26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο Χασιώτης και ο Κατσαντώνης, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Συμμετοχή σε έκθεση για τον Γιάννη Καστρίτση

Σε ομαδική έκθεση, με αφορμή την επέτειο 200 ετών από την Εθνεγερσία, συμμετείχε ο εικαστικός Γιάννης Καστρίτσης, καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας με καταγωγή από τη Δάφνη Ευρυτανίας. Η έκθεση οργανώθηκε από την «έκφραση – γιαννα γραμματοπούλου» και φιλοξενήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 2 έως τις 16 Νοεμβρίου.

«Για τις εορταστικές ανάγκες της επανάστασης του ’21, ο Χασιώτης κουβαλώντας τον άρρωστο από ανεμοβλογιά αδελφό του Κατσαντώνη, κατέβηκε για λίγες μέρες στο Ίδρυμα Κακογιάννη. Μέσα από μια γυάλινη προθήκη θα αντικρύσει την Ελλάδα του σήμερα. Σύντομα θα επιστρέψει πίσω στα λημέρια του και από απόσταση θα αποτιμήσει τους αγώνες του…», έγραψε για την παρουσία του στην έκθεση ο Ευρυτάνας καλλιτέχνης.

Για την έκθεση, διαβάζουμε: «Το ‘αφήγημα’ της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 παρουσιάζεται σε μία εκτεταμένη έκθεση Ελλήνων δημιουργών, οι οποίοι καλούνται να επικεντρωθούν σε έννοιες όπως η Ιστορία, η ατομική και η συλλογική μνήμη, η εθνική συνειδητοποίηση και η εθνική ταυτότητα, η πατρίδα, η ελληνικότητα και η αντίφασή της, καθώς και στο ερώτημα για το νόημα όλων αυτών των εννοιών στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, προσπαθούν να δώσουν τη δική τους εκδοχή για τα σύμβολα, τις εικόνες και τα πρόσωπα, τα μηνύματα και τα συνθήματά της Επανάστασης, το πνεύμα, την ορμή και τον δυναμισμό της, τις διαστάσεις εκείνου του ιστορικού γεγονότος που γέννησε το νέο ελληνικό κράτος. Πέρα από τον όποιο επετειακό χαρακτήρα, η έκθεση δεν επιθυμεί να είναι περιγραφική ή εικονογραφική, ούτε φιλοδοξεί να υποκαταστήσει την αυστηρή ιστορική μελέτη και έρευνα, τις διαφορετικές αναγνώσεις, τις ερμηνείες και τις αποτιμήσεις των ιστορικών».

Συμμετείχαν οι: Γιώργος Αλεξανδρίδης, Περικλής Αντωναρόπουλος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μιχάλης Αρφαράς, Μάρκος Γεωργιλάκης, Απόλλωνας Γλύκας, Περικλής Γουλάκος, Κορνήλιος Γραμμένος, Γιώργος Διβάρης, Μαριλένα Ζαμπούρα, Γιώργος Ζιάκας, Μάριον Ιγγλέση, Αντιγόνη Καββαθά, Τζουλιάνο Καγκλής, Μαριγώ Κάσση, Γιάννης Καστρίτσης, Κυριάκος Κατζουράκης, Άρης Κατσιλάκης, Γιάννης Κονταράτος, Σπύρος Κουρσάρης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μιχάλης Μανουσάκης, Πέννυ Μονογιού, Κυριάκος Μορταράκος, Παναγιώτης Μπαξεβάνης, Βάλλυ Νομίδου, Στέλλα Παγώνη, Μαρία Παναγιώτου, Νίκος Παπαδημητρίου, Βασίλης Παπασάϊκας, Βασίλης Παπατσαρούχας, Βαγγέλης Πλοιαρίδης, Σπυριδούλα Πολίτη, Κυριάκος Ρόκκος, Ιφιγένεια Σδούκου, Ηλίας Σιψάς, Άγγελος Σκούρτης, Ελευθερία Στόικου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Κώστας Τσώλης, Ερατώ Χατζησάββα, Κώστας Χριστόπουλος, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

Ερατώ Χατζησάββα, εικαστικός

Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ