20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο Ξηριάς αλλάζει όψη. Σε εξέλιξη έργα αναπλάσεων με 1,84 εκ. € – 3 πλατείες, 2 πάρκινγκ, 1.200μ. πεζόδρομου – Δηλώσεις δημάρχου (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

απόσπασμα από ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης

Διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας στον Άνω Ξηριά, πλήρης αναμόρφωση της πλατείας στον Κάτω Ξηριά, νέοι χώροι στάθμευσης στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία και στο νέο Δημαρχείο, ανάπλαση στο “Ρίζωμα” και πεζοδρόμια, είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που αλλάζουν τη συνοικία του Καρπενησίου.

Ένα σημαντικό έργο ανάπλασης που δίνει νέα μορφή στον Προφήτη Ηλία, αλλά και στην είσοδο της πόλης, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η μελέτη του έργου έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, ενώ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Με 1,84 εκατ. ευρώ ο Προφήτης Ηλίας αλλάζει όψη.

Το συνολικό έργο αποτελείται από πέντε (5) τμήματα (υποέργα): α) Διαμόρφωση – ανάπλαση από τη θέση “Ρίζωμα” έως τον κόμβο Τσιώνη, β) Διαμόρφωση – ανάπλαση από διασταύρωση Κολυμβητηρίου μέχρι την εκκλησία του Προφήτη Ηλία, γ) Κατασκευή χώρου πρασίνου, υπαίθριου πάρκινγκ παραπλεύρως της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία, δ) Διαμόρφωση – ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του Άνω Ξηριά και ε) Διαμόρφωση – ανάπλαση της πλατείας του Κάτω Ξηριά.

Τα έργα έχουν προχωρήσει αρκετά, ενώ οι εργασίες στην πλατεία του Κάτω Ξηριά -που είναι ένα από τα 5 έργα ανάπλασης- έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για έργο, το οποίο χρηματοδοτείται 100% από εθνικούς πόρους, στοχεύοντας στην ανάδειξη μιας υποβαθμισμένης -για δεκαετίες- περιοχής.

Ο διαγωνισμός του έργου έγινε τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019. Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καρπενησίου συνεδρίασε υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Νίκου Σουλιώτη και ενέκρινε το 2ο πρακτικό κατακύρωσης μέσω ΕΣΗΔΗΣ του έργου “Βελτίωση αστικών  υποδομών Προφήτη Ηλία” προϋπολογισμού -μετά την έκπτωση του αναδόχου- ύψους 1.838.709,68 ευρώ.

Σουλιώτης: “Σε ένα χρόνο τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί”

Για την εξέλιξη των εργασιών ο Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης, μιλώντας στα Ευρυτανικά Νέα, δήλωσε:

“Είναι η συνέχιση ενός μεγάλου έργου που κάνουμε για την ανάπλαση του Προφήτη Ηλία, ενός οικισμού που τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και με την παρουσία του δημαρχείου και των υπηρεσιών του δήμου και με τη λειτουργία του σχολικού συγκροτήματος. Φτάσαμε στην κεντρική πλατεία του Προφήτη Ηλία, κάτω από το δημαρχείο, όπου οι εργασίες συνεχίζονται πλέον με πολύ εντατικούς ρυθμούς. Θέλουμε να προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις εκσκαφές και τα σκυροδέματα μέχρι τον χειμώνα, έτσι ώστε από την αρχή της άνοιξης να προβούμε στις πλακοστρώσεις και να παραδώσουμε το καλοκαίρι μια ολοκαίνουρια πλατεία στον Προφήτη Ηλία, ανάλογη με αυτή που αξίζει στους κατοίκους και στην περιοχή. Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την πλατεία στoν Κάτω Προφήτη Ηλία και προχωράμε επίσης και στον χώρο στάθμευσης μπροστά στον Ιερό Ναό του Πρ. Ηλία“.

Συνεχίζουμε σιγά σιγά στην ολοκλήρωση ενός έργου”, σημείωσε ο κ. Σουλιώτης, “που προβλέπει τη σύνδεση της εισόδου της πόλης και του πεζόδρομου, με τον πεζόδρομο της υπόλοιπης ανάπλασης. Έτσι, στοχεύουμε το επόμενο καλοκαίρι να έχουμε μια εντελώς άλλη εικόνα και για το Καρπενήσι και για τον Προφήτη Ηλία, ώστε κανένας να μη νιώθει αποκομμένος, αλλά και ο επισκέπτης να έχει μια πολύ μεγαλύτερη διαδρομή να περιηγηθεί, ερχόμενος στο Καρπενήσι και να γεμίσει τον χρόνο του. Με τη μεγάλη αυτή παρέμβαση, θεωρώ ότι σιγά σιγά αποκαθίσταται μια αδικία“.

“Είναι γεγονός”, παραδέχθηκε ο δήμαρχος, “ότι για πολλά χρόνια ο Προφήτης Ηλίας θεωρούνταν μία υποβαθμισμένη περιοχή”.

Στην ερώτηση για την επιλογή του χρόνου εκτέλεσης των εργασιών, αλλά και του χρονοδιαγράμματος, ο δήμαρχος Καρπενησίου τόνισε: “Όλα αυτά σχεδιάστηκαν για τη διευκόλυνση και των επιχειρήσεων. Πρέπει όλοι να στηρίζουμε και τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας και να προσπαθούμε παράλληλα για την αναβάθμιση της περιοχής μας, για να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα. Θεωρώ ότι αν όλα πάνε καλά, από του χρόνου το καλοκαίρι, ο επισκέπτης της πόλης του Καρπενησίου θα έχει έναν λόγο να έρθει και στην πλατεία του Προφήτη Ηλία»”.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ