8 Δεκεμβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Ο Τζόναθαν έκλεισε τα 190 και έγινε επίσημα η γηραιότερη χελώνα στον κόσμο

Ο Τζόναθαν έκλεισε τα 190 και έγινε επίσημα η γηραιότερη χελώνα στον κόσμο. 

Μια χελώνα με το όνομα Jonathan έγινε 190 ετών και με τον τίτλο του γηραιότερου ζώου της ξηράς, μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως η γηραιότερη χελώνα στον κόσμο.

Υπολογίζεται ότι ο Τζόναθαν γεννήθηκε το 1832, που σημαίνει ότι έκλεισε τα 190 φέτος, η είδηση δημοσιεύτηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Αυτό σημαίνει ότι ο Τζόναθαν γεννήθηκε πριν ανέβει η βασίλισσα Βικτώρια στον βρετανικό θρόνο το 1837.

Αυτή η γιγάντια χελώνα των Σεϋχελλών (Aldabrachelys gigantea hololissa) ήταν ήδη κάτοχος του Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες ως το γηραιότερο ζωντανό ζώο της ξηράς, αλλά τώρα είναι επίσημα η γηραιότερη χελώνα ή τουλάχιστον η γηραιότερη χελώνα της οποίας η ηλικία έχει καταγραφεί. Ο Τζόναθαν νίκησε τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ Tu’i Malila, ο οποίος έζησε τουλάχιστον 188 χρόνια πριν πεθάνει το 1965.

Ο Τζόναθαν ζει στην Αγία Ελένη, ένα νησί στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. «Είναι ένα τοπικό σύμβολο, ένα σύμβολο επιμονής στην αντιμετώπιση της αλλαγής», δήλωσε ο Joe Hollins κτηνίατρος του Jonathan, για το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Ο Τζόναθαν έφτασε στην Αγία Ελένη το 1882 όταν ήταν περίπου 50 ετών, σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Μια φωτογραφία του Τζόναθαν που χρονολογείται μεταξύ 1882 και 1886 δείχνει ότι είχε μεγαλώσει πλήρως, υποδηλώνοντας ότι ήταν τουλάχιστον 50 ετών όταν φωτογραφήθηκε, επομένως θα μπορούσε να είναι πάνω από 190 σήμερα.

Ο Τζόναθαν είναι τυφλός και δεν έχει όσφρηση, αλλά εξακολουθεί να βόσκει στην αυλή της κατοικίας του κυβερνήτη της Αγίας Ελένης, όπου ζει με την παρέα του, τις γιγάντιες χελώνες Ντέιβιντ, Έμμα και Φρεντ. Για να διασφαλιστεί ότι παίρνει αρκετές θερμίδες, οι κτηνίατροι των  ταΐζουν μια φορά την εβδομάδα. Τα αγαπημένα του φαγητά είναι το λάχανο, το αγγούρι και το καρότο. Εκτός από το φαγητό, τα κύρια ενδιαφέροντα του Τζόναθαν περιλαμβάνουν τον ύπνο και το ζευγάρωμα.

«Παρά την ηλικία του, ο Τζόναθαν εξακολουθεί να έχει καλή λίμπιντο», είπε ο κτηνίατρος Χόλινς.

Οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν ακόμη όλες τις διαδικασίες που επιτρέπουν σε χελώνες όπως ο Jonathan να ζήσουν τόσο πολύ. Οι γιγάντιες χελώνες σκοτώνουν γρήγορα τα κατεστραμμένα κύτταρα σε μια διαδικασία που ονομάζεται απόπτωση, η οποία τους επιτρέπει να προστατεύονται από την κυτταρική φθορά που συμβαίνει καθώς γερνάμε.

Η μακροζωία του Τζόναθαν μπορεί να είναι χωρίς προηγούμενο στη στεριά, αλλά υπάρχουν ζώα στο νερό που ζουν περισσότερο. Για παράδειγμα, οι καρχαρίες της Γροιλανδίας (Somniosus microcephalus) εκτιμάται ότι έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον 272 ετών και η hydra, μια ομάδα μικρών ασπόνδυλων που μοιάζουν με μέδουσες, αναγεννούν συνεχώς τα κύτταρά τους και δεν φαίνεται να γερνάνε καθόλου

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ