Η Σεσίλ Πιερό, μια κρυπτογράφος από τη Λόρια, άκουσε για πρώτη φορά για την ύπαρξή της σε ένα δείπνο το 2019 και μετά από πολύ ψάξιμο μπόρεσε να τη δει το 2021.

Φέρει την υπογραφή του Καρόλου Ε’, ήταν ταυτόχρονα μυστηριώδες και εντελώς ακατανόητο, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Στιγμιότυπο της στρατηγικής

Με επίπονη εργασία που υποστηρίχθηκε από υπολογιστές, ο Πιερό βρήκε «ξεχωριστές οικογένειες» περίπου 120 συμβόλων που χρησιμοποιούσε ο Κάρολος Ε΄.

«Ολόκληρες λέξεις είναι κρυπτογραφημένες με ένα μόνο σύμβολο» και ο αυτοκράτορας αντικαθιστούσε τα φωνήεντα που έρχονταν μετά τα σύμφωνα με σημάδια, είπε, μια έμπνευση που πιθανότατα προέρχεται από τα αραβικά.

Σε ένα άλλο εμπόδιο, χρησιμοποίησε επίσης σύμβολα που δεν σημαίνουν τίποτα για να παραπλανήσει κάθε αντίπαλο που προσπαθούσε να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα.

Η σημαντική ανακάλυψη ήρθε τον Ιούνιο, όταν ο Πιερό κατάφερε να διακρίνει μια φράση στο γράμμα και η ομάδα στη συνέχεια έσπασε τον κώδικα με τη βοήθεια της ιστορικού Καμίλ Ντεσενκλό.

«Ήταν επίπονη και μακροχρόνια δουλειά, αλλά υπήρξε πραγματικά μια σημαντική ανακάλυψη που συνέβη μέσα σε μια μέρα, όπου ξαφνικά είχαμε τη σωστή υπόθεση», δήλωσε η ίδια.

Μια άλλη επιστολή από τον Ζαν ντε Σεντ Μορίς, όπου ο παραλήπτης είχε μουτζουρώσει στο περιθώριο μια μορφή κώδικα μεταγραφής, βοήθησε επίσης.

Πρόκειται να γίνουν περισσότερες ανακαλύψεις 

Ο Ντεσενκλό δήλωσε ότι ήταν «σπάνιο ως ιστορικός να καταφέρεις να διαβάσεις μια επιστολή που κανείς δεν είχε καταφέρει να διαβάσει για πέντε αιώνες».

«Επιβεβαιώνει την κάπως υποβαθμισμένη κατάσταση» το 1547 των σχέσεων μεταξύ του Φραγκίσκου Α’ και του Καρόλου Ε’, οι οποίοι είχαν υπογράψει συνθήκη ειρήνης τρία χρόνια νωρίτερα, είπε.

Αλλά οι σχέσεις εξακολουθούσαν να είναι τεταμένες μεταξύ των δύο, με διάφορες προσπάθειες να αποδυναμώσει ο ένας τον άλλον, είπε.

Σε τέτοιο βαθμό που ένα ψήγμα πληροφοριών που αποκαλύφθηκε ήταν η φήμη για μια συνωμοσία δολοφονίας κατά του Καρόλου Ε΄ που λέγεται ότι εξυφαίνονταν στη Γαλλία, είπε ο Ντεσενκλό.

Είπε ότι «δεν είχαν γίνει πολλά γνωστά» για την συνωμοσία, αλλά υπογράμμιζε τον «φόβο» του μονάρχη.

Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να εντοπίσουν και άλλες επιστολές μεταξύ του αυτοκράτορα και του πρεσβευτή του «για να έχουν ένα στιγμιότυπο της στρατηγικής του Καρόλου Ε΄ στην Ευρώπη», είπε.

«Είναι πιθανό ότι θα κάνουμε πολλές ακόμη ανακαλύψεις τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η ιστορικός.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ