27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Έφυγε από τη ζωή, στα 82 του, ο Ανάργυρος – Ιωάννης Μαυρομύτης, ιστορικός ερευνητής της Ευρυτανίας επί δεκαετίες

Ως σημαντική απώλεια για την Ευρυτανία λογίζεται ο θάνατος του Ανάργυρου – Ιωάννη Μαυρομύτη, ιστορικού ερευνητή και συγγραφέα, σε ηλικία 82 ετών.

Είχε νοσηλευτεί για αρκετές εβδομάδες στο Νοσοκομείο Καρπενησίου με covid-19, ωστόσο αν και αρχικά είχε αναρρώσει, στη συνέχεια η πορεία της υγείας του δεν εξελίχθηκε καλά και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Λάρισας, σε κλίνη ΜΕΘ. Τελικά, επιπλοκές στην υγεία του απέβησαν μοιραίες.

Γεννημένος στο Καρπενήσι το 1940, ασχολήθηκε με πάθος με την ιστορία της γενέθλιας γης και των ανθρώπων της. Δημοσίευσε, μεταξύ πολλών άλλων, τις εργασίες: Ευρυτάνες Πολιτικοί τού Αγώνα του 1821, Από τις πρώτες δημοτικές εκλογές στην Ευρυτανία, Ευρυτανικά σχολεία από το 1833 μέχρι το 1900, ιστορικά λαογραφικά σημειώματα, χρονογραφήματα και βιβλία, όπως το εξαιρετικό «Καρπενήσι 1810 – 1820» κ.α.

Εισηγητής σε πλήθος συνεδρίων όλα αυτά τα χρόνια, συνέβαλε τα μέγιστα στη συλλογή και επεξεργασία ιστορικού υλικού που «φώτισε» πτυχές του ευρυτανικού -κοινωνικού, πολιτικού, οικονομικού, εκπαιδευτικού, θρησκευτικού κ.α.- γίγνεσθαι. Συνεργάστηκε με ευρυτανικά περιοδικά όπως τα “Ευρυτανικά Χρονικά”, ενώ άρθρα του είχαν κατά καιρούς δημοσιεύσει τα Ευρυτανικά Νέα. Ήταν συνταξιούχος νομαρχιακός υπάλληλος και είχε αποκτήσει δύο παιδιά.

Η κηδεία του έγινε στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης, 27 Ιανουαρίου 2022, στον Ιερό Ναό Παναγίας Καρπενησίου.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ