Πανελλαδικές 2022 / Εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής

Πανελλαδικές 2022 / Εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής

Πτώση των βάσεων αναμένεται να σημειωθεί στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, σύμφωνα με το φροντιστή-εκπαιδευτικό, Γιώργο Χατζητέγα.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ε.Π.) των Ανθρωπιστικών Σπουδών, αναφέρει, θα παρατηρηθεί σημαντική πτώση των βάσεων, που οφείλεται κυρίως στην εντυπωσιακή μείωση των υποψηφίων κατά 4.300 (-19% από πέρυσι). Οι αναμενόμενες πτώσεις θα ξεκινήσουν από τα 300 μόρια στα υψηλόβαθμα τμήματα και θα υπερβούν τα 1.000 μόρια στα τμήματα της μεσαίας ζήτησης.

Στο 2ο Ε.Π. των Θετικών Σπουδών επίσης θα σημειωθεί πτώση, τόσο εξαιτίας -κι εδώ- λιγότερων υποψηφίων (-500), αλλά και των χαμηλών επιδόσεων στα Μαθηματικά. Η πτώση, εξηγεί ο κ. Χατζητέγας, «θα είναι λίγων δεκάδων μορίων στα υψηλόβαθμα τμήματα των κεντρικών Πολυτεχνικών Σχολών, ενώ θα φτάνει τα 400 μόρια στα τμήματα μεσαίας ζήτησης».

Στο 3ο Ε.Π. των Σπουδών Υγείας, «παρά την αύξηση των υποψηφίων κατά 800 περίπου, διαπιστώθηκαν χαμηλότερες επιδόσεις των ανταγωνιστικών υποψηφίων στις υψηλές βαθμολογικές κλίμακες στη Βιολογία, τη Φυσική και τη Χημεία», επισημαίνει. Από την άλλη, οι μέσες επιδόσεις των υποψηφίων είναι ακριβώς ίδιες με τις περσινές. Με αυτή την εξομάλυνση, αλλά και με την αλλαγή των συντελεστών βαρύτητας των μαθημάτων, οι βάσεις στις Ιατρικές Σχολές θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, από 100 έως 250 μόρια σε όλα τα περιζήτητα τμήματα. Η τελευταία Ιατρική Σχολή αναμένεται να κινηθεί στα 18.000 μόρια.

Στο 4ο Ε.Π. Οικονομίας και Πληροφορικής θα έχουμε πτώσεις στις υψηλόβαθμες σχολές, αλλά σημαντική άνοδο στις μεσαίες, «το εύρος της οποίας δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί λόγω των νέων Συντελεστών Βαρύτητας», λέει. Σε αυτό το πεδίο υπάρχει άνοδος του αριθμού των υποψηφίων κατά 900 άτομα, άλλωστε ο συγκεκριμένος προσανατολισμός είναι ο πολυπληθέστερος των ΓΕΛ, εξηγεί, καθώς συγκεντρώνει το 35% των διαγωνισθέντων.

Επίσης περιμένει να απορριφθεί το 1/3 των υποψηφίων από τα ΓΕΛ, ως αποτέλεσμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Πέρσι το 45% των υποψηφίων των ΕΠΑΛ είχε περάσει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το 66% των υποψηφίων των ΓΕΛ. Φέτος, ο κ. Χατζητέγας εκτιμά, πως τα αντίστοιχα ποσοστά θα είναι πιθανόν λίγο μικρότερα.

Οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν για τα Πανεπιστήμια από τα ΕΠΑ.Λ. μειώθηκαν από 16.039 πέρσι σε 14.579 φέτος (μείωση της τάξεως του 9%). «Για τον λόγο αυτό αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων σε όλους τους Τομείς των ΕΠΑ.Λ., η οποία ενισχύεται και από την επαύξηση της βαθμολογικής συμμετοχής των Μαθηματικών και της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στη διαμόρφωση των μορίων», καταλήγει ο κ. Χατζητέγας.

Πηγή: naftemporiki.gr, από ΑΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα