20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Παράταση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας ζητούν οι δήμαρχοι της Στερεάς. Ομόφωνο ψήφισμα της ΠΕΔ στην πρόταση Σουλιώτη

από την έντυπη έκδοση

Παράταση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας ζητούν οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από την κυβέρνηση. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα όλων των δημάρχων το οποίο εστάλη στον Υπουργό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας, συνεδρίασε την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του δημάρχου Καρπενησίου, κ. Νίκου Σουλιώτη, και Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, με θέμα -μεταξύ άλλων- το αίτημα προς την κυβέρνηση της παράτασης του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας που καλύπτει 36.500 εργαζόμενους στους φορείς όλης της χώρας. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο δήμαρχος Αγράφων, κ. Αλέξης Καρδαμπίκης.

Ο εισηγητής του θέματος, κ. Σουλιώτης, αναφέρθηκε στη σημαντική απώλεια εργατικού δυναμικού που θα επιφέρει η λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων του προγράμματος στους δήμους, οι οποίες και ολοκληρώνονται τον Απρίλιο του 2021.

Το κενό που θα προκύψει για τους Δήμους, από άποψη επιχειρησιακής ικανότητας καθώς και λειτουργικότητας, θα είναι τεράστιο. Ορισμένοι, μάλιστα, μικρότεροι Δήμοι δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι αν δεν, άμεσα, ληφθεί μέριμνα, θα “κατεβάσουν ρολά”. Παράλληλα, δεν φαίνεται εφικτό να ξεκινήσει άμεσα το νέο πρόγραμμα για τα έτη 2021-2022.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη χρονική περίοδος υλοποίησης του τρέχοντος προγράμματος αφορούσε τους χειμερινούς μήνες, δεν κατέστη δυνατή, για τους ορεινούς κυρίως Δήμους, όπως ο δήμος Αγράφων, η ολοκλήρωση έργων και εργασιών, που είχε προγραμματιστεί να εκτελεστούν με την αξιοποίηση των εν λόγω εργαζομένων.

“Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν αποφασιστική συνδρομή στην εύρυθμη λειτουργία μας  και δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, η λήξη των συμβάσεών τους τον επόμενο μήνα, θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για τους Δήμους”, τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καρπενησίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ, κ. Νίκος Σουλιώτης.

“Αποφασίσαμε, επίσης, την έκδοση ψηφίσματος και την αποστολή του στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με την παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για 4 μήνες”, πρόσθεσε.

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Με βάση τα παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα και ζητά  από την Κυβέρνηση:

-Την παράταση του τρέχοντος προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για 4 μήνες ή ως την έναρξη του νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, αν αυτή τοποθετείται χρονικά μεταγενέστερα των 4 μηνών.

-Την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έγκριση και την ενεργοποίηση του νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας έτους 2021-2022.

-Την άρση του αποκλεισμού συμμετοχής των ωφελούμενων του τρέχοντος προγράμματος στον επόμενο κύκλο του προγράμματος, ιδιαίτερα στους μικρούς ορεινούς, μειονεκτικούς ή νησιωτικούς δήμους, δεδομένης της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ