29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Παλαιά Βίνιανη / Παρουσία του τ. Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, έγιναν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Στο κτήριο όπου στεγάζεται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Παλαιάς Βίνιανης, στο παλιό δημοτικό σχολείο όπου συγκροτήθηκε η ΠΕΕΑ, η γνωστή «Κυβέρνηση του Βουνού», έγιναν, το μεσημέρι του Σαββάτου, 23 Οκτωβρίου 2021, τα εγκαίνια εικαστικής έκθεσης, με έργα καταξιωμένων δημιουργών. Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου και με ιθύνοντα νου την εθελόντρια για τη διάσωση του ιστορικού οικισμού της Π. Βίνιανης, κα Βούλη Σούκη, 15 καταξιωμένοι εικαστικοί εκθέτουν τα έργα τους τις έως τις 31/10.

ΒΙΝΤΕΟ από τα εγκαίνια της έκθεσης, το Σάββατο 23/10

Στη λιτή εκδήλωση των εγκαινίων, το παρών έδωσε και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, τέως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νίκος Βούτσης, όπως επίσης και ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος, ο Δήμαρχος Αγράφων, κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, ο Γ.Γ. του Δήμου, κ. Γρηγόρης Παπαθανάσης, η πρόεδρος της Επιτροπής “Αγραφα 1821-2021” κα Αννέτα Κοτρώνα, καλλιτέχνες, κληρικοί και απλοί πολίτες.

Το κοινό θα δει από κοντά έργα που φιλοτέχνησαν οι: Ανδρουτσάκης Στάθης, Αντωνοπούλου Δήμητρα, Βατανίδης Στάθης, Βουδούρογλου Χρύσα, Γκαρτσέα Έλενα, Δεβετζής Ανδρέας, Μαρκόπουλος Κώστας, Παπαδόπουλος Διονύσης, Παπανικολάου Βασίλης, Παπασάικας Βασίλης, Περιβολάρη Κική, Ρίνας Βαγγέλης, Σεβαστάκης Δημήτρης, Στρατάκης Νίκος, Τούντας Παναγιώτης.

Δυσάρεστη είδηση αποτέλεσε ο θάνατος του Κατζουράκη Κυριάκου, σε ηλικία 77 ετών, ζωγράφου ο οποίος θα συμμετείχε με έργα του στην έκθεση· σχετική αναφορά έκανε ο Μητροπολίτης.

Ως «ελάχιστο φόρο τιμής» στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, χαρακτήρισε πρωτοβουλίες που συνδράμουν στην ανάδειξη της ιστορικής Βίνιανης, ο κ. Νίκος Βούτσης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ΠτΒ, είχαν υπογραφεί προγραμματικές συμβάσεις με τις οποίες η Βουλή αναλάμβανε τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση των  δύο ιστορικών μουσείων της Εθνικής Αντίστασης στην Ευρυτανία, σε Κορυσχάδες και Βίνιανη.

Στις ενέργειες που έχουν γίνει, αλλά και σε όσα πρέπει να προχωρήσουν ώστε η Βίνιανη να αναδειχθεί σε μέγεθος αντάξιο της ιστορικότητας του τόπου, αναφέρθηκε, με δηλώσεις του στα Ευρυτανικά Νέα, ο κ. Αλέξης Καρδαμπίκης. «Η συγκεκριμένη τοποθεσία, ίσως είναι και η καλύτερη της Ευρυτανίας», επεσήμανε.

Στη σημασία και την αξία δράσεων που μεταλαμπαδεύουν πτυχές της ιστορίας στις νέες γενιές, στάθηκε ο επιχώριος ποιμενάρχης και αναφέρθηκε στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Π. Βίνιανη, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες στους καλλιτέχνες που παραχώρησαν τα έργα τους, αλλά και στους εθελοντές που ανέλαβαν τη διοργάνωση της έκθεσης.

Αναλυτικό ρεπορτάζ θα διαβάσετε στα Ευρυτανικά Νέα της Τετάρτης 27/10/2021

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ