20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πέθανε ο διευθυντής του Τσερνομπίλ – Είχε ηγηθεί του πυρηνικού σταθμού κατά τη διάρκεια της καταστροφής το 1986

Ο Βίκτορ Μπρυουχάνοφ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ κατά τη διάρκεια της καταστροφής του 1986, πέθανε σε ηλικία 84 ετών. Αυτό ανακοινώθηκε την Τετάρτη από την υπηρεσία τύπου του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ.

Vladimir Repik/TASS

“Σήμερα, το 1985, πέθανε ο πρώτος διευθυντής του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ, Βίκτορ Μπρυουχάνοφ. Το προσωπικό και η διοίκηση της επιχείρησης εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους”, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου στο Facebook.

Ο Μπρυουχάνοφ διορίστηκε και άρχισε να εργάζεται να στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ το 1970. Στην αρχή ήταν υπεύθυνος κατασκευής και μετά από αυτό, μέχρι τον Απρίλιο του 1986, ήταν υπεύθυνος του σταθμού. Μετά την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, απομακρύνθηκε. Τον Ιούλιο του 1988, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση σύμφωνα με το άρθρο 220 του Ποινικού Κώδικα της ουκρανικής δικαιοσύνης για παραβίαση των κανόνων ασφάλειας σε εκρηκτικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Αντίστοιχα σε πέντε χρόνια κάθριξη καταδικάστηκε ο αρχιμηχανικός Νικολάι Φόμιν. καθώς και τον αρχιμηχανικό Νικολάι Φόμιν. Ο Βίκτορ Μπρυουχάνοφ τελικά έμεινε στη φυλακή πέντε χρόνια.

Στις 26 Απριλίου του τρέχοντος έτους, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας δημοσίευσε μυστικά έγγραφα σχετικά με την καταστροφή του Τσερνομπίλ. Μεταξύ αυτών υπάρχει η πρώτη έκθεση του Βίκτορ Μπρυουχάνοφ προς την ηγεσία της ΕΣΣΔ με την ένδειξη “μυστική”. Στη συνέχεια έγραψε ότι η κατάσταση στην πόλη Πρίπατ στις γειτονικές περιοχές είναι φυσιολογική και το επίπεδο ακτινοβολίας υπό έλεγχο.

Η καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ συνέβη στις 26 Απριλίου 1986, η τέταρτη μονάδα ισχύος του σταθμού εξερράγη εκεί. Στην Ουκρανία, μολύνθηκαν 50 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. χλμ σε 12 περιοχές. Στη Λευκορωσία, η συνολική επιφάνεια μόλυνσης από ακτινοβολία ήταν περίπου 46,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. χλμ. Επιπλέον, 19 ρωσικές περιοχές με έκταση σχεδόν 60 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων υπέφεραν από ραδιενεργό μόλυνση χιλιομέτρων και πληθυσμό 2,6 εκατομμύρια.

Ανταπόκριση – Μόσχα: Αχιλλέας Πατσούκας

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ