3 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Ο Προϋπολογισμός του 2024 θέτει ισχυρά θεμέλια στο αναπτυξιακό άλμα της χώρας”. Άρθρο της Θωμαΐδος (Τζίνας) Οικονόμου

Άρθρο της Βουλευτή Ευρυτανίας, από την έντυπη έκδοση

Γράφει η Θωμαΐς (Τζίνα) Οικονόμου, Βουλευτής Ευρυτανίας*

Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2024 εν μέσω των αναμενόμενων και «καθιερωμένων» αντιδράσεων και διαμαρτυριών της αντιπολίτευσης. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον πρώτο Κρατικό Προϋπολογισμό που θα εφαρμοστεί σε περιβάλλον ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, έπειτα από μια πολυετή περιπέτεια περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων που προέκυψαν εξαιτίας της χρεοκοπίας της χώρας.

Ο φετινός προϋπολογισμός κινείται σε δύο βασικούς άξονες: από τη μια εξασφαλίζει τη δημοσιονομική ισορροπία και τη σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά, από την άλλη προβλέπει σειρά θετικών μέτρων για την πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις που αφορούν στην ενίσχυση των εισοδημάτων ανέρχονται στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα αυξάνονται οριζόντια οι αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο και ενισχύονται οι συντάξεις κατά 3%. Αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για τους εργαζομένους με παιδιά, ενώ από τον Απρίλιο αυξάνεται για τρίτη φορά ο κατώτατος μισθός, που θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ. Εξίσου σημαντική είναι η ενεργοποίηση των τριετιών από 1/1/2024 καθώς και η νέα ενίσχυση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ένα μέτρο που υπενθυμίζει τον ευαίσθητο κοινωνικό χαρακτήρα της κυβέρνησης.

Τα θετικά μέτρα που προβλέπονται για το νέο οικονομικό έτος δεν εξαντλούνται στα παραπάνω, αφού αυξάνεται παράλληλα η διάρκεια του επιδόματος της μητρότητας για τις απασχολούμενες στον ιδιωτικό τομέα σε εννέα μήνες και επεκτείνεται σε όλες τις εργαζόμενες μισθωτές και μη μισθωτές. Απαλλάσσονται οριστικά οι 200.000 πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική τους δαπάνη, διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι μου» με χαμηλότοκα και άτοκα δάνεια, καταργείται η παρακράτηση του 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και καταργείται σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Επιπλέον, αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών στους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ τον Δεκέμβριο ευάλωτοι συμπολίτες μας ενισχύονται με 717 εκατομμύρια ευρώ.

Η επίτευξη των παραπάνω δεν συνέβη εν μια νυκτί και ως δια μαγείας, απεναντίας συνιστά παρακολούθημα και συνέχιση μιας συνετής και υπεύθυνης διακυβέρνησης που ξεκίνησε το 2019 και συνεχίζεται με την ανανέωση της λαϊκής εντολής στις πρόσφατες εκλογές. Η χρονιά που μόλις διανύσαμε, σημαδεύτηκε από πληθώρα κρίσεων, κυρίως γεωπολιτικών και πληθωριστικών, ανέδειξε ωστόσο τη χώρα μας σε πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης. Η Ελλάδα σύμφωνα με την μελέτη της Eurostat, το 2023 σημείωσε τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης (2,4%) σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης (0,6%), ενώ οι προβλέψεις για το 2024 προβλέπουν εξίσου πλεονεκτική θέση για τη χώρα μας (2,9%) έναντι (1,2%).

Πρωταθλητές αναδειχθήκαμε και στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ πλέον τα ποσοστά της ανεργίας βρίσκονται στα επίπεδα προ κρίσης. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, σημείωσαν νέο ρεκόρ το 2022 και ανήλθαν στα 7,4 δις ευρώ, ενώ η συνεισφορά των εξαγωγών στο ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται σταθερά και πλέον συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Κατά συνέπεια, η χώρα βρίσκεται σε σωστή δημοσιονομική τροχιά και αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το γεγονός αυτό αποτελεί και η ανάδειξη της ελληνικής οικονομίας στην 1η θέση στην ετήσια αξιολόγηση του “Economist”. Ασφαλώς, δεν ζούμε σε παράδεισο και δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αρνηθούμε την οικονομική κρίση που πλήττει όλη την Ευρώπη. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υφίσταται, η αγοραστική δύναμη παραμένει μη ικανοποιητική, ενώ τα εισοδήματα πιέζονται από την ακρίβεια στη στέγη και το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών. Γι’ αυτό λοιπόν, φέρουμε τη κύρια ευθύνη και το βαρύ πολιτικό καθήκον, να συνεχίσουμε απρόσκοπτα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των αναγκαίων παρεμβάσεων, ώστε να καταπολεμήσουμε ριζικά τις χρόνιες παθογένειες, να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας και να οδηγήσουμε την Ελλάδα ακόμη πιο ψηλά στην πορεία της ανάπτυξης.

*Άρθρο από την έντυπη έκδοση

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ