24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο Τσαβούσογλου ζητά “ισορροπία” στις πολιτικές των ΗΠΑ έναντι Ελλάδας και Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε απόψε ότι η χώρα του έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλειά της, λόγω της υποστήριξης, όπως είπε, που παρέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία σε «τρομοκρατικές οργανώσεις». Για αυτό τον λόγο η Άγκυρα αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εξήγησε.

Είναι απαράδεκτο οι σύμμαχοι ή όσοι θέλουν να ενταχθούν στη συμμαχία, να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που μας στοχοποιούν“, αντέδρασε ο Τσαβούσογλου. “Είναι επίσης απαράδεκτο να επιβάλουν περιορισμούς στην πώληση όπλων σε έναν σύμμαχο”, πρόσθεσε.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα κατανοεί τις ανησυχίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ασφάλειά τους, όμως τόνισε ότι θα πρέπει να απαντηθούν και οι ανησυχίες της Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης ότι θα δοθούν τα απαραίτητα μηνύματα όσον αφορά τις ανησυχίες της Τουρκίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία στις πολιτικές τους έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε επίσης αισιόδοξος για την εξέλιξη του φακέλου των εξαγωγών αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, που ζήτησε η Τουρκία. “Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών προχωρούν πολύ θετικά. Υπάρχουν και θετικά μηνύματα από το Κογκρέσο“, δήλωσε, αναφερόμενος στη συμφωνία που πρέπει να υπάρχει από το αμερικανικό κογκρέσο για τις εξαγωγές αυτές.

Πεπεισμένη η Ουάσινγκτον για τη δυνατότητα “να απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας”

Οι ΗΠΑ είναι “πεπεισμένες ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα έχουν μια αποτελεσματική διαδικασία ένταξης (στο ΝΑΤΟ) και ότι υπάρχει δυνατότητα να απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας“, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξαν “ομόφωνα” τις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας τους ισχυρούς στρατιωτικούς εταίρους, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ