24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο Σαρκοζί κινδυνεύει με νέα δίκη για φερόμενη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας στη Λιβύη

Οι Γάλλοι εισαγγελείς απαίτησαν την Πέμπτη να διεξαχθεί νέα δίκη του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει εμπλακεί σε νομικά προβλήματα από τότε που εγκατέλειψε το αξίωμά του, για την υποτιθέμενη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας από τη Λιβύη το 2007.

Οι εισαγγελείς οικονομικών εγκλημάτων της Γαλλίας (PNF) δήλωσαν ότι ο Σαρκοζί και άλλοι 12 θα πρέπει να δικαστούν για τις κατηγορίες ότι ζήτησαν χρηματοδότηση εκατομμυρίων ευρώ από το καθεστώς του τότε ηγέτη της Λιβύης Μοαμέρ Καντάφι για την τελικά νικηφόρα προεκλογική του εκστρατεία. Ο Σαρκοζί κατηγορείται για διαφθορά, παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας και απόκρυψη υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων, ανέφεραν οι εισαγγελείς σε ανακοίνωσή τους. Ο ίδιος πάντοτε απέρριπτε τις κατηγορίες.

Η έκκληση των εισαγγελέων για δίκη δεν αποτελεί την τελική απόφαση για το αν θα προχωρήσει η διαδικασία, με τους ανακριτές να έχουν τον τελευταίο λόγο σε μια υπόθεση που είναι ανοιχτή από το 2013.

Μεταξύ των άλλων που αντιμετωπίζουν δίκη για την υπόθεση είναι βαριά ονόματα όπως το πρώην δεξί χέρι του Σαρκοζί, ο Κλοντ Γκουάντ, ο τότε επικεφαλής της χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ερίκ Γουέρτ και ο πρώην υπουργός Μπρις Ορτέφο.

Ο δεξιός Σαρκοζί, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές του 2007 αλλά στη συνέχεια έχασε το 2012 από τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, έχει καταδικαστεί δύο φορές σε διαφορετικές υποθέσεις από τότε που εγκατέλειψε το αξίωμά του. Ο πρώην πρόεδρος θα ακούσει στις 17 Μαΐου την απόφαση του εφετείου σε μια υπόθεση υποκλοπών, με την οποία καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε τρία χρόνια φυλάκιση, τα δύο από αυτά με αναστολή, για διαφθορά και διακίνηση επιρροής.

Θα δικαστεί εκ νέου από τον Νοέμβριο του 2023 σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση του λεγόμενου “Bygmalion”, για την οποία καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε φυλάκιση ενός έτους. Ακόμη και αν οι ποινές επιβεβαιωθούν, δεν αναμένεται να εκτίσει ποινή φυλάκισης για τις υποθέσεις αυτές. Ο ίδιος πάντα απέρριπτε όλες τις κατηγορίες. Παρά τα νομικά προβλήματα, ο άνθρωπος που αυτοχαρακτηρίστηκε ως «υπερπρόεδρος» όσο ήταν στην εξουσία εξακολουθεί να απολαμβάνει σημαντική επιρροή και δημοτικότητα στη δεξιά πλευρά της γαλλικής πολιτικής.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ