Πάνδημη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας Προυσιώτισσας. Ο λόγος του Μητροπολίτη Σερρών και όσα έγιναν την παραμονή (3 ΒΙΝΤΕΟ, 40 ΦΩΤΟ)

Eυλαβικό προσκύνημα και φέτος στην Παναγία την Προυσιώτισσα, την “Κυρά της Ρούμελης”, για χιλιάδες πιστούς, από την Ευρυτανία και κάθε γωνιά της Ελλάδας, που τίμησαν και φέτος τη χάρη Της, συμμετέχοντας μαζικά στους εορτασμούς του διημέρου 22 και 23 Αυγούστου 2024.

Το βράδυ της Πέμπτης (22/8), παραμονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας, στο ομώνυμο μοναστήρι τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, για να ακολουθήσει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών, από την Ευρυτανία, όμορους νομούς και όλη την επικράτεια. Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου, με τη συμμετοχή του Επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου, του Ηγουμένου της Ι.Μ. Παναγίας Προυσιώτισσας π. Ιωαννίκιου και πλήθους κληρικών. Ανήμερα της Παναγίας, τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας άρχισαν να καταφθάνουν από νωρίς για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, που φυλάσσεται στο λαξευμένο σπήλαιο. «Ὅλοι προσμένουν καρτερικὰ στὴν σειρά, γιὰ νὰ φτάσουν στὸ μικρὸ καὶ σκοτεινὸ ναό, καθολικό της Ἱερᾶς Μονῆς, γιὰ νὰ φτάσουν στὴ Χάρη Της, νὰ ἀκουμπήσουν τὰ γεμάτα πίστη χείλη τους στὴν σεβάσμια εἰκόνα τῆς Παναγίας, νὰ λάβουν τὶς δωρεές Της καὶ τὶς εὐλογίες Της. Ὅλους μας περιμένει ἡ Παναγία, ὅλους ἀνεξαρτήτως οἰκονομικῆς κατάστασης, ἀνεξαρτήτως φύλου, γένους φυλῆς. Μία εἶναι ἡ μεγάλη μας μάνα, ἡ μάνα ποὺ στοργικὰ περιμένει τὰ παιδιά Της νὰ ἔλθουν κοντά Της καὶ νὰ ζητήσουν τὶς μεσιτεῖες Της», αναφέρει η Μητρόπολη Καρπενησίου.

Πολλοί ήταν, εξάλλου, οι πιστοί, άνθρωποι όλων των ηλικιών, που κατέφθαναν ως το μοναστήρι με τα πόδια (από το Καρπενήσι, τον Γαύρο Μεγάλου Χωριού, τα Διπόταμα κ.α), για να τιμήσουν με τον δικό τους τρόπο την Παναγία, δίνοντας συνέχεια σε ένα παμπάλαιο έθιμο, σε ένα άσβηστο στο διάβα των αιώνων τάμα.

Έδωσε το παρών στους εορτασμούς η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπείες φορέων και συλλόγων κ.α. Μεταξύ άλλων, στον Προυσό βρέθηκαν η Βουλευτής Ευρυτανίας, Τζίνα Οικονόμου, ο Βουλευτής Β’ Δυτικής Αττικής & Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Θανάσης Μπούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, η Αντιπεριφερειάρχης Δασικής & Ορεινής Πολιτικής, Κατερίνα Καλαντζή, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Χρήστος Κακαβάς, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, Νίκος Σουλιώτης, ο πρόεδρος του Δ/Σ Καρπενησίου, Χρήστος Αρμάγος κ.α.

Στη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Προυσιώτισσας, τον ρυθμό έδινε, όπως κάθε φορά, η Φιλαρμονική του Δήμου Καρπενησίου, υπό τη διεύθυνση της αρχιμουσικού Ευαγγελίας Βάρσου.

«Ο τόπος αυτός μοσχοβολά από Χριστό κι Ελλάδα»

«Όλες οι γιορτές της πίστεώς μας είναι σταθμοί πνευματικού ανεφοδιασμού για όλους μας (…), είναι λιμάνια ελπίδος, είναι τρόποι ζωής», σημείωσε στον λόγο του, ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, που πρόσθεσε πως «οι γιορτές της Παναγίας μας έχουν μια ιδιαιτέραν χάριν και λειτουργούν ως πνευματικός μαγνήτης (…)», τονίζοντας την ιερότητα και σημασία που έχουν για τους πιστούς, όπως και η εικόνα της Μεγαλόχαρης, όπου «μέσα στους αιώνες έχει δεχθεί τόσα και τόσα αιτήματα, έχει λουστεί με δάκρυα μετανοίας, έχει ακούσει τις ελπίδες, τους φόβους, όσα κρύβονται επιμελώς μέσα στις ανθρώπινες ψυχές».

«Ο τόπος αυτός μοσχοβολά από Χριστό κι Ελλάδα», σημείωσε στον λόγο του ο κ.κ. Θεολόγος και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημειολογία που έχει το Μοναστήρι της Προυσιώτισσας, εδώ όπου βρήκαν καταφύγιο οι πρωτεργάτες της Επανάστασης, όπως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, και κατάφεραν να «πετύχουν το ακατόρθωτο». «Και πράγματι», πρόσθεσε, «με τη δύναμη της πίστεως το κατόρθωσαν, γιατί με τη σκέψη και τη λογική ήταν πράγματι ακατόρθωτο και αδύνατο· η πίστη στον Χριστό απελευθερώνει ψυχικές και πνευματικές δυνάμεις, λειτουργεί ως ένας επιταχυντής των δυνάμεων και των χαρισμάτων».

Και προέτρεψε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης, με αφορμή τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, σε «πνευματικό και ηθικό συναγερμό», καλώντας «να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο που, δυστυχώς, βρισκόμαστε». «Ο Έλληνας έχει αλλοτριωθεί, ακολουθεί μονοπάτια αδιέξοδα», επεσήμανε ο κ.κ. Θεολόγος και αναφέρθηκε σε ηθική και πνευματική κατάπτωση των σύγχρονων κοινωνιών, καθώς «στρέψαμε την πλάτη μας στον Χριστό». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί δε, σε «νομοθετήματα που καμιά σχέση δεν έχουν με τον Ευαγγέλιο, με τον Χριστό, ούτε ακόμα και με τον φυσικό νόμο (…)· όλα αυτά είναι σημάδια παρακμής και “φτώχειας”». Οι εποχές δεν ενδείκνυνται για εφησυχασμό, τόνισε ο Σερρών και Νιγρίτης και προέτρεψε τους πιστούς, το προσκύνημα στην Παναγία να συνοδευτεί από «αποφάσεις ζωής».