20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πέθανε ο σπουδαίος Ευρυτάνας λαϊκός ζωγράφος και ξυλογλύπτης, Λευτέρης Θεοδώρου. Το μήνυμα του δημάρχου Αγράφων

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, ο Λευτέρης Θεοδώρου, λαϊκός ζωγράφος και ξυλογλύπτης από τη Γρανίτσα Ευρυτανίας. Τις τελευταίες εβδομάδες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας.

Ο Λευτέρης Θεοδώρου γεννήθηκε το 1945 στη Γρανίτσα Ευρυτανίας, όπου διατηρούσε ένα «Μουσείο-Εργαστήρι» στο ισόγειο του σπιτιού του. Γνήσιος λαϊκός ζωγράφος και ξυλογλύπτης, είχε εκθέσει έργα του στη Γερμανία, την Αμερική, την Αγγλία, τη Γαλλία κ.α. Επέστρεψε από το εξωτερικό στη γενέθλια γη από αγάπη για το μεγαλείο της φύσης που το περιβάλλει. Ζωγράφισε, εκτός από όμορφα τοπία της περιοχής και τις καθημερινές σκηνές της αγροτικής ζωής και των τοπικών συνηθειών, και άλλα θέματα όπως αγιογραφίες, προσωπογραφίες, γυμνά και νεκρές φύσεις. «Η απλότητα, η ποιητική και λυρική του διάθεση και η εμμονή του στην αναζήτηση του γεμάτη ανθρωπιά και ρωμιοσύνη, σε μαγεύει» είχε πει γι’ αυτόν ο σπουδαίος Γιάννης Ρίτσος.

Ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, έγραψε:

«Μεγάλη απώλεια για τον τόπο μας και όχι μόνο, ο θάνατος του Ευρυτάνα λαϊκού Ζωγράφου του Λευτέρη Θεοδώρου.

Ο Λευτέρης ήταν σπουδαίος ζωγράφος και ξυλογλύπτης, με μεγάλες εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ υπήρξε πολύ φίλος του Γιάννη Ρίτσου, Νικηφόρου Βρεττάκου, Ανδρέα Λεντάκη, Οδυσσέα Ελύτη αλλά και πολλών άλλων ανθρώπων του Πνεύματος.

‘Οταν γύρισε στην Ελλάδα από τη Γερμανία όπου ζούσε, εγκαταστάθηκε μόνιμα στη γενέτειρά του τη Γρανίτσα, την οποία αγαπούσε υπερβολικά.

Η ευρυτανική φύση με τις καθημερινές σκηνές της αγροτικής ζωής και τις τοπικές συνήθειες, αποτελούσαν πηγή έμπνευσης για τα αριστουργήματά του».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ