18 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο ΟΗΕ κατηγορεί την κολομβιανή αστυνομία για 28 θανάτους και 16 βιασμούς κατά την διάρκεια των φετινών διαδηλώσεων

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε στην έκθεση «Γενική Απεργία 2021» τη σοβαρότητα των επεισοδίων και τη βαρβαρότητα της αστυνομίας που έχει αφήσει τουλάχιστον 28 επιβεβαιωμένους θανάτους από αστυνομική βία από τους 46 που έχουν καταγγελθεί επισήμως.

Η εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Κολομβία, Ζιλιέτ ντε Ριβέρο, έχει επιβεβαιώσει ότι «σε περιπτώσεις περιττής ή/και δυσανάλογης χρήσης βίας, προέκυψαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η αυθαίρετη στέρηση της ζωής από τις δυνάμεις ασφαλείας» που υπέστησαν κυρίως «νέοι μεταξύ 17 και 26 ετών που ζούσαν σε φτωχές και περιφερειακές γειτονιές, παιδιά αγροτών, παιδιά ιθαγενών και απόγονοι Αφρικανών».

Η έκθεση αναφέρεται και στους βιασμούς καθώς από τις 60 καταγγελίες για σεξουαλική βία που ελήφθησαν (48 γυναίκες και 12 άνδρες) «που φέρονται να διαπράχθηκαν από μέλη της αστυνομίας», ο διεθνής οργανισμός έχει επαληθεύσει 16 περιπτώσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλεται η βαρβαρότητα της Αστυνομίας στην Κολομβία. Στις 9 Ιουνίου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσίευσε ήδη μια έκθεση για την κατάχρηση εξουσίας της αστυνομίας στην Κολομβία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας “δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά απείθαρχων πρακτόρων, αλλά αποτέλεσμα βαθιά δομικών λαθών”.

Φούλη Ζαβιτσάνου από Público.es

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ