5 Οκτωβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

“Παναγία η των Ευρυτάνων προστάτις και ελπίδα”: Εκκλησιακό ίδρυμα συστήθηκε από τη Μητρόπολη Καρπενησίου – Οι σκοποί

Με το υπ’ αριθ. 398/30.01.2023 ΦΕΚ δημοσιεύθηκε ο κανονισμός συστάσεως και λειτουργίας Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου υπό την επωνυμία «Παναγία η των Ευρυτάνων προστάτις και ελπίδα»

Η Ι.Μ. Καρπενησίου, θέλοντας να συμβάλει με τον δικό της τρόπο «σε μια κοινωνία, η οποία φθίνει πληθυσμιακά και κοινωνικοοικονομικά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, προγραμματίζει εργαστήρια και άλλες δράσεις για την ανάδειξη της Τέχνης, του Πολιτισμού και της Ιστορίας του τόπου.Με σκοπό, μεταξύ άλλων, τη διάδοση και ανάδειξη των εκκλησιαστικών και των παραδοσιακών τεχνών, ηθών και εθίμων του τόπου, αλλά και για την αρτιότερη εν γένει διακονία της Ιεράς Μητροπόλεως, ιδρύθηκε Εκκλησιαστικό Ίδρυμα από την Ι.Μ. Καρπενησίου.

Ειδικότερα, με το υπ’ αριθ. 398/30.01.2023 ΦΕΚ δημοσιεύθηκε ο κανονισμός συστάσεως και λειτουργίας Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου υπό την επωνυμία «Παναγία η των Ευρυτάνων προστάτις και ελπίδα».

Ο σκοπός ίδρυσης

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η διάσωση, διάδοση και ανάδειξη μνημείων και στοιχείων της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Μητροπολιτικής Περιφέρειας, δηλαδή των εκκλησιαστικών και των παραδοσιακών τεχνών, της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, της μουσικής, του χορού, των εικαστικών, των ηθών, εθίμων και παραδόσεων της λαογραφίας και γενικότερα όλων των μορφών Τέχνης και Πολιτισμού και της Ιστορίας του τόπου.

«Επιπλέον, επιδιώκεται μια πληρέστερη και αρτιότερη πνευματική, ποιμαντική, κοινωνική και φιλάνθρωπη διακονία της Ιεράς Μητροπόλεως σε μια κοινωνία, η οποία φθίνει πληθυσμιακά και κοινωνικοοικονομικά, μα συγχρόνως έχει μια δυναμική λόγω της πλούσιας παραδόσεως, η οποία, αν αξιοποιηθεί, θα προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία», τονίζεται από τη Μητρόπολη.

«Στο πλαίσιο των επιμέρους σκοπών, λειτουργήσαμε ως τώρα εργαστήρια ξυλογλυπτικής, ψηφιδωτού και υφαντικής, τα οποία στεγάζονται στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Μητροπόλεως στην Ανατολική Φραγκίστα», διαβάζουμε σε ανακοίνωση της Ι.Μ. Καρπενησίου. «Επιπλέον», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ιδρύσαμε εργαστήριο συντηρήσεως εικόνων, το οποίο λειτουργεί με την απαιτούμενη άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και συντηρεί παλαιές εικόνες προερχόμενες από τους ναούς και τις μονές της επαρχίας μας. Προ μηνός αρχίσαμε και ολοκληρώσαμε την προετοιμασία ενός εργαστηρίου αργυροχοΐας, το οποίο θα λειτουργήσει μέσα στο Καρπενήσι. Σε αυτό θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να διδάσκονται την τέχνη της αργυροχοΐας, αλλά και γενικότερα ό,τι σχετίζεται με την εκκλησιαστική τέχνη σε μέταλλο».

Η πρώτη συνάντηση όσων ενδιαφέρονται για την τέχνη της αργυροχοΐας θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαρτίου, στις 6:00, στον χώρο του εργαστηρίου, το οποίο βρίσκεται στην οδό Καρπενησιώτη 42. «Οι κινήσεις μας αυτές αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, και στο να δώσουν κίνητρο σε κάποιους νέους να μείνουν στον τόπο μας, έχοντας ως εργασία μια παραδοσιακή μορφή τέχνης, η οποία μπορεί πολλά να υπόσχεται για το μέλλον τους», καταλήγει η ανακοίνωση

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ