18 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πάνω από 16.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα. Το 30% είναι παιδιά και έφηβοι

Σε 16.131 ανέρχονται οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα, από την έναρξη του πολέμου. Μεταξύ αυτών είναι και 4.958 ανήλικοι. Οι περισσότεροι από τους εκτοπισθέντες λόγω του πολέμου προέρχονται από τη μεγάλη ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας.

Συνολικά, περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το περασμένο 24ωρο εισήλθαν στην Ελλάδα 315 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 67 ανήλικοι. Αναλυτικά από τον Προμαχώνα εισήλθαν 216, από Ευζώνους 6 και από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 38. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 51, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 3 και σε άλλα αεροδρόμια 1.

Παράλληλα, πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προκαταγραφής προσφύγων από την Ουκρανία. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στον ειδικό σύνδεσμο apps.migration.gov.gr/temporary-protection.

Η πλατφόρμα παρέχει σε Ουκρανούς υπηκόους που διέμεναν στην Ουκρανία πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24/2 τη δυνατότητα να δηλώσουν τα βασικά τους στοιχεία και να λάβουν εξειδικευμένο ραντεβού προσέλευσης με φυσική παρουσία σε Περιφερειακά Γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου, προκειμένου να λάβουν καθεστώς προσωρινής προστασίας. Η διαδικασία παροχής προσωρινής προστασίας θα ξεκινήσει στις 4 Απριλίου και θα πραγματοποιείται στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου Κρήτης, Πάτρας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ