19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πανσαμιακός αγροτικός σύλλογος: Νέο χτύπημα στις τσέπες των παραγωγών η αύξηση του εκθλιπτικού δικαιώματος

Την έντονη δυσφορία του εκφράζει μέσω ανακοίνωσης του ο Πανσαμαικός Αγροτικός Σύλλογος για την απόφαση του τοπικού Συλλόγου των ελαιοτριβείων Σάμου να προχωρήσουν σε αύξηση του εκθλιπτικού δικαιώματος από 14% σε 18% επί του παραγόμενου ελαιολάδου, δηλαδή την αμοιβή τους από τους παραγωγούς σε είδος.

Για νέο χτύπημα στις τσέπες των παραγωγών, οι οποίοι ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος παραγωγής, κάνουν λόγο οι αγρότες της Σάμου οι οποίοι εξηγούν ότι μόνο για τη συγκομιδή της ελιάς πρέπει να συνυπολογίσουν τα μεροκάματά τους, το κόστος για πετρέλαιο και βενζίνες για τα αμάξια και τα εργαλεία τους (ραβδιστικά, γεννήτριες κλπ) που έχουν ανέβει και αυτά, τα εργατικά χέρια, το κόστος για την αποθήκευση του λαδιού, αλλά και το πρόσθετο χαράτσι έκθλιψης που τους χρεώνουν τα ελαιοτριβεία (πέρα από το δικαίωμα σε είδος).

Επίσης αναφέρουν φέτος η παραγωγή είναι χαμηλή λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας ενώ υπάρχει και ζημιά από το δάκο λόγω της μη έγκαιρης και οργανωμένης δακοκτονίας.

Οι αγρότες της Σάμου μέσω του συλλόγου τους ζητούν τα ελαιοτριβεία να πάρουν πίσω τη συγκεκριμένη απόφαση και να υπάρξει άμεσα συνάντηση με τους εκπροσώπους τους. Τέλος θεωρούν επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για στήριξη και έκτακτη επιδότηση των ελαιοπαραγωγών ούτως ώστε να κρατήσουν την παραγωγή, τα χωράφια και τη γη τους.

Στα πάγια αιτήματα τους παραμένουν το αφορολόγητο πετρέλαιο για τα αγροτικά μηχανήματα , η κατάργηση του Ειδικού Φόρου σε όλα τα καύσιμα, η μείωση της τιμής του ρεύματος, οι κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους και η αλλαγή  του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ