19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο Πολιτιστικός τιμά τον ήρωα Μάρκο Μπότσαρη. Ο πίνακας που κοσμεί την αίθουσα χορού στο Καρπενήσι

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου, όπως έχουν γράψει τα Ευρυτανικά Νέα, το 2023 ανακηρύχθηκε «Ετος Μάρκου Μπότσαρη», καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον θάνατο του Σουλιώτη ήρωα στη Μάχη του Κεφαλοβρύσου (Αύγουστος 1823). Πλην του δήμου, που προετοιμάζεται για να τιμήσει δεόντως τον σπουδαίο οπλαρχηγό (με αποκορύφωμα τα “Μποτσάρεια 2023”), και οι σύλλογοι ετοιμάζουν πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου, θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στον ήρωα, έχει προγραμματίσει σειρά δράσεων έως το τέλους του έτους. Η αρχή έγινε ήδη.

Ο Θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη”, του Αθανασίου Ιατρίδη, Οδησσός, 1824. Έτσι περιγράφεται το πρωτότυπο έκθεμα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας. Πίνακας με πένα, σέπια και μελάνη, στον οποίο αποδίδεται με ύφος “naiveté” σύμφωνα με τα καλλιτεχνικά προ-ρομαντικά ρεύματα της Δυτικής Ευρώπης, όλη η θλίψη και η απόγνωση των παλικαριών του Μάρκου Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου. Θρηνούν τον αρχηγό τους και αυτό είναι σαφές στον πίνακα.

Ο δημιουργός του πίνακα, Αθανάσιος Ιατρίδης, ήταν Καρπενησιώτης, ο μικρότερος αδερφός αρχοντικής οικογένειας του Καρπενησίου, τρίτος μετά τον αγωνιστή, λόγιο και μετέπειτα Δήμαρχο Καρπενησίου Γεώργιο-Αναγνώστη και τον Κωνσταντίνο, πολεμιστή και αξιωματικό πεσόντα στην έξοδο του Μεσολογγίου. Σπούδασε την τέχνη του στην Βιέννη και στο Παρίσι, αγάπησε τη ζωγραφική, τη λαϊκή ποίηση και τη μουσική, και τέλος έδωσε όλα του τα ταλέντα στην αρχαιολογία.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου είχε την χαρά να αποκτήσει αντίγραφο του πίνακα του Ιατρίδη, τον οποίο ανάρτησε σε περίοπτη θέση στην αίθουσα χορού, ώστε να παρουσιαστεί στα μέλη και στους επισκέπτες του συλλόγου.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ