25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Παλαιοκατούνα / Με ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές τοποθετήσεις ξεκίνησε το συνέδριο για τον πρωτογενή τομέα – Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου (vid)

Με τη συμμετοχή ανθρώπων του αγροτικού τομέα, στελεχών χάραξης αγροτικής πολιτικής, πανεπιστημιακών, ερευνητών, ελεύθερων επιχειρηματιών, επιστημόνων, πολιτικών, αυτοδιοικητικών κ.α., άνοιξε (1/10) η αυλαία του 3ήμερου συνεδρίου Νέων Αγροτών στην Παλαιοκατούνα Αγράφων, που πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας-Π.Ε. Ευρυτανίας και του Δήμου Αγράφων.

Οι ντόπιοι παραγωγοί οφείλουν, αφενός, να συνεταιριστούν-συνασπιστούν και αφετέρου, να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί σε ένα περιβάλλον που διαρκώς εξελίσσεται και μεταλλάσσεται, απαιτώντας συνεχή επαφή με τις εξελίξεις, τόνισαν στις τοποθετήσεις τους οι ομιλητές από την Ευρυτανία. Στην πλατεία της Παλαιοκατούνας στήθηκαν και περίπτερα ντόπιων παραγωγών, σε μια προσπάθεια προβολής και ανα΄δειξής τους.

Βίντεο από την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, το απόγευμα της Παρασκευής 1/10/21

Στο βήμα ανέβηκε πρώτος ο πρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α., Νίκος Παυλονάσιος, ο οποίος, στον χαιρετισμό και απαντώντας στο ερώτημα γιατί επιλέχθηκε η Ευρυτανία και ο Δήμος Αγράφων για τη διεξαγωγή του 27ου συνεδρίου της Ένωσης, σημείωσε ότι «θέλουμε να στείλουμε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για την απομονωμένη αγροτική ύπαιθρο και να εντάξουμε πολιτικές για τα έξυπνα χωριά, που θα διασφαλίζουν τις ίδιες ευκαιρίες και προοπτικές ώστε να μη στερείται κανένας νέος αγρότης ό,τι στερήθηκαν οι προηγούμενες γενιές, να διασφαλιστεί ότι οι αγροτικές περιοχές θα παραμείνουν ελκυστικά μέρη για αγρότες μικρότερης ηλικίας, δημιουργώντας καινοτόμες επιχειρήσεις που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η χώρα μας».

Οι νέοι γεωργοί και αγρότες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό και απαραίτητο κομμάτι της ελληνικής υπαίθρου, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει και προωθεί διαρκώς τον ρόλο τους στο σημερινό γίγνεσθαι της αγροτικής παραγωγής, τόνισε ο Κων/νος Μπαγινέτας, Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, που ανέδειξε και τη σημασία του συνεταιρίζεσθαι.

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή ανάληψης της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας, προχώρησε σε σκληρή διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την νέα ΚΑΠ, όχι μόνο με την συμμετοχή του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και την συμμετοχή του ιδίου του Πρωθυπουργού, δίνοντας το στίγμα του προγράμματος της ώστε να αποτελέσει ο πρωτογενής τομέας, κεντρικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Πέτυχε, η νέα ΚΑΠ στην προγραμματική περίοδο 2021-2027 να παραμείνει στα 19,3 δις ευρώ, την στιγμή που στις υπόλοιπες χώρες μειώθηκε 10%», σημείωσε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο Βουλευτής Ευρυτανίας, Κων/νος Κοντογεώργος και επεσήμανε ότι νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αποτελεί «…την τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στον Αγροτικό Τομέα και την διόρθωση των στρεβλώσεων, την κατάργηση των αδικιών που καθυστερούν την ανάπτυξη και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων».

Στόχοι του συνεδρίου είναι να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τομείς της γεωργίας και -κυρίως- της κτηνοτροφίας στην Ευρυτανία, αλλά παράλληλα να προβληθούν και τα «διαμάντια» του τόπου, τα τοπικά προϊόντα που αξίζουν να γίνουν γνωστά, σημείωσε, μιλώντας στα Ευρυτανικά Νέα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας, Άρης Τασιός.

Η συστράτευση των ντόπιων παραγωγών αποτελεί μονόδρομο ενώπιων των προκλήσεων των νέων εποχών, δήλωσε με τη σειρά του ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι (αυξημένο κόστος ζωοτροφών, τιμές διάθεσης προϊόντων κ.α.).

Διπλή στόχευση, την ανάδειξη των προβλημάτων αλλά και των πλεονεκτημάτων της περιοχής των Αγράφων (και ολόκληρης της Ευρυτανίας), έχει το συνέδριο της Π.Ε.Ν.Α., τόνισε ο Δημήτρης Βουρδάνος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής.

Για ένα σημαντικό συνέδριο, που θα δώσει την ευκαιρία ώστε οι νέοι παραγωγοί (αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι κ.α.) του πρωτογενούς τομέα να ενημερωθούν για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στον κλάδο, έκανε λόγο η Κατερίνα Καλαντζή, Περιφερειακή Σύμβουλος και επεσήμανε τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά οι κτηνοτρόφοι της Ευρυτανίας -με κυριότερα τα δυσβάσταχτα κόστη παραγωγής των προϊόντων, ενώ αναφέρθηκε, επίσης, και στην ανάγκη συγκρότησης ομάδων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ