19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο “πράσινος κομήτης” πάνω από το χιονισμένο Βελούχι. Ορατός για πρώτη φορά μετά από 50.000 χρόνια και την εποχή των… Νεάντερταλ

Μια ιστορική λήψη από το αθλητικό κέντρο Καρπενησίου

Την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2023, ο «πράσινος κομήτης» πραγματοποίησε το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη (περίγειο), περίπου στα 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η τελευταία φορά που ο C/2022 E3 (ZTF) είχε επισκεφθεί τον πλανήτη μας ήταν πριν από 50.000 χρόνια, δηλαδή την εποχή των Νεάντερταλ (!).

Ο κομήτης είχε ανακαλυφθεί από αστρονόμους του παρατηρητηρίου Zwicky Transient Facility (ZTF), στην Καλιφόρνια, τον Μάρτιο του 2022. Προέρχεται από το μακρινό Νέφος Οορτ, στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, και εκτιμάται ότι διαγράφει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε περίπου 50.000 χρόνια.

Τον κομήτη φωτογράφισε σε πορεία πάνω από το χειμερινό, χιονισμένο Βελούχι ο Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος, πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Αστρονομίας “Aρτεμις”. Ο ίδιος γράφει τα εξής:

«Καλησπέρα σας και καλό μήνα. Επιτέλους είχε μία καλή βραδιά αν και με πολύ κρύο γύρω στους -6 βαθμούς έστησα το τηλεσκόπιο όπως τον παλιό καλό καιρό πριν 10 χρόνια με μία φωτογραφική μηχανή dslr και πήρα από τον κομήτη. Δύσκολες οι συνθήκες καθώς το φως από το φεγγάρι ήταν πάρα πολύ δυνατό λόγο της εγγύτητας του προς τον κομήτη αλλά και της φάσεως του που πλησιάζει προς την πανσέληνο.

Ωστόσο, κατάφερα και τον φωτογράφισα καθώς και το υπέροχο ευρυτανικό τοπίο με τον κομήτη να στέκεται πάνω από το όρος Βελούχι. Έτσι κλείνει και αυτή η ιστορική καταχώρηση ενός κοσμικού επισκέπτη που μας χαιρετά κάθε 50.000 χρόνια. Η λήψη έγινε στο αθλητικό κέντρο λίγο έξω από το Καρπενήσι όπου στεγάζονται πλέον και τα γραφεία του συλλόγου μας και έχουμε στόχο ζωής να γίνει το Αστεροσκοπείο μας και το κέντρο αστρονομίας-φυσικών επιστημών και τεχνολογίας».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ