Ο 25χρονος Ευρυτάνας που, μέσα από τον θάνατό του, χάρισε ζωή σε 6 συνανθρώπους μας – Τα συγκινητικά λόγια της αδερφής του (vid)

Ο 25χρονος Ευρυτάνας που, μέσα από τον θάνατό του, χάρισε ζωή σε 6 συνανθρώπους μας – Τα συγκινητικά λόγια της αδερφής του (vid)

Ήταν τέλη του περασμένου Απριλίου, όταν ο νεαρός Δημήτρης Τσιλιμέκης με καταγωγή από τη Βελωτά Ευρυτανίας, έχανε τη μάχη για τη ζωή, υποκύπτοντας στα τραύματά του μετά από τροχαίο που σημειώθηκε στην Πάτρα. Ανήμερα της Ανάστασης, με τον θάνατό του χάρισε ζωή σε έξι συνανθρώπους μας, μετά από τη γενναία απόφαση που πήρε η οικογένειά του. Η δωρεά οργάνων είναι η υπέρτατη αλτρουιστική πράξη, η μέγιστη έκφραση ανθρωπισμού και αγάπης για τη ζωή.

Ξημέρωνε Σάββατο του Λαζάρου και ο Δημήτρης βρισκόταν στο πίσω κάθισμα μιας μηχανής μεγάλου κυβισμού. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες η μηχανή βρέθηκε στο έδαφος. Ο 25χρονος είχε πολλαπλά τραύματα και μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο. Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε ελαφρά. Οι πρώτες εξετάσεις έκαναν λόγο για εγκεφαλικό θάνατο.

Όταν η αδελφή του, Φωτεινή, ψέλλισε τις λέξεις «δωρεά οργάνων», οι γιατροί της απάντησαν πως ακόμα και αυτό ήταν δύσκολο. Δόθηκε τεράστια μάχη να κρατηθεί ζωντανός και να σταθεροποιηθεί η καρδιά για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία. Σήμερα, η καρδιά του, το ήπαρ, οι δυο νεφροί και οι δύο κερατοειδείς χτυπούν σε διαφορετικούς ανθρώπους που τους έδωσε και πάλι ζωή. Κι έτσι η οικογένεια του Δημήτρη, νιώθει την μεγαλύτερη υπερηφάνεια για εκείνον.

Ο Δημήτρης Τσιλιμέκης ήταν ένα ιδιαίτερα αγαπητό παιδί. Σπούδαζε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και παράλληλα εργαζόταν στον χώρο της εστίασης. Η οικογένειά του ζει στην Πάτρα, αλλά πάντα ο νους και η καρδιά βρίσκεται στη γενέτειρα Ευρυτανία. Τόσο ο πατέρας του παιδιού, όσο και η αδελφή του, έχουν διατελέσει πρόεδροι του Συλλόγου Ευρυτάνων Αχαΐας.

Η Φωτεινή Τσιλιμέκη, ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου Αγράφων, μίλησε για την απόφαση της οικογένειας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Επιθυμία της οικογένειας, είναι να συναντηθούν με τους λήπτες -αν και εφόσον το θελήσουν οι ίδιοι. Η Φωτεινή έστειλε σημειώματα από καρδιάς σε κάθε λήπτη ώστε να εκφράσει τα συναισθήματά της.

Στον 58χρονο άνδρα που έλαβε τη καρδιά του Δημήτρη, έγραψε: «Μια καρδιά από… καρδιά μας. Αυτή του την καρδιά την προσφέραμε απόλυτα συνειδητά με περίσσεια θάρρους και αγάπης. Μια καρδιά με τόλμη να δίνει τον παλμό της ζωής. Να ζει, να αισθάνεται, να προχωράει! Μια καρδιά για να συνεχίσει να χτυπά δυνατά όπου κι αν βρίσκεται! Και εκείνη ξέρει… ποιους, ποιον και ποια πρέπει να αγαπάει. Σιδερένιος και δυνατός!».

Στη 41χρονη λήπτρια του ήπατος του αδερφού της, η Φ. Τσιλιμέκη είχε να πει τα εξής: «Ευχή μας να είσαι γερή, δυνατή και να προχωράς, να ζεις, να διεκδικείς, να δημιουργείς!», ενώ τα λόγια της προς την 52χρονη και τον 59χρονο που έλαβαν τους νεφρούς του αδικοχαμένου Δημήτρη, ήταν: «Το νεφρό αποτελεί το “φίλτρο” του οργανισμού μας. Ας φιλτράρει λοιπόν και κάθε τι που πρέπει ώστε να ζεις δημιουργικά, κρατώντας κάθε τι καλό που θα σε γεμίζει!».

Η δωρεά και η μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων εμφανίζει μια σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία έτη στην Ελλάδα, επιτυγχάνοντας το μεγαλύτερο αριθμό αποβιωσάντων δοτών της τελευταίας 15ετίας και έχοντας διπλασιάσει τους δότες αυτούς μέσα σε μόλις μία 3ετία. Το 2023, συνολικά 87 οικογένειες δοτών συναίνεσαν στη δωρεά των οργάνων τους, δίνοντας ζωή σε πάνω από 200 ασθενείς.

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα