20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο Πούτιν τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της πολιορκίας του Λένινγκραντ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε το Μνημείο στο κοιμητήριο Πισκαριόφσκι της Αγίας Πετρούπολης  και απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη των κατοίκων και των υπερασπιστών του Λένινγκραντ και θυμάτων της πιο σκηλρής πολιορκίας που γνώρισε η ανθρωπότητα, η οποία τερματήστηκε σαν σήμερα, πριν από 78 χρόνια.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατέθεσε λουλούδια στον ομαδικό τάφο στον οποίο είναι θαμμένος ο αδερφός του, ο οποός πέθανε όταν ήταν παιδί κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των 900 ημερών. Στην συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος βάδισε στο κεντρικό δρομάκι του κοιμητηρίου και κατέθεσε στεφάνι στους πρόποδες του μνημείου της Πατρίδας. Κατά τη διάρκεια της τελετής ακούστηκε ο ρωσικός ύμνος, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματάει για λίγα λεπτά κοντά στο μνημείο, σκύβοντας το κεφάλι. Η τελετή ολοκληρώθηκε με στρατιωτική πομπή υπό τους ήχους ορχήστρας, η οποία έπαιζε τα τραγούδια «Ένας στρατιώτης περπατούσε» και «Από τους ήρωες των περασμένων εποχών».

Περίπου μισό εκατομμύριο κάτοικοι και υπερασπιστές του Λένινγκραντ αναπαύονται στο κοιμητήριο Πισκαριόφσκι αυτός είναι ο μεγαλύτερος ομαδικός τάφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί μόνο 150.000 από αυτούς, με την έρευνα να συνεχίζεται.

Ο αποκλεισμός του Λένινγκραντ ξεκίνησε στις 8 Σεπτεμβρίου 1941 και διήρκεσε σχεδόν 900 ημέρες. Ο μόνος τρόπος παράδοσης τροφίμων στην πόλη ήταν ο “Δρόμος της Ζωής” πάνω από τους πάγους της λίμνης Λάντογκα..

Τον σκληρό χειμώνα του 1941-1942, πολλές χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν κάθε μέρα στο Λένινγκραντ με τον συνολικό αριθμός των θυμάτων, σύμφωνα με διάφορες πηγές να κυμαίνεταο από 400 χιλιάδες έως 1,5 εκατομμύριο ψυχές. Στις δίκες της Νυρεμβέργης παρουσιάστηκε ο αριθμός των 632 χιλιάδων νεκρών πολιτών. Μόνο το 3% από αυτούς πέθαναν από βομβαρδισμούς, ενώ οι υπόλοιποι από την πείνα.

Ο αποκλεισμός τερματίστηκε στις 18 Ιανουαρίου 1943 και ενώ η πόλη απελευθερώθηκε πλήρως στις 27 Ιανουαρίου 1944. Η συγκεκριμένη ημέρα έχει όριστεί ως  “Ημέρα της στρατιωτικής δόξας της Ρωσίας”.

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ